Mikeyy

Mobiltelefonok a lopakodó bombázók ellen

A lopakodó bombázók fedezéke már nem sokáig nyújt biztonságot, ugyanis kutatók kifejlesztettek egy újfajta radart, ami a mobiltelefonok technológiáit használja és állításuk szerint ezzel fel lehet fedezni a lopakodó repülőgépeket is.

Az Egyesült Államok légiereje az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy ez tulajdonképpen nem egy nagy probléma, és hogy Amerika egyedi lopakodó flottája nincs veszélyben. Az USA hírszerzésének jelentéseiből azonban az derül ki, hogy ez a radar komoly fenyegetést jelenthet, és ezzel a legtöbb kutató egyetért.

"Ez egy olyan radar technológia, amely bármilyen kis zavart megtalál az atmoszférában" - nyilatkozta Hugh Brownstone, a New Yorki Intergon kutatóközpont fizikusa, aki korábban a Nokia-nál dolgozott. "Lehet, hogy nem tudod majd megkülönböztetni lopakodó, és az egyszerű repülőgépeket, de erre talán nincs is szükség. A lényeg az, hogy mindkét típusú gépet egy villogó pontként látod" - tette hozzá.

A legnagyobb veszélyt a mobil szolgáltatók által üzemeltett radartornyok jelentik, amik a sugárzott jelek érzékelésére szolgálnak. Az új technológia, amelynek passzív radar a neve, figyeli az egyszerű mobiltelefonok által sugárzott jeleket. Amikor az adott körzetben elhalad egy repülőgép, akkor rések keletkeznek a kialakult jelmintában, így megtudhatjuk annak pontos helyét.

A hagyományos radarok - amelyek elől el tudnak rejtőzni az olyan repülőgépek, mint például a B-2 vagy F-117A bombázók a felületükön kialakított szögekkel és a hullámelnyelő festékkel - jeleket sugároznak ki, majd várják, hogy azok a levegőben található nagy tárgyakról visszaverődjenek. Néhány repülési szakértő véleménye szerint a szerbek 1999-ben az F-117A Nighthawk lopakodó bombázó lelövésekor már a passzív radar egy kezdetleges formáját használták.

Az Egyesült Államokban több mint 100 ezer mobiltelefon torony található, és a becslések szerint ezek száma Európában meghaladja a 210 ezret is. A világ többi része változó lefedettséggel rendelkezik, de még legszegényebb országoknak is többnyire van néhány mobiltelefonos tornyuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)