Hunter

Újra a nukleáris rakéták felé fordul a NASA

A NASA 2004-es költségvetési kérelme, melyet februárig zároltak, míg Bush elnök a Kongresszus elé nem terjeszti kiadási terveit, jelentős mértékben emelte a kitatarozott nukleáris meghajtási kutatásokra fordítandó összeget, melyet az űrhivatal a hangzatos Prometheus Tervezet névre keresztelt.

Nem hivatalos források szerint jelentős összeg várakozik a Prometheus-ra a költségvetésben, több mint amit akár az űrhivatal is várt. Először a Los Angeles Times január 17-i számában szólaltatták meg a NASA szóvivőjét. A történet szerint a Bush kormányzat engedélyt adott az űrhivatalnak egy nukleáris meghajtású rakétára, ami nem csupán a Mars utazást teszi keresztülvihetővé, de az írás szerint a nukleáris rakéta munkálatai a kaliforniai űrrepülési cégeknek is áldást jelentenek. Az újság riportere, Peter Pae a NASA vezetőjének, Sean O'Keefe exkluzív nyilatkozatára hivatkozva elmondta, az űrkezdeményezést maga Bush elnök jelenti be január 28-án. A NASA szóvivője, Don Savage hangsúlyozta, a történet félremagyarázott több elemet is melyet O'Keefe fejtegetett az űrhivatal Nukleáris Űrkezdeményezésével (NSI) kapcsolatban, Pae azonban kitart írása mellett, mondta a SPACE.com-nak.

A NASA nem kíván részleteket elárulni a Prometheus Tervezetről, a szóvivő csak annyit volt hajlandó elmondani, hogy "nagy részben az NSI egy átkeresztelt része, amit már múlt évben bejelentettek". A program azon részére utal, mely a maghasadásos reaktorokra és az űrbeli meghajtásra összpontosul. Savage nem erősítette meg az L. A. Times álláspontját, miszerint a Prometheus az NSI jelentős bővítménye lenne. Az év elején már bejelentette az űrhivatal, hogy tőkét keres a Nukleáris Űrkezdeményezéshez. A program új típusú radioizotóp termoelektronikus generátorokat (RTG-k) fejleszt ki, valamint kutatásokat eszközöl a nukleáris meghajtás területén is. Ez a technológia nem csupán a Naprendszer robotok általi felderítését szolgálná. Az NSI kutatás megnyithatja a kaput az emberek számára is, hogy gyorsabban elérjék a távoli célpontokat, ha Amerika egy ilyen hosszú távú célkitűzés mellett dönt.


Az NSI a fejlett robotfelderítés számára fejleszt reaktor-technológiákat, tette hozzá Savage. "Nem hagyjuk figyelmen kívül az ionmeghajtást és a hasonló természetű dolgokat sem... azonban nem egy adott emberi Mars expedíció a célunk" - mondta. Savage szerint a nukleáris rakétát könnyű félremagyarázni a nagyközönség számára. "Az emberek gondolataiban egy olyan rakéta körvonalazódik, ami radioaktivitást lövell ki, azonban ezek a programok nem erről szólnak."

A NASA-nak 125,5 millió dollárra van szüksége az NSI beindítására, számításaik szerint az elkövetkező 5 évben 1 milliárdot költenének az NSI-re, az elsődleges cél az új RTG-k megépítése, melyek nem nukleáris reaktorok, a 238-as plutónium természetes bomlásából származó hő felhasználásával termelnek elektromosságot. A múltban már több expedícióban is alkalmazták ezeket az eszközöket, mint a Galileo vagy a Cassini szonda esetében.

Az ember útja a vörös bolygóra jóval megvalósíthatóbbá válik a Prometheus jóvoltából, amit többen is örömmel fogadtak, mint például Robert Zubrin, a Mars Society elnöke. "A NASA elhatározása, hogy felelevenítsék nukleáris rakétafejlesztési programjukat egy rendkívül pozitív lépés. Nagyban elősegíti a Naprendszer emberi felderítését és gyarmatosítását" - nyilatkozta a SPACE.com-nak.


A nukleáris rakéták használatával az alacsony Földi pályáról a Holdra vagy a Marsa juttatható rakomány megkétszerezhető, mondta Zubrin. Ez felére csökkenti a kilövési költségeket, míg az atomreaktorok nélkülözhetetlenek a Mars bázisok felszíni energiájához. "O'Keefe döntése bölcs elhatározás, ami dollármilliókat fog megtakarítani és nagymértékben kiterjeszti űrbeli lehetőségeinket."

Természetesen ellenzők a múltban is voltak és a jövőben is lesznek. A leghangosabb kritikák a felettébb hosszú nevű Fegyverek és Nukleáris Energia az Űrben Elleni Globális Hálózat részéről érkeznek. Ez a csoport már a Galileo és Cassini fellövése ellen is erőteljes kampányt folytatott, a Prometheus jókora adag olaj a tűzre.

"Elsősorban a valószínűsíthető toxikus szennyeződésektől tartunk, ami az NSI növekvő plutóniumfeldolgozásából adódik" - mondta Bruce Gagnon, a csoport koordinátora. "A másik, a nukleáris balesetek esélyének növekedése." Gagnon szerint a reaktortechnológiák sokkal inkább a Pentagon űrfegyverkezését fogják szolgálni, mint az űrkutatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzool #35
    _joco: miért, kipróbáltad, és nem műxik a fotonhajtómű? Vagy mi alapján mondod, hogy lefutott dolog? Az 1997-es SH Űrtanban még egy lehetséges (távoli) jövőbeli alternatívaként szerepelt.
  • [HUN]PAStheLoD #32
    csak hogy tudd: az antianyaghajtómű is lehetsége sőt már vannak tervek is... persze nagy üzemi méretekben nem lehet egyelőre anti-anyagot előállítani DE majd.. és akkor COOL lesz!
  • mrzool #27
    Utánanéztem. Miért is kéne tanulni a vizsgaidőszakban?:)) Minden hivatalos információ szerint azok a transcriptek, amik a T+73 másodperc utáni beszélgetésről árulkodnak - hamisak. Természetesen el tudom képzelni, hogy magát a robbanást túlélték, itt most elvi dolgokról van szó, nem fogadom el azt, hogy egyesek szenzációhajhász módon semmi veszik a hét elhunytat, és hamisítványokkal villognak.

    Néhány érdekes link:

    http://www.hq.nasa.gov/office/pao/History/transcript.html
    http://www.fas.org/spp/51L.html

    A halál oka: http://science.ksc.nasa.gov/shuttle/missions/51-l/docs/kerwin.txt

    Fake infók pró és kontra:
    http://www.rickadams.org/chall/
  • fluga #22
    és a NASA 15-20 éves lemaradásban van ugye? szerintem jobban vágják a témát, mint Te, hogy mi az előrehaladott meg mi nem. állíts elő egy kis antianyagot, akkor majd lesz antigravitáció. addig azonban menj inkább Anti kocsmájába.
  • [NST]Cifu #17
    Már megbocsáss, de ismét feltődik a kérdés: mit tudsz a témáról? :))

    1.: Itt űrbéli használatról lenne szó, az atomhajtóművet kémiai rakéták vinnék fel. Vagyis a reaktor "hidegen" meg fel. Ha mondjuk fel is robbana a hordozórakéta, a fűtőanyag mitől szóródna szét - mivel nyilvánvalóan elég komoly tárolórekeszt kapna?

    2.: A sugárzástól mindenki beparázik, mert semmi konkrétumot nem tud róla, csak azt, hogy jujj de veszélyes, meg különben is, csernobil... JAJJ...
    Az már mellékes, hogy a tengerekbe évente több tízezer tonnányi erősen mérgező olajszármazék kerül, hogy a foszilis tüzelőanyagokból milliárd tonnányi káros anyag jut a légkörbe, és a többi...
    Dehát fő a tényszerűség, nemde...

    3.: A földön több száz atomreaktor üzemel ma is, és amelynél gond van, ott a túlzott felelőtlenség, vagy a pénztelenség okozza a problémát. Gondolod, hogy egy űrmisszió során a felelőtlenségnek még a gyanúja is felmerülhet?!

    4.: A napvitorla valóban elegáns, csak éppen roppant kis mértékű gyorsulás érhető el vele, és ráadásul csak a belső bolygó-övezetben használható reálisan.

    Imre: A fúzióval az a baj, hogy egyenlőre semmiféle formában nem sikerült hasznosítható formában létrehozni. Az ITER lesz az első ilyen próbálkozás, várhatóan 2010-ben...
  • Gabest #16
    "Van bennem annyi tisztelet, hogy nem bolygatom a halálukat - a bulvársajtóval és különféle összeesküvés-elmélet honlapokkal ellentétben."

    Valszeg rém rosszul fog esni a hozzátartozóiknak, ha majd itt a supergamezen magyarul olvassák a véleményedet.
  • mrzool #15
    "Ez közismert tény. "

    Vagy inkább urban legend? Tényleg érdekel... Elvégre mind a gimiben, mind az egyetemen tanultuk a témát, én is olvasgattam utána, de _hivatalos_ helyen még sohasem láttam erre vonatkozó utalást.

    Természetesen simán lehet, hogy elkerülte vmi a figyelmem. Ezért kérném, hogy támasszátok már alá vmivel... Van bennem annyi tisztelet, hogy nem bolygatom a halálukat - a bulvársajtóval és különféle összeesküvés-elmélet honlapokkal ellentétben.
  • Dömper Ármánd #13
    "Meg a foldon sem tudunk rendesen atomreaktort uzemeltetni, nemhogy az urben... "

    Nem kéne általánosítani, az, hogy te nem tudsz atomreaktort üzemeltetni, az nem jelenti azt, hogy más sem. ;) Csernobilt, meg hagyjuk már békén. Pénz nélkül nem csak az orosz atomreaktorok nem működnek.
  • mrzool #12
    "A Challenger esetében is bebizonyosodott, hogy a személyzet több tagja is túlélte magát a robbanást. "

    Nah mesélj, világosítsd fel az egyszerű halandókat...
  • MaDFoX #11
    Ps.: A project neve tetszik! Prometheus volt az aki az "egbol lehozta a tuzet a foldre"... =DD

    "Es nyugaton felkelt a nap"