Franczy

20 éven belül ember a Marson?

[NewScientist] Dan Goldin, a NASA vezetője a héten azt nyilatkozta, hogy szerinte 20 éven belül mindenképpen sor kerülhet arra, hogy az első asztronauták letegyék a lábukat a Mars bolygó felszínére.

Most azt gondolhatjuk, hogy a világ legnagyobb űrhajózási intézetének, a NASA vezetőjének szavaiban teljes mértékben megbízhatunk, ám egyes szakértők felhívják az emberek figyelmét arra, hogy Goldinnak a vörös bolygó meghódításával kapcsolatos kijelentései túlzott optimizmust sugallnak.

"Az emberiség elég hosszú ideje van már a Földhöz láncolva, így éppen ideje, hogy elszakítsuk láncainkat és kitörjünk a világűr távolibb régióiba. Ha úgy döntünk, hogy minél hamarabb meg kívánjuk csinálni, és minden eszköz a rendelkezésünkre áll, akkor akár 10 éven belül is embert küldhetünk a Marsra, de még a legrosszabb esetben is 20 éven belül újra űrhajózási történelmet írnak majd az amerikai asztronauták." - mondta Goldin a napokban a George Washington University-n tartott beszédében.

Colin Pillinger, az angliai székhelyű Open University cég Mars szakértője nem ért egyet Goldinnal, mert szerinte Goldin túl optimista. Pillinger szerint még a legeslegjobb esetben is mától számítva minimum 20 évnek kell eltelni ahhoz, hogy ember léphessen a Marsra.

"Számomra nem teljesen világos, hogy a napokban Goldin arról beszélt-e, hogy mit lehetne elméletben tenni a Mars meghódítását illető tervekkel kapcsolatban, vagy esetleg arról, hogy ebből mi a realitás. Amit Golden a beszédében mondott, az nem igazán egyezik a NASA jelenlegi terveivel és projektjeivel. Egyébként Goldin NASA-n belüli vezető pozícióját George W. Bush hivatalba lépése óta még nem erősítették meg." - nyilatkozta Pillinger.

Pillinger szerint Bush amerikai elnök mindenképpen a Mars projektek mellett áll, és a közeljövőben valószínűleg utasítást ad majd arra, hogy a NASA számára a Mars kutatása legyen a legfontosabb, ám Pellinger szerint még ebben az esetben is túlzott Goldin optimizmusa.

A Mars felszín alatti vízrétegei után kutató Mars Odyssey űrjármű jelenleg úton van a vörös bolygó felé, és jövőre éri el azt. A NASA tervei szerint ezt követően 2007-ben és 2009-ben küldenek majd újabb űrjárműveket a Mars bolygóra, melyek ugyancsak különböző információk gyűjtésére lesznek hivatottak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bradock #6
    Az első műholdat az Oroszok lőtték fel, ez volt az első ember által űrbe juttatott eszköz. De nem azért csinálták, hogy te és én a műholdas TV adást tudjuk nézni néhány évtizeddel később, hanem azért mert a Hodlra készültek.
  • Bradock #4
    Azért ezt így "látatlanból" nem lehet eldönteni legfeljebb jósolni. Mindenesetre, ha technikailag eljut a NASA arra a szintre, hogy a Marsra küldjön embert, az a mi hétköznapi földi életünkben is jelentős technikai fejlődést hoz magával. Pl: új fémek-, fémötvözetek, műanyagok, új kémiai eljárások, hírközlési találmányok, számítástechnika fejlődése és még a jó ég tudja, hogy mik ami előbb-utóbb az egyén közvetlen hasznára válik.
  • Szilasz #3
    Nem tudom. Lehet szűklátókörű vagyok, de szerintem ...ság az egész. Mi értelme embert küldeni a Marsra? Hozzon magával kavicsot, vagy hadat üzenni a nem létező zöld marslakóknak? Vagy netán a csillagutazás kulcsát szeretnék megtalálni? Szerintem semmi értelme nincs az egésznek, pénzkidobás az egész. Legfeljeb az amerikai felsőbbrendüség, vagy esetleg az emberiség önteltségének a kielégítésére jó: "Jé meghódítottuk a Marsrsot! Milyen ..aszák vagyunk!!" Inkább költenék másra a pénzt...