Hunter

A Marsra utazó NASA szonda jelenti

Egy hatalmas porfelhő lassan az egész Mars bolygót elnyeli, mely atmoszféráját is jelentősen felmelegítette, jelentette a Mars felé utazó NASA szonda. Az elképesztő méretű felhő talán a legnagyobb, amit az elmúlt 25 évben észleltek, nem kevesebb, mint 30 Celsius fokkal növelte az amúgy felettébb hideg marsbeli atmoszférát. A porvihar olyan hatalmas, hogy akár az amatőr csillagászok is tanulmányozhatják hagyományos teleszkópjaik segítségével.

Június 15-én észlelték először a vihart, amikor nagy kiterjedésű porfelhő jelent meg a Hellas medenceként ismert területen, a vörös bolygó déli félgömbjén. Alig két hét múlva, június 26-án kezdett erősödni a vihar, mely az eddig eltelt idő alatt drámai növekedésnek indult, július elején kitört a medencéből és azóta folyamatosan terjed, mondta Phil Christensen az Arizona State University munkatársa.
A tudósok továbbra sem tudnak biztosat mondani az ehhez hasonló, bolygónyi viharok kialakulásáról. Több elmélet szerint az atmoszférában kavargó por elnyeli a napfényt és a közvetlen közelében lévő levegőt melegíti fel, mely tovább terjed a hidegebb rétegekbe ezáltal erős szelet keltve. A szél még több felszíni port kavar fel, ezzel táplálva a porfelhőket, melyek egyre nagyobb kiterjedésűek lesznek. Az ilyen viharok hetekig, akár hónapokig is eltarthatnak. Szerencsére a mi bolygónkat nem fenyegetik hasonló viharok, ami a Föld vízmennyiségének köszönhető.

Időközben a Mars 2001 Odyssey már túl van a 200 napos útja felén és szinte biztos, hogy nem kell megküzdenie a fojtogató porfelhőkkel. Az űrhajó októberben áll Mars körüli pályára, ahogy arról már korábban is szó esett sugárzási szinteket fog mérni és a felszínt pásztázza víz nyomai után kutatva. Az áprilisban útjára indított NASA szonda lesz az első látogató a Marson 1999 óta, amikor két NASA űrhajó is megpróbálta megközelíteni a felszínt, ám mindkettőnek nyoma veszett. "Az Odyssey már közelebb van a Marshoz, mint a Földhöz.

Az űrhajó remekül halad és minden rendszer jól működik" - jelentette David Spencer, a küldetés vezetője. "Most elsősorban a Mars megközelítésére és a pályára állításra összpontosítunk". A földi irányítás megkezdte az előkészületeket az űrhajó lelassítására. Pillanatnyilag a 93000 km/h-val haladó Odyssey több mint 45,8 millió kilométerre van a Földtől és kb. 30 milliónyira a Marstól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KiPéTa #17
    Zocsi: Én úgy tudom a fényév is FM, mivel az a távolság, amit a fény 1 év alatt megtesz. A kérdés: az egy év melyik bolygó keringési idejét tükrözi? Csak nem a földét? Mert ha igen, akkor ez is FM. :)
  • ati27 #11
    Sziasztok!Nem kell annyira megijedni, a marsi nyár folyamán, elég gyakoriak az ilyen viharok azt, hogy ez a legnagyobb, a legerösebb, a legstb, egy kicsit marketingszöveg.Bármelyik komolyabb csillagászati könyvben utánanézhettek,hogy a multban is voltak az egész féltekét beborító viharok.Ez kb olyan a marson, mint a földön egyes helyken a monszun.Időröl időre visszatér.Ugyhogy nem egyedi eset, de azért érdekes jelenség.A NASA-nak meg valamivel el kell adni a tömegeknek az ürkutatást, ugyhogy csinálnak egy kis szenzációt.De hát a mai világ így működik.Sziasztok!
  • Zocsi #9
    Hogy-hogy mihez képest. Tudjátok az emberiség jelenleg csak olyan mértékegységekkel tudja megállapítani, ill. kifejezni a dolgokat, amiket már a Földön is bevezettek, ill. a Földön érthetőek az emberek számára. Ez nevezhetném úgy is, mint a Földi Mértékegységek (késöbb ezt FM-nek fogom hívni), de nem fogom, mivel tudomásom szerint az ember még nincs "nem földi eredetű" mértékegységekkel kapcsolatban. Ilyen FM pl. a km/h is. Az űrben használatos mértékegységek is FM-ek, attól függetlenül, hogy ezeknek van ürbeli viszonyítása is, de ezek picivel nagyobbak... Milliós nagyságrendűek. Lásd: fényév. A gyengébbek kedvéért félre nem érthető módon ez is távolságmérésre használatos. Asszem 1 fényév kb. 9460 milliárd km, ami qrvasok és talán úgy hívják űr-év, de ez nem biztos. Mind 1.
    Tehát, hogy mihez képest 93000km/h? Hát szerintem ahhoz képest, amit a Földön 0km/h, azaz álló, vagy másképp nyugalmi helyzetben levő test 0 sebessége. Ha ezt viszonyítod egy ürsikló sebességéhez, ami épp arra elég, hogy kijutson a légkürből (28000km), akkor ez a 93000km azért elég jelentős sebbeség, bár az ürbeli méretekhez viszonyítva szinte majdnem állónak tekinthető...

    A porfelhőről csak annyit, ez is biztos egy idegen faj munkája, hogy felolvasszák az Északi-félgömbön levő jégsapkát, és így tengerek + óceánok fognak keletkezni. Lekéstünk mi emberek arról, hogy kolonizáljuk a Vörös-bolygót. :-[
    Persze az is lehet, hogy ez is a NASA műve, csak úgy állítják be, hogy nem tudják miről van szó. Az is lehet, hogy az oroszok műve, hogy az Odyssey-t megakadájozzák a használható adatgyűjtésben. Mind 1... :-]
    Mindenesetre figyelemre méltó kis viharocska ez, nem tom mi hozhatta létre, de az lehet, hogy egy qrva nagy meteor csapódott be rá, mikor még nem láttuk, a Mars tulsó oldalán. A Mars + takarta az útja során a kis égi-tüneményt. Bár ez is csak egy vicces feltevés. A lényeg az, hogy bármi miatt jött létre, az biztos, hogy a Marson nagy port kavart... :-]
  • Pharaoh #6
    A sebességet álltalában egy nyugvó ponthoz szokták viszonyítani.
  • Frank #5
    Ahhoz kepest ha allna :)
    Na jo, tenyleg van a kerdesben valami.