daweed

Víz a Marson?

Újabb képek készültek a Mars felszínén látható csatornákról, amik megint csak víz jelenlétére utalnak vörös bolygó múltjában.

A képeket a NASA Mars Global Surveyor műholdja készítette, miközben a bolygó körül keringett.


A tudósok még az év elején bemutattak olyan fotókat, amin "friss" (2 millió éves) vízmosásokat láthattunk. A felfedezés új lökést adott a NASA kutatóinak, hogy tüzetesebben utánajárjanak a dolognak, az utóbbi két sikertelen küldetés ellenére is.

A bolygó többi területéhez képest a mostani csatornák megehetősen újkeletű képződmények. Némelyik teljesen pormentes, ami arra utal, hogy mostanában mosta tisztára valamilyen folyadék, valószínűleg víz.

Az MGS november 10-én készítette a felvételeket a területről, a Hale kráterről a bolygó déli sarkán.

Az új képek tovább gyarapítják a bizonyítékok sorát a marsi vízről, ami valószínűleg most is ott van a felszín alatt. Ha ez igaz, akkor a déli félteke lehet a leggazdagabb a földalatti vízben, mert a nyomok 90%-át ott találták, a hűvösebb területeken.

A marsi tél december közepén kezdődik. Az elkövetkező hónapokban a NASA tudósai új képeket készítenek, hogy még több adatot gyűjtsenek.

A folyékony víz elengedhetetlenül fontos az élethez. Ha a feltételezés igaz, akkor könnyen lehet, hogy mikroszkopikus földön kívüli élet nyomaira is bukkanhatunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!