daweed

Nem öregít a klónozás

A klónozott egerek sejtjei nem jeleznek korai öregedést, pedig már hatodik generációban másolták le őket.


A teleomerek védik a kromoszómák végét

Sőt épp ellenkezőleg: néhány sejt egyenesen fiatalabbnak tűnik, mint klónozás előtt.
Egy 1999-ben megjelent tanulmány szerint a klónozott bárány, Dolly esetében a kromoszómáinak egy része hajlamis volt a korai öregedésre, mert egy már hat éves sejtből klónozták őket.
Sokan megkérdőjelezik a klónozás létjogodultságát, ha a klónozott egyed, vagy testrész egyes sejtjei gyorsabban öregednek, mint az elvárható lenne.

A sejtek kb. 70-szer osztódhatnak az emberi szervezetben, mielött elpusztulnának. A kromoszómák vége, az úgynevezett telomere, minden egyes osztódás során megsérül, de a gének még éppek maradnak. Hosszú távon azonban már a gének is sérülhetnek. Ha az osztódás túl sokszor történik meg, akkor a sejt elpusztul.

A legutóbb közölt kutatások viszont azt mutatták, hogy a Hawaii és a Rockefeller egyetem által klónozott hatodik generációs egerek telomerje még hosszabb is volt mint az azt megelőző klóné. Egyes egerek még egy évnél is tovább éltek ezzel.

A project vezetője szerint ez azt bizonyítja, hogy a telomerek rövidülése nem a klónozás eredménye, de azt már nem tudta megmagyarázni, hogy mi okozta ezek hosszabbodását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!