Hunter

Negyedszer is sikeres a kínai űrprogram

Kína sikeresen jutatta fel az űrbe negyedik űrhajóját, ami feltehetően az utolsó próbarepülés volt mielőtt kínai legénység állna Föld körüli pályára az újesztendőben. A szakértők szerint Kína ezzel bebocsátást nyerne a Nemzetközi Űrállomás projektjébe, valamint más kapcsolódó vállalkozásokba is. Más elemzők óvatosságra intenek az űrben kibontakozó sárkánnyal kapcsolatban.

A Shenzhou 4, az állami hírügynökségi jelentések szerint vasárnap magyar idő szerint 17 óra 40 perckor indult útnak egy Long March 2F hordozó rakétán. 1999 óta repülnek a kínai űrhajók, igaz legénység nélkül, ám egyre nagyobb tapasztalatot adva az űrhardver építésében és feljutatásában, melyek nélkülözhetetlenek az emberek életben tartásához, valamint a földi irányítás is gyakorlottá válik mire emberi űrexpedícióra kerül sor. Azt már számos hírforrás kiszivárogatta, hogy 14 űrhajós kiképzése folyik, a hírügynökség szerint most néhányuk a kilövés előtt egy rövid gyakorlásra be is ülhetett az űrhajóba. A negyedik "Isteni Jármű" új kereső és mentő felszerelésekkel lett felszerelve, valamint további biztonsági rendszerekkel is gazdagodott, melyeket már most kipróbáltak repülés közben, hogy a következő fázisra, a legénység számára már vizsgázva álljon rendelkezésre. A harmadik repüléshez hasonlóan, a kapszula üléseiben ezúttal is bábukat helyeztek el.


A Shenzhou IV-et a Jiuquan központból lőtték fel

A kínaiak a hatvanas évek elején fellőtt együléses orosz és amerikai járművekkel ellentétben már egy második generációs űrhajóval vágnak neki a világűrnek. Guoting Wu, az Űrhajózási Rendszerek Pekingi Intézetének mérnöke az októberi Űr Világkongresszuson elmondta, a Shenzhou-k újfajta a légkörbe újra belépéshez szükséges védőanyaggal lesznek bevonva. Ez az új nagy ellenállású pajzs 35% súlycsökkenést jelent az orosz űrhajókon használt anyaghoz képest.

Egyes elemzők szerint a kínai törekvések megnyithatják a kapukat más űrkutatást folytató nemzetek felé. Kína jelentős technikai fejlődést mutat az elmúlt három évben. A mai napig Japán és Európa amerikai és orosz űrhajókat vesz igénybe, és nem fejlesztette ki saját űrjárművét, annak ellenére, hogy jókora pénzeket fektettek űrrepülő tervezeteikbe, az európaiak a Hermes-be, míg a japánok a Hope-ba, összegzett Steven Pietrobon, egy független elemző.


A Shenzhou III kabinja 2002 április elsején ért földet Belső-Mongóliában

"Kíváncsi vagyok vajon Kína belevág-e az űrturizmusba. Nincs fenntartásuk a nyugati műholdak fellövésével szemben, és ha a turisták elég nagy profitot jelentenek, akkor kedvező fordulatot jelenthet az űrturizmus számunkra is. Egy versenyhelyzet kialakulása az oroszokkal a jegyárak csökkenését eredményezné" - fejtegette Pietrobon. A negyedik űrhajó sikere azt jelenti, hogy a következő már legénységgel együtt hagyja el a Földet, a számítások szerint 2003 szeptemberében, Kína októberi forradalmi ünnepe előtt.

Amerikai részről azonban továbbra is fenntartásokkal kezelik a kommunista államot és nem hajlandók betekintést nyújtani az űrprogramjukba, míg Kína következetesen eleget nem tesz a Rakétatechnológiai Ellenőrzés és az Atomsorompó-Egyezmény követelményeinek.


Középen Li Peng tapsol más pártvezetők társaságában a Shenzhou IV startja után

Larry Wortzel, a washingtoni Davis Intézet alelnöke szerint Kínát nem csupán a tudományos kihívás hajtja az emberi űrrepülés megvalósításában. "Peking űrprogramja támogatja az interkontinentális és tengeralattjáróról kilőhető ballisztikus rakéta programot, valamint más védelemmel kapcsolatos űrprogramokat is" - magyarázta. "Van bizonyos presztízs vonzata is egy ilyen programnak, ám az érdekeltség inkább katonainak, mint civilnek tekinthető."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yetike #17
    Figyu... Kína megindulna rászálna az összes fejes washingtontól kezdve moszkváig. Mire mennek a többszáz millió emberükkel? Ez nem középkor, itt az győz akinek stabilabb hátországa és fejlettebb fegyverei vannak, márpedig ebben amcsi ország a nyerő.
  • Bonewerkz #16
    a kinai kommunizmust szerintem kivulrol tamogatjak... ha nem tamogatnak, akkor az emberek tenyleg megindulnanak, es akkor jajmindenkinek, foleg a nyugati vilagban, mert akkor jonne Az Exodus... tobb mint egymilliard ember, azert nem keves...
  • Omegared #10
    Egy okos ember azt mondta:
    Addig örüljünk magunknak amíg kínában kommunizmus(szocializmus van). Annak az emberáradatnak csak az vet gátat. Bár mifelénk már az sem...

    Gyerekek, attól tartok hogy megszületőben van az új világhatalom, amelynek ébredésénél mi is jelen leszünk...
  • Pintyőke #9
    Biztos, hogy csak az urkutatas miatt fejlesztik ezeket a raketakat ilyen utemmel??? Nem lehet, hogy nuklearis robbano fejeket akarnak ezekkel szallitani? Nana, hogy igy interkontinentalis raketakkal mar elegge veszelyesse valhatnak a kis vorosok. Kezdodik megint a hideghaboru. :(
  • Gabest #7
    Frankó az a sok munkás ott a katonák között, "szorgos népük győzni fog", és tényleg :P
  • Cat #6
    ez igen nyomos érv :)
  • [NST]Cifu #4
    Sajnos nem aggódnak eléggé...
    Ami tény, hogy a kínaiak kb. ott tartanak jelenleg, ahol az oroszok a 60-as években, de persze ez nem teljesen igaz, hiszen pl. digitális számítógépeket, modern rádiótechnikát használnak, stb.
    De amúgy a Szojuz-TMD még mindig sokkal megbízhatóbb.

    Hogy az amerikak mire hajtanak? Nos miután lelőtték az összes értelmes programjukat (X-33/Venture Star, X-34, X-38/CRV) George "IQ bajnok" Bush új tervet kért és kapott, amelyeket a SLI (Space LAunch Initative) alá rendeltek. Ezen tervekből csak a Boeing terve SSTO (Single Stage To Orbit - egyfokozatú orbitális űrhajó), a többi kettő többfokozatú elvet használ. Ezekből bővebben ITT, ami azonban szomorú, hogy ezekből csak 2010 körül lesz valami. 2015-re várható az európai HOPPER, az orosz MAKS pedig 2005-2007 körülre, vagyis úgy néz ki, hogy a Space Shuttle még jó 10 évig, a Szojuz pedig legalább 4-5 évig még egyedüli emberes űrhajó lesz - a kinai Shenzhou mellet...
  • whitehawk #2
    Kína ott tart ahol, 50 éve az amcsik meg oroszok?
  • NasaTm #1
    Hmm Kina egyre fejletebbe valik az urtevekenysegekbe. Csak tudnam, hogy ez mit jelent a vilagnak majd ?
    Ki vancsi lennek a Nasa emberei, hogyan velekednek minderol ?