Hunter

Megkezdődött a tudományos munka a Columbián

Egy nappal a Columbia űrsikló pályára állása és a kísérletek megkezdése után közel egy tucat tudományos megfigyelés máris eredményekkel szolgált.

A súlytalanság közeli állapotban erőteljes növekedés volt megfigyelhető a rákos sejtek burjánzásában. Például a prosztatarák- és csontszövetminták a bioreaktorban már 20 óra alatt akkora növekedést értek el, mint amit ugyanezen kísérlet során a Földön egy hét alatt.

"Eddig kitűnően haladnak a kísérletek" - mondta Tom Goodwin, a NASA Bioreaktor Demonstrációs Rendszer projektjének tudósa. A fent említett kísérletben a kutatók daganatokat növesztenek, melyeket a Földön vetnek majd alapos vizsgálatok alá, hogy hatékonyabb módszereket találjanak a prosztatarák kezelésére, mielőtt az a csontszövetekhez tapadna, végigterjedve a teljes csontvázon. "Megfigyeljük a két sejttípus között végbemenő fizikai és biokémiai kölcsönhatást" - mondta Goodwin.


A prosztatarák évente 200.000 férfit támad meg. A betegség a korai szakaszban könnyen kezelhető, amint azonban megkezdi a terjeszkedést a csontokban, végzetessé válik, onnan már nincs visszaút, ami évente közel 30.000 áldozatot jelent. Az űrsikló 16 napos útjára 79 kísérlet elvégzése van beütemezve. "A legénység jól tartja az ütemtervet. Mindenki rendkívül elégedett az első 24 óra teljesítményével" - mondta Phil Engelauf a NASA részéről.


A legénység
Az űrhivatal legrégebbi űrsiklója kedden magyar idő szerint 16 óra 39 perckor emelkedett fel a Kennedy Űrközpontból, majd nem sokkal ezután az űrhajósok két csoportra váltak, hogy houstoni idő szerint éjszakai és nappali műszakokat láthassanak el. Ennek eredményeként a Kék Csapat, William McCool pilóta valamint David Brown és Mike Anderson szinte azonnal mehetett is aludni. A Vörös Csapat, Rick Husband parancsnok, Kalpana Chawla, Laurel Clark és Ilan Ramon, az első izraeli űrhajós fejezte be a munkanapot az űrsikló a tudományos kísérletekre való felkészítésével, majd a raktérben elhelyezett SpaceHab kutató labor aktiválásával. A váltás kedd éjszaka történt meg, ezután a Vörös Csapat tért nyugovóra nyolc óra pihenési lehetőséget kapva, mielőtt újra átveszik a kísérleteket reggel a kékektől, és ez így megy még két héten át.


Kalpana Chawla űrhajós elemzés közben

Engelauf elmondta, az űrsikló és a rendszerek jól működnek, eddig csak három kisebb hibáról érkezett jelentés. "Én ezt kivételesen sima repülésnek nevezném" - mondta. A raktér egyik alacsony hőmérsékletű tárolótartályának két hűtője közül az egyik nem üzemel, akárcsak a SpaceHab modul és a legénység kabinja közötti kommunikációs rendszer. Az egyetlen komolyabb probléma az adatokat feldolgozó rendszerben adódott. Az űrsikló rögzíti az adatokat, a Földre azonban nem sikerül lejuttatni. Engelauf elmondása szerint, amíg a probléma meg nem oldódik, egyes kísérletek adatait kénytelenek az űrsiklón rögzíteni és a későbbiekben visszajátszani. A Columbia február 1-én tér vissza a Földre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laci73 #1
    Nesze nektek, akik korábban féltettétek a rákkutatást az űrkutatástól :))))))))))))