50
  • pepe003
    Lehet, hogy amikor jött a jégkorszak, a dinoszaursuszok odateleportáltak :D
  • Kryon
    A problémát a hosszú életű transzuránok jelentik(uránnál nagyobb rendszámú elemek),a jó reaktort úgy építik,hogy ilyenek ne keletkezzenek.A hasadványokat ha elválasztják az újrahasznosítás során,akkor rövid életű izotópokat nyernének melyeket nem kell sokáig tárolni,(sőt,telán fel is használhatnák ezeket valamire).A transzuránokat,ha mégis termelődnek,a Zéta által említett égetőkben hatástalaníthatnák,ezekben erős sugárzással bombáznák szét ezeket a magokat,ha jól tudom.
  • Kryon
    Az nem kérdéses,lenne-e olyan "Marsvédő" az emberiség,hogy ezért adja fel a terveket(sajnos),bár az Antarktisz tányleg jó példa lehetne.Elsősorban arra akartam célozni,hogy az idegen mikrobák sok gondot okozhatnának,bármit is akarunk csinálni a Marson,és ha valaki a kiirtásukra gondol,hát sztem az nem menne(szerencsére).
  • Kryon
    Az,ha a Marson életet találnának óriási szenzáció lenne,élet a Földön kívül....,de a marsutazásokat problémásabbá tenné,ugye sterilizáció,a Marsot,hogy legyen mit vizsgálni ugyancsak el kéne szigetelni a földi mikróbáktól,a tervezett terraformálásnak pedig végképp betenne.........
  • Kryon
    Pontosan.Ilyen "normális reaktor"-ból jelenleg 2féle van:1-Th232/U233 tenyésztőreaktor(termikus tenyésztő reak.)Th232-ot termikusan hasítható U233-izotóppá alakítja,2-U238/Pu239 (gyorsneutronos tenyésztőreaktor)U238-at könnyebben hasítható Pu239-é alakítja a gyors n-ok pedig az U238-at is hasítják.Érdekes,hogy fejlesztésük a hidegháború végeztével kapott igazi lendületet,bár már rég kitalálták.............
  • Kryon
    "lőjük a szemetet a Napba"...he-he-he.A Napnak ugyan meg se kottyanna,de:valamit a Napba lőni drágább mint kilőni a Naprendszerből,egyébkéntmeg jól megy annak aki az űrbe lövöldözi a szemetét....:-D
  • Nenrandil
    Igaz igaz...Én is szurkolok magunknak...Végül is olyan barátságos az a hely hogy kitaláltuk a Földet is ilyenné varázsoljuk... mi ebben a hiba? :)
  • Sub
    F@sza! Már a Marsot is beszennyeztük! Nem elég a töménytelen Naprendszerben keringő szeméthegy... meg a "lőjjük a szemetet a Napba"-elgondolás. Végülis a Földet már elkúrtuk. Hajrá emberiség!
  • Nenrandil
    Nos a mikróbák tényleg sok mindent kibírnak...Vannak olyanok amelyek burkokat vonnak amguk köré ha a számukra nem megfelelő környezettel találkoznak(pl. kiszárad egy tócsa)ÉS addig ilyen állapotban maradnak míg nem találkoznak új jó környezettel...Tehát az űrutazást akár még túl is élhették...De...Ha a marson mégtalálnak megfelelő környezetet is akkor is szükségük van arra hogy legyen mivel táplálkozni...Tehát a fejlettebb organizmusok mellett melyek ilyen védelmi rendszert fejlesztettek ki az évmilliók során szükséges hogy legyenek egyszerűbb szervetlen vagy szerves maradékok és egyéb mikróbák...Ha csak egy ilyen lánc van és képesek a megfelelő ökologiai egyensúly megteremtésére (nem szaporodik túl egyik sem) akkor akár még élhetnek is...Ami tényleg jó lenne ha ezek az organizmusok is eljutnának a fotoszintézishez...(bár erre várhatunk) Ellenben ha olyan mikróba is kijutott mely már rendelkezik valamilyen színtesttel akkor még akár az is lehet hogy oxigént állítanak elő...A terrafformálást is így lehetne megoldani... a lényeg, hogy érdekes...
  • nenad
    ez jo pelda volt, cat mar annyira tudomanyos szeretne lenni, hogy mar eszre sem veszi mekkora ......-t irogat. :)
  • gz8
    Tudom :))
  • TeszteloPontHu
    A szonda belső részében nincs -270, mert azt az elektronika sem bírja ki (belső fűtést alkalmaznak).
  • horbykeee
    hát ez elég ciki má nem azé
  • gz8
    Te komolyan elhiszed, hogy egy mikrobánál magasabb szintű életforma (kisebb kétéltű) több ezer évet kibír oxigén és táplálék nélkül? Eléggé nehezen hihető... Mivel te némivel fejlettebb vagy, falazzunk be téged mondjuk 10 évre, és ha utána még élsz pár órát, akkor igazad volt.
  • gz8
    A vegytiszta víz fagy légköri nyomáson 0 Celsius-fokon.
  • Cat #17
    gondolom tudjátok, hogy találtak olyan kavicsot (asszem borostyánt), amibe "belekövült" egy béka, és miután feltörték, még élt pár órát - többezer éves béka volt, és nem egy ilyen esetről olvastam
    Namármost ha egy kétéltü kibirja ezt, akkor egy egysejtü még többet kibir, példaként a tenger mélyén, hatalmas nyomáson, teljes sötétségben élő, a tengeralatti hátságok, vulkánkitörések kémiai anyagaival táplálkozó mikrobákat szokák hozni. Lényeg: az élet megtalálható 100 fok felett, és -30-40 fok alatt is.

Az ürutazás alatt, -270fokon megfagynak, ez tény, de ha kiolvadnak, tovább élhetnek. A Marson nappal akár 0 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet, éjjel megy csak le -100 fok környékére - ez egy mikrobának kibirható környezet, amennyiben talál olyan kémiai anyagot, amivel táplálkozhat.
  • Mike at home
    szerintem meg ez nagyszeru dolog

megtettuk az elso lepeseket a maprendszer benepesitesere
  • BlackRose
    tegnap kaptam levelet egy Marson elo amobatol (a Foldrol szarmazik) azt mondja, hogy a Foldon is o kezdte aztan nezzuk meg mi lett belolle :)))
    Spielberg meg dorzsoli a kezet, a Jurrasic Park X-hez mar nem kell majd Maya meg XSI, csak egy jo eros tavcso :) pl. Hubble II vagy hasonlo.

na tenyleg bolondos dolog azt allitani, hogy a Foldon valamit jobban lehetne szterilizalni, mint a Mars 270 C, es ha megis akkor mibol elnek ott? Ez a faszi csak hirnevet akar a mediakban. Nincs tobbe "Sex and the City" hat ideje valamivel popularis lenni :)
  • gz8
    "Van olyan elképzelés..."
    Az elmélet egyben bizonyíték is? Zannya!
  • Anee
    Van olyan elképzelés hogy a földre is az qrböl jött élket, szóval ezeket a körülményeket már bírták ki mikróbák
  • [HUN]PAStheLoD
    vagy ha épp a napos oldalt válaszották ;>
  • Csatti
    Ne felejtsd el, hogy a mikrobák sokkal ellenállóbbak mint bármely más életforma.
    A háttérsugárzás káros hatását leginkább a testünkön áthaladó gamma-sugarak ionizáló hatása fejti ki, ez elpusztítja a sejteket melyeken áthalad, azonban egy egysejtű életformánál ez tök lényegtelen a többi egysejtű számára. A hőmérséklet már más tészta de nem tartom lehetetlennek, hogy afféle hibernált állapotban képesek túlélni (legalábbis egy része).
  • gz8
    Nem tudom, hogy a -270 Celsius-fokos űrbéli hőmérsékletet, a földinél jóval erősebb háttérsugárzást, stb. kibírná-e bármi az utazás több mint fél éve alatt!