Skoal

Aktív vulkánok a Marson?

A Marson fellelhető két legöregebb vulkán, melyek több mint 3 milliárd éve törhettek ki először, még talán ma is aktívak. Ezeket a megdöbbentő kijelentéseket geológusok tették, miután megvizsgálták a Mars Global Surveyor által küldött legfrissebb adatokat. A szonda jelenleg is a Mars körül kering és készít felvételeket a bolygóról.


A Tyrrhena Patera és a Hadriaca Patera a Vörös-bolygó déli félgömbjén fekszik. A vulkánok megolvaszthatták a jégtakarót, megteremtve a feltételeket az élet kialakulásához - mondta Tracy Gregg University of Buffalo professzora. Ami nagyon érdekes ezekkel a vulkánokkal kapcsolatban az az, hogy nagy mennyiségű meder található körülöttük - folytatta Gregg.

A Marson található összes vulkán közül e kettő körül alakultak csak ki ilyen nagy számban és méretben. Ez azt jelenti, hogy nagy mennyiségű víznek kellett a keletkezésükkor jelen lennie annak ellenére, hogy most egyáltalán nincs ott semmi ilyesmi. Gregg professzor szerint a medrek azért alakulhattak ki, mert a tűzhányók megolvasztották a talajra lerakódott jégréteget.

A víz lefelé kezdett el folyni, egyre távolabb a vulkánok centrumától, így hosszú idő alatt ugyan, de kialakultak ezek a medrek. A vulkán hőjének és energiájának valamint a folyékony víznek köszönhetően megteremtődtek a Marson a földiéhez hasonló élet kialakulásához szükséges feltételek - mondta Gregg.

Hozzátette még, hogy a vulkánok mellesleg rengeteg olyan nélkülözhetetlen vegyületek és anyagok forrásai is egyben, melyek megléte kulcsfontosságú különböző biológiai organizmusok evolúciójához. Az előzetes analízis elkészítéséhez a professzornő és kollégái olyan adatokat használtak fel, melyet a Mars Orbiter Camera (Moc) és a Mars Orbiter Laser Altimeter (Mola) gyűjtött össze a Mars Global Surveyor fedélzetére szerelve.

Mindkét műszerrel eddig nem látható illetve mérhető adatokhoz jutottunk. A Moc egy olyan nagyfelbontású kamera, ami lehetővé teszi számunkra, hogy olyan dolgokat is észrevegyünk a Mars felszínén, melynek kiterjedése alig egy méteres. Tehát mostantól bármi ami, fontos lehet a Mars történelmének meghatározásában, nem kerülheti el a figyelmünket. A kutatócsapat a beérkező adatokból arra próbál majd választ keresni, hogy a Mars felszínén egykoron jelenlevő víz milyen összefüggésben állhat egy esetleges élet kialakulásával a Vörös-bolygón.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!