Hunter

Október 15-én írhat űrtörténelmet Kína

Kína első űrhajósa október 15-én indul, egyetlen kört tesz meg a Föld körül, így csupán 90 percig fog tartani a repülés, jelentették be a média képviselői szerdán.

"Az utasítások szerint október 15-én élő közvetítést fogunk adni a kilövésről, melynek a pontos időpontját még nem ismerjük" - nyilatkozott a Kínai Központi Televízió hírműsorának egyik munkatársa az AFP hírügynökségnek. Számos elemző tippelt a 15-i időpontra és az állami Phoenix TV, ami Hong Kongból sugározza adását, szerdán szintén megbízható forrásokra hivatkozva megerősítette a KKTV által napvilágra hozott hírt.


A kínaiak visszatérő kapszulája

"Érintettektől tudjuk, hogy miután alaposan megvizsgálták az időjárási és más fontos körülményeket a Sencsu V előzetes kilövési időpontját október 15-re tűzték ki" - nyilatkozott a Phoenix. Az időpont egy nappal a kommunista párt pekingi ülése utánra esik, melyen részt vesz az ország teljes vezérkara, akik így együtt látogathatnak el az észak-nyugaton fekvő kilövőálláshoz. A szerdai megerősítések ellenére több napilap október 16-ra teszi az eseményt, az első kínai atombomba felrobbantásának 39. évfordulójára. Kína ezzel az egykori Szovjetunió és az Egyesült Államok után a harmadik nemzetté vált aki nukleáris eszközt birtokolt és ugyanígy szerezheti meg a harmadik helyet az emberi űrrepülés történelmében is.


Xie Guangxuan, a Sencsu III ember nélküli küldetést irányító mérnök elmondta, a kínaiak a szovjetek és az amerikaiak példáját fogják követni első emberi repüléseikkel. Amikor Jurij Gagarin első emberként 1961-ben a világűrben járt, utazása összesen 108 percig tartott. Napokkal később Alan Shepard mindössze 15 percet töltött egy szuborbitális repülésen. Xie szerint, aki most a Kínai Tudományos Akadémia munkatársa, a Sencsu V repülése másfél órás lesz.


"Tudomásom szerint, ami a teszteléseket és az ellenőrző vizsgálatokat illeti minden kilövési előkészület rendben halad" - mondta Xie. A szakértők csupán egy űrhajósra számítanak, akit egy tizennégyes csoportból választanak ki. 1999 óta négy ember nélküli Sencsu kapszulát lőttek ki. A KKTV képviselője elmondta, a kilövés Belső-Mongóliából történik, amit az észak-nyugati Gansu tartományban elhelyezkedő Jiuquan Űrkilövő Központból irányítanak. A központ három kilövőállással rendelkezik a környéken. A létesítmény a hatvanas években épült Kína első ballisztikus rakéta ás műhold kilövő központjaként.


Xie elmondása szerint az űrhivatal vezetői a visszatéréstől tartanak leginkább, amikor a kapszula átlépi a "fekete gátat" a Föld felszínétől 80 kilométerre és elveszti a kapcsolatot a kínai földi irányítással. Körülbelül 30 kilométeren át, míg az űrjármű átvágja magát a Föld légkörén a hőmérséklet eléri a 2000 Celsius fokot. "A Sencsu repülések során egy problémánk volt, az űrkapszula visszatérése" - tette hozzá Xie. A várakozások szerint a kapszulának Belső-Mongóliában kell földet érnie.


A hong kongi Ta Kung Pao hírlap szerint három hazai hírforrás, a KKTV, a Xinhua hírügynökség és az ország vezető napilapja kapott engedélyt a helyszíni tudósításra. Kína ezelőtt soha nem engedte, hogy űrexpedícióiról élő felvételeket készítsenek. A hong kongi Wen Wei Po október 9-i hírei szerint pekingi idő szerint reggel 9 órakor, valóban október 15-én veszi kezdetét a nagy esemény, ami Sencsu 5 nem 90 percet, hanem 21 órát tölt el az űrben, ami megegyezik a legelső Sencsu repülés időtartamával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NF #23
    nem tudom minek szurkoltok ti komcsiknak...
  • mrzool #22
    Megtették: http://urvilag.hu/article.php?id=476

    Hajrá!:)
  • mrzool #21
    Aki élt anno, élőben láthatott 6 valódi holdraszállást. Persze én is szívesen néznék egyet, elvégre akkor még nem éltem.:)

    Vagy szerinted nem voltak valódiak?
  • Vorpal #16
    ja és ha vki ugyérezné hogy a rendszerrel vmi nem stimmel és,hogy ugyanezt a pénzt alternativ energiára élelemre és vizre lehetne költeni az nyugodjon meg mert a világ 85 százaléka ezt gondolja és mégsem érdekel senkit
  • Vorpal #15
    ugynézki kina be akarja hozni 40 éves lemaradását és teszi azt lépésről lépésre.vkinek el kéne mondania nekik hogy ez nem normális dolog.
    azon sem csodálkoznék ha a kabinban atombomba lenne és az űrhajóst a rakéta elejére celluxoznák
  • Diver #13
    1. Milyen ország az a CCCP?
    2. Nem mindegy, hogy Chinese Central TV (CCTV) vagy Kínai Központi TV (KKTV)?
  • Cat #11
    a nasa rengeteg olyan alapkutatást végez el, amik átszivárognak előszőr a csucstechnikát használó eszközökbe (vadászrepülőgépekttől kezdve a forma-1ig), majd megjelennek "lejjebb", kereskedelmi forgalomban is. Magyarországon, illetve Európa összes országában támogatják az un. alapkutatásokat, és a NASA projektjeinek jelentős része ebbe sorolható bele. Ez nem pénzkidobás, hanem egyszerüen szükséges, mivel igy lehet előrehaladni; uj anyagok, rendszerek, készülékek, mérőberendezések stb. kifejlesztése, rengeteg sok technika, ami a mindennapi életünkben is jelen van - elcsépelt példa a légkörbe visszatérésnél az elégést megakadályozó, minden háztartásban megtalálható teflonedény.

    a kinaiak számára a számmisztika, asztrológia és a hagyományok sokkal fontosabbak mint a nyugati embernek.
  • Yetike #7
    Na, ha ez sikerül, és Európa is összekapja magát, akkor elméletileg komoly 'űrverseny' alakulhat ki a 4-5 nemzet között, ez jelentős mértékben fellendítheti az űrkutatás fejlődését (az amcsi felfogásból kiindulva: az összes bolygó a miénk, nehogymá a többi állam elfoglalja őket elöttünk).
  • Darth Sith #6
    LOL. :) japánok jó cuccokat csinálnak, de inkább maradjanaka földön, kínaiakról annyit hogy ha már benépesítetléka földet, fulladjanak megrajta, az űrt hagyják meg nekünk. :)
  • HuAn82 #5
    nem keverem...