Megszületik az űregyezmény Európa és Oroszország között?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Azért én Oroszország EU tagságát nem támogatom, nem annyira "civilizált" ország, mint akár bármelyik most belépett új EU tagország...

Az ESA-t nem köti közvetlenül semmi az EU-hoz, két külön intézmény, sõt, van nem EU tag ország, aki az ESA-ban teljesjogú tagország...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
A "Szojuz" indítórakéta az R-7 rakétacsalád tagja, és az R-7 (ha jól emlékszem a NATO "SS-6" néven ismeri) volt a világ elsõ interkontinentális ballisztikus rakétája (ICBM). A "legnépszerûbb" változatóból, a Szojuz 11A511U variánsból 699 fellövésbõl csak 18 volt sikertelen (vagyis a fellövések 97.42%-a sikerült), ezen a téren tényleg a legmegbízhatóbb...

Szerintem mindenképpen pozitívum az h az ESA nyit az oroszok felé is!!! Nekem egyenlõre az a célom, hogy magyarország csatlakozzon, mert több melóm lesz diploma után de ez nem fontos😛😛
Szerintem mind2en jól járnának ha csatlakoznánk! Mindenképpen be fog következni a közeljövõben, de ez egy hosszútaávú procedúra😞
És azért magáncégek is résztevesznek a fejlesztésekben, mert az amerikai kormány nem anyira támogatja a fejlesztéseket (lásd X33)
Sajnos az is igaz, hogy amíg nem lát benne a kormáyn hadi lehetõségeket is, addig nem fogja anyira támogatni😞
Mindenképpen hosszú távon kéne gondolkozni, de sajna a mai világban ez még nem lehetséges😞
Egynelõre csak reménykedjünk, hogy 10 éven belül tagok lesznek az oroszok az EU-ban is és az ESA-ban is😊))

Duzsuki
Nem csak az oroszok (szovjetek) dolgoztattak német mérnökökkel a hires NASA is velük dolgoztatott, mert egyedül nagyon bénák voltak.
Az oroszok meg a ballisztikus rakéta fejlesztés miatt tettek szert ekkora tapasztalatra. Abban õk a legjobbak.

Tetsuo
Jah, és szerintem ez még ma is így van. ;(

Cat-tel teljesen 1et értek, az ûrkutatás egyáltalán nem lesz nyereséges jó néhány évtizedig, míg a nano és gén -technológiák már döngetik az ajtókat.
Az ûrkutatás sajna, extra hobby gazdag kormányoknak, ill óvatos elõretekintés az ûrhadviseléshez lazán/szorosan kapcsolódó fejlesztések, ugyanis -szerintem- ebben a században a politika ill társadalom óriásit fog változni legalábbis valószínû. (Kína gazdasága, a 3.világ nyomora, USA - EU?, arabok..ki tudja? Oroszo. pedig ellesz a diktátoraival meg a maffiával még ezer évig.)

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

világ legmegbízhatóbb rakétáját is magukénak mondhatják."
Én még emlékszek, hogy a Szovjetek még egy motorkerékpárt sem tudtak összerakni olyan rozzant volt Riga, Werovina.
Gondolom minden erejüket a fegyverkezésbe öszpontositották. Mert valahogy a hatalmat fent kellett tartani.
De azt se felejtsük el, hogy a második világháború után a német tudósoknak köszönhetik a nagy tudást rakéta fejlesztésben.
Az Oroszoknál nem gyakran írják meg az újságok, azt hogy valami kis zûr volt a fellövésben, cenzúra.
Így könnyen mondható hogy minden tökéletes.

"azonban Oroszország teljes jogú tagságot akar az ESA-tól."

nem csak az elejét olvastam el, és vili az is, hogy a következõ sorokban Kanadát említi példának, de valaki külön mondja már el léci, hogy milyen 2 féle úton (mert a teljes jogún kívül biztos van másmilyen is ha nem akar az lenni) csatlakozhat Oroszország az ESA-hoz.

a két féle csatlakozási módinak külön-külön milyen elõnyei hátrányai lehetnek a 2 oldalnak?

Hi! I\'m a signature virus. Copy me into your signature to help me spread.

[HUN]PAStheLoD
az utolsó sorokkal sajnos 1et kell értenem :/

hátö .. az előző aláírásom sokkal jobb volt :]

NEXUS6
háj Cat!

"a nanotechnológia és a genetika középtávon sokkal jelentõsebb, mint az urkutatás"

Ezt nem tudhatjuk, mert mindkettõnél még csak az alapkutatásnál tartunk.

Miközben, az ûripar lassan évtizedek óta rendelkezik olyan technológiákkal, amiket alkalmazva nagy valószínûséggel nyereséges, prosperáló vállalatok lennének létrehozhatók.

Felmérések tanusága szerint az emberek jelentõs pénzeket lennének hajlandók ûrtúrizmusra fordítani. Az ûrtúrizmushoz szükséges ûripart az állami ûrkutatási hívatalok nem akarják és pénzügyi fedezet hiányában nem is tudják kiépíteni. Eközben a civil cégek még kevesebb pénzügyi/tudásbeli tõkével rendelkeznek, mint az államiak.

Hasonló a helyzet, mint az atom ipar megteremtése idején. Ha nem lehetett volna a technológiával bombát készíteni, valószínûleg a mai napig nem lennének atom erõmûvek.
Ha a nagyhatalmak nem érzik, hogy katonai/gazdasági hátrányba kerülnek amiatt mert nem fejlesztik ki az olcsó nagy szállítókapacitású ûrtechnológiát, akkor nem is fognak rá állami pénzeket költeni. Még akkor sem, ha úgymond az emberiség hosszútávú érdeke ezt kívánná.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

[NST]Cifu
Tény, hogy az ûrkutatásra, ûriparra iszonyú keveset költenek, pedig szerintem középtávon is iszonyatos potenciál van benne...

a nanotechnológia és a genetika középtávon sokkal jelentõsebb, mint az urkutatás

NEXUS6
"A NASA a politikusok miatt van padlón..."

Akár csak az oroszok, meg az esa is. Ja a kínaiak meg a japánok sem kapkodják el a dolgokat, az indiaiakról nem is beszélve.

Kevés olyan nagy jelentõséggel bíró ágazat van, amire világméretekben ilyen kevés pénzt fordítanak, relatíve. Bár ezt én is jónak magyarázom😉)

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

[NST]Cifu
Látom követed az eseményeket... 😊)))
A NASA a politikusok miatt van padlón...

Jó lenne ha összefognánk. Talán a NASA is rájönne, hogy ne mcsak "õk" vannak a világon...

War. War never changes.

[NST]Cifu
Érdekes lenne, annyi szent, bár a Szojuz-indítóállás azért került Kouroui-ra, mivel elvileg ezzel (is) indítanák a Galileo helyzetmeghatározó rendszer mûholdjait (egy Szojuz indítása költsége olyan 15-20 millió $ körül lehet)...