SG.hu

A csetbotok meg tudják ingatni hitükben az összeesküvés-elméletek híveit

A kutatás ellentmond annak az elképzelésnek, hogy szinte lehetetlen megváltoztatni egyes vélekedéseket a népszerű, de nem bizonyított elképzelésekkel kapcsolatban.

Az összeesküvés-elméletek hívei, akik egy mesterséges intelligencia chatrobottal vitatkoztak, hajlandóbbak lettek beismerni a hitükkel kapcsolatos kételyeiket - derül ki egy kutatásból, amely a félretájékoztatás kezelésével kapcsolatban nyújt betekintést. A nagyobb nyitottság még a legmakacsabb hívőkre is kiterjedt, és még jóval a géppel folytatott párbeszéd befejezése után is megmaradt, állapították meg a tudósok. A kutatás ellentmond annak az elképzelésnek, hogy szinte lehetetlen megváltoztatni azoknak az egyéneknek a gondolkodását, akik lemerültek a népszerű, de bizonyítatlan elképzelések nyúlüregébe. Az eredmények azért figyelemre méltóak, mert azt sugallják, hogy a mesterséges intelligencia-modellek potenciálisan pozitív szerepet játszhatnak a félretájékoztatás elleni küzdelemben, annak ellenére, hogy maguk is sebezhetőek a „hallucinációkkal” szemben, amelyek miatt néha tévhiteket terjesztenek.

A munka „fényesebb képet fest az emberi elméről, mint azt sokan várták volna”, és azt mutatja, hogy „az érvelés és a bizonyítékok nem haltak meg” - mondta David Rand, a Science című tudományos folyóiratban megjelent munka egyik kutatója. "Még az összeesküvés-elmélet hívei is reagálnak a pontos tényekre és bizonyítékokra - csak közvetlenül kell megszólítani a konkrét hiedelmeiket és aggodalmaikat” - mondta Rand, a Massachusetts Institute of Technology Sloan School of Management professzora. "Miközben széles körben elterjedt jogos aggodalmak vannak a generatív mesterséges intelligencia dezinformáció terjesztésére irányuló erejével kapcsolatban, a mi tanulmányunk megmutatja, hogyan lehet a megoldás része azáltal, hogy rendkívül hatékony oktatóként működik” - tette hozzá.

A kutatók azt vizsgálták, hogy az MI nagy nyelvi modelljei - mint például az OpenAI GPT-4 Turbo - felhasználhatják-e az információk elérésének és összegzésének képességét a konspiratív hiedelmek kezelésére. Ezek között szerepelt, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat megrendezték, a 2020-as amerikai elnökválasztást elcsalták, a Covid-19 világjárványt pedig megrendezték. Közel 2200 résztvevő osztotta meg konspiratív elképzeléseit az LLM-mel, amely bizonyítékokat hozott fel az állítások ellen. Ezek a párbeszédek átlagosan 20 százalékkal csökkentették a személy önértékelés szerinti hitét a választott elméletben, legalább két hónappal azutánig, miután beszéltek a botokkal - közölték a kutatók.

Egy hivatásos tényellenőrző a modell saját kimenetének egy mintáját értékelte pontosság szempontjából. Az ellenőrzés az LLM állításainak 99,2 százalékát igaznak, 0,8 százalékát pedig félrevezetőnek találta - közölték a tudósok. A tanulmány személyre szabott kérdés-felelet megközelítése egyfajta válasz a félretájékoztatás leleplezésére irányuló számos meglévő stratégia nyilvánvaló hatástalanságára. Az összeesküvéses gondolkodásra irányuló általános erőfeszítések másik problémája az, hogy valóban történnek összeesküvések, míg más esetekben a szkeptikus narratívák erősen megszépítettek lehetnek, de az igazság magján alapulhatnak.

Az egyik elmélet arról, hogy miért működik jól a chatbot interakció, az, hogy a gép azonnali hozzáféréssel rendelkezik bármilyen típusú információhoz, olyan módon, ahogyan az emberi válaszadó nem. A szoftver emellett udvariasan és empatikusan kezelte emberi beszélgetőpartnereit, ellentétben az összeesküvés-elméleteket a való életben néha lenézőkkel. Más kutatások azonban azt sugallták, hogy a gép megszólítási módja valószínűleg nem volt fontos tényező, mondta Rand. Ő és kollégái végeztek egy utólagos kísérletet, amelyben a mesterséges intelligenciát arra kérték, hogy „finomkodások nélkül” adjon tényszerű helyreigazítást, és ez ugyanolyan jól működött - tette hozzá.

A Science-ben szintén megjelent kísérő kommentár szerint a tanulmány „az összeesküvés-hiedelmek csökkenésének mérete, robusztussága és tartóssága” azt sugallja, hogy „elérhető közelségbe kerülhet a tévhitek újrakalibrálását célzó, méretezhető beavatkozás”. A lehetséges korlátok között azonban szerepelnek az új összeesküvés-elméletekre való reagálás nehézségei, valamint a tudományos intézményekben kevéssé bízó emberek rábírása arra, hogy lépjenek kapcsolatba a robotokkal - mondta Bence Bago a hollandiai Tilburgi Egyetemről és Jean-François Bonnefon a Toulouse-i Közgazdasági Főiskoláról, akik együtt írták a tanulmányt.

„A mesterséges intelligenciával folytatott párbeszéd technikája azért olyan hatékony, mert automatizálja a konkrét és alapos ellenbizonyítékok generálását az összeesküvés-hívők bonyolult érveivel szemben, és ezért bevethető lenne a pontos, helyesbítő információk széles körű biztosítására” - mondta Bago és Bonnefon, akik nem vettek részt a kutatásban. "E potenciál megvalósításának fontos korlátja a szállításban rejlik” - tették hozzá. „Nevezetesen, hogyan lehet rávenni a megrögzött összeesküvés-hiedelmekkel rendelkező egyéneket arra, hogy elkezdjenek beszélgetni egy megfelelően képzett mesterséges intelligencia-programmal.”

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #8
    Ezt most így saját kútfőből hoztad össze, vagy begyakoroltad mások szövegei alapján?
  • end3 #7
    A globalista elit hite, elbizakodottsága erős, hogy a hatalmának végtelen fenntartásához, pusztán technológiával mindig is formálni tudja a világ globális közvéleményét..,

    vagy ez az információs kacsa a globalisták egymásnak címzett tudósítása az összetartásuk érdekében.., mert úgy látszik, a világméretű lehúzáshoz és harácshoz fűződő közös érdek kevésnek tűnik egymagában.

    Az meg az emberi történelemből ismert tény, hogy erős és megingathatatlan hittel rendelkező emberek kevesebben vannak, mint a szélkakas ingadozók. Viszont az emberi történelemformáló erő mindig is ezen kevesekhez kapcsolható.

    Akik persze, Jézus mintájára kiiktathatók, de ha eljön az ideje, a tanításaik szájról-szájra járva is hatni fognak, akár a globalista elit technológiájával szemben is.
    Utoljára szerkesztette: end3, 2024.09.18. 09:08:37
  • NEXUS6 #6
    Miről szól a cikk egyáltalán? Milyen kísérletek, hány emberrel, milyen mintával, mik voltak a mért adatok, hogy mérték, hogy valaki elengedte a hitét, meggyőzték, stb. stb...:?

    A cikk mit bizonyít? Hogy amíg bizonyos dolgok sima emberi hülyeséggel magyarázhatók (pl COVID kezelése körüli bénázás), addig engedjük el a bonyolultabb magyarázatokat?

    Megjegyzem a cikkben említett módon végzett kísérlet, vagy csak ha a cikk pongyola, akkor ennek ilyen formájában, minimális tényszerűséggel történő közlése is az előbbi bekezdésben megfogalmazottat erősíti. XD
  • tom_pika #5
    Az élet utáni élet most is "ezospiri bullshit".
  • reptile1313 #4
    Igen attol elmelet, hogy nincs igazolva. Minel nagyobb valoszinuseggel igaz egy elmelet, annal valoszinubb,hogy igazolt lesz.
    Sokan egyenlosegjelet tesznek tevesen az osszeeskuveselmelet = es az atveres koze.
    Akkor nekik jo reggelt, mert az osszeeskuveselmeletek (kisebb resze) IGAZ, mig egy masik resze hamis.
    Ez a tudomanyban is igy van, van a sejtes es van utana egy igazolas. Vagy nincs.

    Az idegenekrol, vagy az elet utani eletrol is sokaig hittek hogy ezospiri bullshit, ma meg mar a reszletekrol vitatkoznak inkabb, hogy milyen az elet utani elet, kinek milyen, stb. Vagy hogy milyen fajok letezhetnek, hany jart a bolygon, milyen technologiakat szereztek igy reverse engineeringgel, stb.

    Persze mindig voltak es lesznek ezospiri (al)szkeptikusok es ezospiri (al) hivok. Egy kozos bennuk,hogy mindketten vakon vannak. Vagy vakon tagadnak. Vagy vakon hisznek.

    Minel magasabb valakinek az IQja EQja CQja annal tobb hidat kepes sejteni es bebizonyitani a tudomany es a hit koze. Es ennek valoszinusegszamitas az alapja.

    Az ilyen vago Istvan fele alufoliasapkasokkal meg szkeptikus blog fele alufoliasapkasokkal akik maguk laposfoldesek nem kell foglalkozni. Ahogy regen Semmelweiset is kirohogtek a szkeptikus blog TIPUSU senkik, ugy ma is kinevetik azokat akik nagyon magas CIvel rendelkezo tanulmanyok alapjan allitanak nagyon valoszinu ujdonsagokat.... Akik szeretnek zacskoban elni azok ilyenkor gyartjak az alprofilt es kirohognek mindenkit, csakhogy jol erezzek magukat a budos szajukkal egyutt.

    Ja igen Chatbotok, nyilvan ha egy Chatbot jol ervel, akkor egyszerubb embereknel a gagyibb sejtest felvaltja egy minosegibb. Ebben mi a meglepo? Par honap vagy ev, es a legokosabb embereknek is sok ujat fognak mondani. Oszt? nabumm. Igen, fejlodik a technologia. Szerencses esetben annyira jo dolgokat mondanak majd ChatGPT-ek, amit mar emberi kepessegeket magasan meghalado tudomanynak lehet hivni, azaz meresekkel, empirikusan, vagy indirekt modon (Mint Semmelweisnel a kezmosas, es a szelloztetes kovetkezmenyeinek a meresevel) valoszinusiteni lehet,hogy igaz.

    Persze a tudomanynak is vannak szintjei, nyilvan ha ACTEM mikroszkoppal megmerik a virust, bakteriumot, magasabb szinvonalu, mintha a laz ingadozasabol tippelnek a kozepkorban,hogy melyik betegseg lehet a sok ismeretlenbol, amire tudnak valami negyedmegoldast, aminek hatgasara 20%kal kevesebben maradnak betegek,etcetc.
    Utoljára szerkesztette: reptile1313, 2024.09.16. 11:48:20
  • tom_pika #3
    Igen, jó az is, hogy ha lehülyézed, akkor "ő" kér elnézést, és biztosít arról, hogy próbálni fog még jobb infókat adni...
  • CommieSlayer #2
    Autoriter pozícióból, színlelt magabiztossággal a legtöbb embert meg lehet ingatni a hitében. Ez semmit nem mond az összeesküvéselméletekről. Az összeesküvéselméletek feléről kiderült, hogy igaz. Korrupció létezik. Összeesküvések léteznek. Sok az önző ember hatalmi pozíciókban. Elég naiv dolog ezt nem tudomásul venni.
  • Gabbbbbbbbbbbb #1
    Hat igen, chatbotok egyvalamiben verhetetlenek, turelmuk sosem fogy el.