Gyurkity Péter

Elkészült az első kínai drónhordozó

Az érdekes hajó több drónrajt is kibocsáthat, polgári és katonai célokból.

A kínai haditengerészeti célokról és fejleményekről mi is folyamatosan beszámolunk, tavaly például arról írtunk, hogy hamarosan elkészülhet a sorrendben harmadik hordozó, amely az első, valóban hazai fejlesztés. Most egy jóval kisebb egység állhat szolgálatba, amely azonban már drónokkal operál.

A napokban kínai lapok számoltak be a Zhu Hai Yun névre keresztelt hajó elkészültéről, amely több szempontból érdekes fejlemény. Az új jövevény, amely leginkább talán egy méretes katamaránra emlékeztet, önállóan és távolról irányítva közlekedhet majd a Dél-kínai-tengeren, a mesterséges intelligenciát alkalmazó Intelligent Mobile Ocean Stereo Observing System (IMOSOS) révén pedig önmaga elvégezheti a tenger megfigyelését, legyen szó polgári, vagy akár katonai célokról. A készítők egy csodás új faj első képviselőjeként jellemzik a fejlesztést, amely a Huangpu Wenchong Shipbuilding Company jóvoltából állt össze, bár ez nyilván katonai téren is új fejezetet nyit meg.


A hajó egyben hordozóként is funkcionál, ugyanis egyszerre több drónrajt is kiküldhet, ezek között pedig helyet kapnak a levegőbe emelkedő, a tenger felszínén közlekedő, illetve a vízfelszín alá merülő példányok is. A részletes tesztek az év második felében jönnek majd, a hordozó ezt követően állhat szolgálatba, az első körben polgári területen. Könnyen lehet viszont, hogy a haditengerészet is megkapja majd saját példányait, ezeket pedig minden valószínűség szerint a militarizált szigetek környékén alkalmaznák majd, megfigyelésre és a célpontok felkutatására. Kína egyértelműen előnybe igyekszik kerülni az amerikai riválissal szemben, ehhez viszont további évekre és kemény munkára lesz szükség.

Az amerikai haditengerészet 2018 óta alkalmaz távolról vezérelhető hajókat a csendes-óceáni térségben, ezeket viszont kizárólag a tengeralattjárók elleni harcra szerelték fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)