Hunter

Előkészületek az újrahasznosítható űrjárművekre

Európa egy újrahasznosítható kilövő jármű - reusable launch vehicle, röviden RLV - prototípus próbarepülési sorozatára készülődik Svédországban. A tervek szerint a tesztek augusztusban kezdődnek. A prototípust Európa vezető űrrepülési vállalata, a brémai Astrium készíti, melyet Phoenix névre kereszteltek. A Phoenix Európa RLV-technológia hasznosítási törekvésének része.

Az RLV fő célja a világűrbe juttatandó rakományok költségeinek csökkentése. A másik tényező megóvni Európa versenyképességét a kereskedelmi kilövések globális piacán közép és hosszú távon is. Mindemellett Európa keresi a további költséghatékony módokat a világűr elérésére, függetlenné válva ezáltal más nemzetektől. A Svéd Űrvállalat (SSC) Esrange részlege a héten jelentette be, miszerint a Phoenix Svédország északi részén, a Vidsel teszt területen kezdi meg első repüléseit. Az SSC és a Svéd Védelmi Minisztérium egyességet kötött az Astriummal a kísérleti repülések lebonyolításáról.


A fő cél a teljesen automatikus leszálló rendszer ellenőrzése. Az RLV prototípus 6,9 méter hosszú és 1200 kilogramm súlyú, szárnyfesztávja közel 4 méteres. A próbarepülések során a Phoenixet egy helikopterről engedik el 2,5 kilométeres magasságból. A föld felé tartva a gép automatikusan manőverezik a kifutópálya irányába. A műholdas navigáció és a fedélzeti szenzorok, mint a radaros magasságmérő irányítják és figyelik a Phoenixet a szabadeséses útja során. A jármű nem fog saját meghajtó rendszerrel rendelkezni a próba repülések során. A zuhanásos tesztek sorozata segít kipróbálni a Phoenix azon tervezési sajátosságait, amiket nem lehet számítógépes szimulációval vagy szélcsatornás ellenőrzésekkel demonstrálni. A tesztek 2003 végén fejeződnek be.

A Phoenix csupán egy előfutára lesz a HOPPER elnevezésű RLV-nek, egy sokkal nagyobb automatikus űrszállító rendszernek. A Phoenix elsődleges feladata a HOPPER számára szükséges technológiák bejáratása. A HOPPER egy több kilométeres sínen gyorsulva vág majd neki a világűrnek, a tervek szerint a Francia Guineában található kourou-i Európai Űrközpontból lövik ki.

A pilóta nélküli HOPPER 7,5 tonna rakományt képes szállítani, amit 130 kilométeres magasságban enged útjára, majd ezután az RLV automatikusan visszatér a Földre. Az Astrium nyilatkozata szerint, ha az Európai Űrhivatal végleg elkötelezi magát a HOPPER mellett, akkor a jármű 2015-ben már teljesen működőképes lehetne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bekomman #21
    Az ION hajtóműnek túl nehéz egy komplett űrhajó, csak kisméretű dolgokat képes hordozni, mint pl egy műhold.
  • Gabest #19
    És? Az amcsik hetente rendeznek erdőtüzeket :)
  • Laci73 #17
    Működik, köszi!
  • Laci73 #15
    De lesznek nekünk elektromágneses "csúzlijaink", és űrállomásaink a kilövésekhez. A Gorkij-Parkot jó hogy montad, mert kissé megnyugtattál. Ha NASA vagy EU RLV vezető lennék, azonnal megvenném a Buran (jó, tudom, Picska vagy mi) eladó típusát. Csak a megépítése ötször annyiba kerül egy ilyen gépnek, a kifejlesztéséről nem is beszélve...
  • Laci73 #12
    A NASA egy műholdján (bocsánat, nem jut eszembe a neve) már sikerrel kipróbálta az ionhajtóművet. Kísérletek folynak a nukleáris hajtómű-rendszerekkel is, de ezek rendkívül veszélyesek lehetnek egy meghibásodás/Földre zuhanás miatt. Elméletben ott vannak az antianyag (antirészecske)
    hajtóművek de ez még nagyon odébb van a gyakorlattól... Ezen rendszerek lényege hogy sokkal kedvezőbb teljesítményt nyújtanak sokkal jobb feltételekkel (kevesebb üzemanyag, kisebb helyfoglalás, hosszabb élettartam)
  • Bekomman #11
    Te moivel hajtanád ha nem rakétával?
  • Bekomman #10
    Azért ahoz még hiányzik néhány próba, hogy biztonságos legyen
  • Bekomman #9
    Bocs #1-nek szántam
  • Bekomman #8
    A műholdak geocentrikus pájára állításában már így is Európa vezeti a piacot
  • Laci73 #6
    Lesz az öreg kontinensnek is egy űrrepülőgépe. Kérdés hogy az orosz Buránnak mi lesz a sorsa (jelenleg valami k...g újgazdag orosz vállalkozó egy vidámparkban "üzemelteti", elsősorban túristák részére - persze csak látványosság). Vajon miért nem hasznosítja senki sem...??
    Más. Keves Hunter! Újrahasznosítható (recycled) az az anyag, amit újra kinyernek és legyártanak. Az űrrepülőgép többször felhasználható (reusable).