Skoal

90 millió éves kullancs

Egy 90 millió éves kullancs borostyánkőben megkövült maradványára bukkantak tudósok. Ezek szerint a dinoszauroszok vérén élő rovar, akár azok DNS-ét is tartósíthatta.


A kutatók azonban nyugalomra intettek, eszük ágába sincs a Jurrasic Park című filmben látottakat valóra váltani, ugyanis annak az esélye, hogy megfelelően épp DNS maradványt találjanak a parazitában, nagyon csekély. E helyett inkább nagyobb figyelmet szentelnek a kis élőlény tanulmányozásának, mivel olyan egyedi jellegzetességeket fedeztek fel rajta, ami a ma élő társainál abszolút hiányzik. A kullancs a paraziták között a legidősebb múlttal rendelkezik. A mostani felfedezés megjelenésüket az időben legalább 50 millió évvel előrébb teszi - mondja Hans Klopmen professzor a Ohio State University munkatársa, aki egyben a vizsgálatokat is végzi. A latinul Carios jerseyi néven nyilvántartott élőlény megkövült elődjét olyan 90-94 millió évesre becsülik. S ha valójában ennyi idős, akkor dinoszauroszok vérét szívhatta magába. A kullancsok bármit megcsípnek, aminek vére van - mondja Klompen. Innának-e dinoszaurusz vért napjainkban is, ha azok még léteznének? Bármibe fogadhatunk rá, hogy igen - teszi hozzá.

Szinte mindegyik kullancs széles körből szedi táplálékát. Ha annak még vére is van, a kullancs rögtön rátapad. De ennek az őskullancsnak a táplálkozási szokása rejtély fog maradni, ugyanis a tudósok inkább meg akarják őt őrizni, mintsem feldarabolni. Annak ellenére, hogy a Carios jerseyi a dinoszaurusz éra tetőzésekor élt, Klompen pesszimistán vélekedik arról, hogy esetleg használható DNS maradványt sikerül szerezniük. Nem tudsz rekonstruálni egy dinót egy olyan élőlény véréből, mely az ő vérüket szívta - mondta a prof. A kullancsot pár éve találták egy külszíni borostyánfejtőben, New Jerseyben. A lelet méretei 0,52 milliméterszer 0,445 milliméter. Beazonosítása nagyon komplikált volt. Egyetlen segítség a testén található szőrszálak voltak.

Egyszerűen döbbenetes. A mai kullancsoknak sokkal kevesebb szőr borítja a testét, de ez a lelet még így is sokkal közelebbi rokonságban áll velük, mint korábban gondoltam volna. A szőröcskék nagy része valószínűleg receptorokhoz csatlakozik - mesélte Klompen. További vizsgálatok kiderítették azt is, hogy a hasonlóság egy bizonyos fajjal nagyon azonos. Ezek pedig a tengeri madarakon élősködő kullancsok. Ezt támasztja alá az a meghatározhatatlan madártoll (0,75 mm) is, melyet a kullanccsal egy tömbben találtak. A madártollból arra következtettünk, hogy a kullancs talán valahonnan a mai Dél-Amerika területéről, egy tengeri madáron utazva kerülhetett Észak-Amerikába - fejezte be Klompen. Kutatásai eredményét az Annals of the Entomological Society of America folyóiratban publikálta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kenny #8
  Szegeny kullancs :)
  Milyen bezartsagban elhet.
  biztos ehes mar :D
 • Maverick #6
  Mixi!

  Én úgy értettem, hogy a dinoszauruszok mérete volt ilyen "piciny", amiknek a levét szívta ez a monszter kullancs! :-D


  Na jól van befejeztem...
 • M@uL #4
  90 millió év.Gondoljatok bele, akkor még internet sem volt :-)
 • Maverick #2
  Jó nagy darab! Ez a kép 1:1 méretarány? :D
 • Bith #1
  "...ugyanis annak az esélye, hogy megfelelően épp DNS maradványt találjanak a parazitában, nagyon csekély..."

  Hááát, a Jurassic Park-ban sem volt ép, ezért pótolták ki béka DNS-sel.
  Egyébként nekem a szúnyogos verzió valahogy jobban bejött :)).