Hunter

Kudarcot vallott a szuperrakéta

A mérnökök még mindig bizonytalanok, mi okozhatta Európa új Ariane 5-ESCA rakétájának meghibásodását első útján, a kilövést követő harmadik percben. A hordozó rakétát önmegsemmisítő rendszere robbantotta fel, amikor kezdett letérni pályájáról, két, összesen több mint 600 millió euro értékű műholdat juttatva Föld körüli pályájuk helyett az Atlanti-óceán mélyére.

Az Arianespace sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy egy független bizottság fogja kivizsgálni az esetet. A mérnökök beszámolói alapján a repülés közben problémák merültek fel az új Vulcain-2 rakétahajtóműnél, ám jelenleg még nincsenek biztos adatok, hogy ez okozta volna a katasztrófát. Az Ariane 5 következő repülésénél, januárban mindenesetre a "klasszikus", még nem továbbfejlesztett változatot fogják használni, amikor a Rosetta üstökös-leszállóegység indul útjára.

A sajtótájékoztatón az Arianespace képviselői minden irányból megvizsgálták a kudarc általuk ismert okait. Az első rendellenesség a 96. másodpercben következett be, amikor enyhe esést tapasztaltak a Vulcain-2 hajtómű hűtőrendszerének nyomásában, ami az első 9 percben hajtja a rakétát. A mérnökök még nem bizonyosak ennek jelentőségében. A 187. másodpercben a rakományt borító rész terv szerint vált le. A 196. másodpercben jelentős probléma alakult ki a Vulcain-2 hajtóműben, a mérnökök azonban még nem tudják, hogy a hiba a hajtómű belsejében vagy környezetében történt. Ezután a rakéta "pályája kiszámíthatatlanná" vált és elkezdett veszteni 150 kilométeres magasságából.


A 455. másodpercnél már csak 69 kilométerre volt a felszíntől, amikor az önmegsemmisítő rendszer működésbe lépett. A rakéta roncsai az óceánba zuhantak, bár az első két fokozat ejtőernyői kinyíltak, ezáltal van remény a gyorsítók megtalálására és a hiba kivizsgálására, ha tényleg ott jelentkezett a probléma. Az Arianespace képviselői hangsúlyozták, hogy a Rosetta küldetés az Ariane 5 "klasszikus" verziójával kezdi meg a felkészülést az útra, mely január 12-ére van beütemezve. A bizottság felülvizsgálja a kudarcot, és azonnal jelentést tesz, ha a hibának valamilyen visszahatása van a Rosetta kilövésére, a képviselők azonban bizonyosak abban, hogy erre nem fog sor kerülni.

További két kilövést terveznek a továbbfejlesztett Ariane 5 számára a jövő év során. Jelenleg hivatalosan még nem döntöttek az elhalasztásukról, mivel a balesetet vizsgáló bizottság jelentése még heteket várathat magára, ami elegendő időt hagy a döntéshozatalra.

Az Ariane 5-ESCA a Stentort, a francia CNES kísérleti telekommunikációs műholdját, valamint a Hot Bird 7-et, az Eutelsat műholdját szállította, mindkét eszközt biztosították.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #10
    szerintem a mikulassal utkozott ossze:))
  • Alexease #5
    Engem az izgat, hogy ezt a sok szemetet, ami a tengerbe/oceanba hullik, ki kotorja-e valaki, vagy ott marad? A "fold kornyeki" ur is mar allitolag tiszta roncs telep...
  • MaDFoX #2
    Ezzel indítsanak akkor inkább tengeralattjárókat...
    Lehetne a reklámszöveg mondjuk: "10 percen belül az Ön által választott tetszőleges világtenger fenekére küldjük..." Vajon mennyi a biztosítás?
    Az ember azt hinné ilyesmi nem történik mostanában, de ugy látszik ez csak hiu ábránd marad...