Mikeyy

Közeleg az "olcsó" űrturizmus

Az emberiségnek szüksége van egy olcsó űrhajókilövési módra, az utóbbi negyven évben azonban csak a drága, többszintű kilövési módszerek léteztek. A Sky Ramp Technology mérnökei azonban egy új ötlettel álltak elő, ami sokkal olcsóbbá teheti a kilövéseket, lehtővé téve az olcsó űrturizmust.

Már régóta léteznek tervek az RLV (Reusable Launched Vehicle) járművekre, amelyek lehetővé tennék az átlagos embereknek, hogy egy kisebb földkörüli utazás költségeiért eljuthassanak az űrbe. A ma létező "Space Shuttle" program is RLV-ként indult, azonban a két, félig újrahasznosítható kilövőrakéta, és a hatalmas újra nem használható üzemanyagtank egyetlen kilövés költségeit 550 millió dollárig viszik fel, így a NASA által tervezett évi 100 kilövésből gyakorlatilag csak négy valósítható meg.


Korábban voltak tervek az elektromágneses gyorsítású kilövésekre, de ez a technológia még túlságosan kifejletlen ahhoz, hogy űrkilövésekre lehessen használni. A repülőgépek tetejéről történő indítás túlságosan költségesnek, és a rendes kilövésnél sokkal bonyolultabbnak bizonyult, így ez az ötlet sem volt hosszú életű. Számos további ötlet is volt, de mindegyikben volt valami buktató, ami akadályozta megvalósítást.


A Sky Ramp Technology javaslata alapján azonban lehetőség lenne az űrhajók kilövőpályáról történő indítására ma már létező rakétatípusokkal és sínpályákkal. Az ideális kilövési szög 45 fok lenne, és a jelenlegi technológiák mellett a számítások szerint mindössze egy 2,5 mérföldes pályára lenne szükség ahhoz, hogy az űrhajó elérje a Mach 2 sebességet, ami már elég ahhoz, hogy az űrhajó saját rakétáit elindítva elérje a földkörüli pályához szükséges sebességet.


A kutatások szerint az ideális hely a kilövőpályának egy hegybe vájt alagút lenne. Elsőre kicsit meglepő a dolog, de ez számos előnnyel jár, többek között az időjárás nem befolyásolja a kilövéseket, a hegy elnyeli a zajt, ráadásul meg van oldva a pálya alátámasztása is, ami nem utolsó szempont, hiszen egyébként majdnem két mérföld magasan lenne a föld szintjétől a pálya vége.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tompi #15
    Tehat nem talaltak fel a spanyol viaszt!
    Ez arra meg lehet jo, hogy muholdat nyomassanak ki?
    Nem lenne celszeru az egeszet egy magas hegysegben csinalni? Onnan kozelebb a vilagur alapon...
  • Supergamer_real #12
    Az meg nem durva... volt egy ember a rekordok konyveben, aki -180Gs gyorsulast (lassulast) elt tul.Igaz 6szor alt meg a szive a gyakorlat alatt:)
  • Tompi #11
    Oh... mondtam, hogy fizikabol kisse elfakult a tudasom... szerintem a mertekegyseg atvaltas volt a gond :)))
    Viszont azt jol ereztem, hogy a gyorsulassal bibi lesz...
    Masik kerdes: Eleg az a Mach2? Gondolom ez csak egy kezdo lokest ad. Ugy tudom joval tobb kell a palyara allashoz... Tehat azert meg mindig sok uzemanyagot kell magaval vinnie a repulonek.
  • Tompi #9
    3-4kilometer alatt mach 2???Mekkora G gyorsulas eri az embert??? (mar regen volt erettsegi, igy kicsit nehezemre esik kiszamolni :)) De nekem az jott ki, hogy 4km-es ut alatt 2000km/h-ra gyorsulni az 100g. jol szamoltam?
    Ebben az esetben ez egy kiraly kivegzesi eszkoz! A texasiak biztosan orulnenek neki... :))
  • Gabest #6
    Már pár éve cikkeznek erről a megoldásról. Ideje lenne nekiállni és kipróbálni :) Németek már a peking-shanghai mágneses vasutat építik, szal a sinekkel nem szabad technológiai gond legyen.
  • Supergamer_real #5
    Hat igen, igy elso ranezesre valoban rendkivul olcsonak latszik... mellesleg a kepek alapjan ez inkabb egyiranyu megoldasnak tunik... marpedig ha egyszer mar felmegy oda az ember barmilyen szep is meg jo is ... de talan szeretne visszajonni.

    De csak most latom, ott a megoldas a masodik kep masodik reszen.
  • artschi #2
    Nekik új :))
  • Turmoil #1
    Mekkora ötlet! :) Ha engem kérdeznek, akkor már 10 éve is mondtam volna talán, hogy egy hegyoldalon felépített eléggé meredek pályán megoldható a dolog. Csak a gyorsítást kell megoldani vhogy:) Mi a konkrét újdonság ebben?