Skoal

Klón bébi

Tudósok privát konzorciuma azt tervezi, hogy két éven belül embert fognak klónozni. A csoportosulás hangsúlyozza, hogy az eljárással olyan terméketlen párokat akarnak segíteni, akiknek nincs más lehetőségük, hogy szülőkké válhassanak.

A technika hasonló lesz az állatoknál használtakkal, és módszert széles körben akarják hozzáférhetővé tenni. Az egyik orvos kijelentette, terveik szerint 12-24 hónapon belül létrehozhatják a világ első klón-bébijét.


Professzor Panos Zavos

Az alapító olasz belgyógyász, egy bizonyos Dr. Severino Antinori, tervei között szerepel a klimax utáni nők fogamzásának elősegítése. A társulás szóvivője Panos Zavos professzor, akinek a szakterülete a szaporodási fiziológia a Kentucky Egyetemen az USA-ban. Elmondása szerint olyan irányelveket fognak megfogalmazni a programban, mely meggátolja azt, hogy bárki nyakra-főre klónoztassa magát.

Ugyanúgy, mint az állatok klónozásánál, teszi hozzá a professzor, az apától vett genetikai anyagokat beinjekciózzák az anya petesejtébe, melyet azután beültetnek a méhébe. Ez a kezdeményezés azoknak a pároknak kíván segítséget nyújtani, akik nem képesek valamilyen oknál fogva saját utód nemzésére, de mégis szeretnének gyermeket úgy, hogy ebbe más emberek spermáját illetve petesejtjét nem kívánják bevonni - mondja a professzor.

Szerinte az emberi klónozás megvalósítható. Először a költségek olyan ötvenezer dollár körüliek lehetnek, de ez később lecsökkenhet akár tíz- húszezer dollárra is. Állítása szerint tisztában van a projekt etikai visszhangjával: - A világnak fel kellene fognia, mint tényeket, hogy a klónozási technika már majdnem teljesen itt van. Eljött az ideje annak, hogy a legnagyobb felelőséggel kifejlesszünk egy eljárást, amit aztán a világnak adhatunk. Hitem szerint az emberek helyesen fogják azt igénybe venni.

Zavos professzornak és kollégáinak bejelentésére máris hatalmas felháborodással reagáltak az Egyesült Királyságban. A skóciai Roslin Intézet - itt klónozták Dollyt, a bárányt - igazgatóhelyettese, Dr. Harry Griffin közölte: - Hatalmas felelőtlenség lenne embereket klónozni a technika jelenlegi állása szerint.

A sikeres klónozások aránya a publikált eredmények szerint egy-két százalék, s ez átlagosan még kevesebb. Nem ismerek egy olyan embert sem ezen a szakterületen, aki szerint ezeket a arányokat könnyedén lehetne növelni.

Rengeteg eset történt, hogy a klónozott állat elpusztult még a terhesség ideje alatt, vagy pedig röviddel születése után. A sikeres beavatkozás esélye annyira alacsony, hogy felelőtlenség embereket azzal a képpel áltatni, hogy ennek jövője lehet. A rizikófaktor túl magas, ami veszélyezteti az anyát és a magzatot egyaránt. Emlékeztetném önöket, hogy mindig is ellene voltam az emberklónozásnak. Még akkor is, ha az lehetséges volna - pedig nem az - a születendő gyermeknek nem biztos, hogy hasznára válna, ha a szülei másolata lenne.

A projektben résztvevő tudósok egy konferenciát akarnak tartani Rómában, hogy terveiket elmagyarázzák. Nem hiszem, hogy csak azért, mert Rómában lesz ez a konferencia, külön pápai nyilatkozatok tömkelege fog napvilágot látni - mondta Tom Horwood, a Katolikus Média Iroda munkatársa. A Vatikán reakciója ugyanaz lesz, mint bárhol máshol a világon - ez a projekt morálisan undorító és etikailag is kétséges.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szepi #1
    Tök király lesz a jövö. Megyek az utcán, szembejövök magammal, köszönök meg kezet fogok, aztán meg hazaárve lebaszom Szepi #3-at, mert kifejezett tiltásom ellenére ö is klónoztatta magát :((((