14
 • Tetsuo
  #14
  Az Egyesült Államok.
 • RedDragonist
  #13
  Ön szerint ki nyeri meg ezt a háborút: Ukrajna vagy Oroszország?
 • militavia
  #12
  Ha megjelenne ma a NATO F-35 flottája kb. elég durván felszámolná a területlégvédelmi rendszereket. Na, akkor meg aztán próbálj bohóckodni szárazföldi erővel, amikor a nem steath gépek is adhatnának már CAS-t.
 • militavia
  #11
  Ez meg egy másik marhaság. Az ICBM-ek ellen a jenki védelem is szinte 0.
 • militavia
  #10
  Te valami álomvilágban élsz. A teljes NATO hagyományos haderejének eszközeinek talán 1% százalékát sem adták át, de cserében az oroszok elvesztettek hány hadosztályra való eszközt is? Amikor T-62M harckocsikat konzerválnak ki, akkor szerintem te teljesen el vagy szakadva a realitásoktól...
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #9
  >választási esélyei 80%-osak.

  Ez ostobaság. Legyen mondjuk 99.9%, ahol a 0.1% valami rendkívüli -szavazás kimenetelétől független- esemény következménye.
 • NEXUS6
  #8
  Igen, ezek azok a szempontok, amelyek miatt az oroszok kicsit nem érzik magukat biztonságban a NATO K-európai tejeszkedése miatt, illetve a z "elhárító" rakéta fegyverzet telepítése miatt. Ezért akarják, akarták a telepítést megakadályozni, vagy legalább a fegyverzetkorlátozási szerződések alá vonni.

  "Erre mondom, hogy meg szerencse, hogy az USA nem akar atomhaborut, mert akkor mar menne..."
  Hááát én erre nem vennék mérget, az elmúlt 2 évben amit láttunk az amcsi külpolitikától, szerintem kevés olyan dolog van, amit ne tudnának megindokolni. Ezt sem tartom ezek közé tartozónak.
  Lásd még Reagan-i "gonoszt birodalma", az SDI meg hasonló PR közhelyek.

  "A strategia az, hogy eloszor egy amerikabarat babkormany jojjon letre Ukrajnaban (ez megtortent), majd Putyin halala utan amerikabarat babkormanyt kapjon Oroszorszag is es akkor az atomfegyverektol megfosztott (azokrol onkent lemondo) oroszok konnyen integralhatoak a kozben foderalissa valo Europai Unioba. Ebbol az utobbi kettobol nem tudom mi teljesul, de szerintem masok se..."
  A RAND.Corp készített egy stratégiát Oroszország "felrobbantásáról" még a háború elött, ami ugye pont ez volt. Ebben Ukrajnának, mint "ellen-oroszországnak" kulcs szerepet szántak, de a végrehajtást békés eszközökkel tervezeték. Na jó ellenzék támogatása, puccs, majdan-stílusban max megengedett. Ezt az agendát, tekintve hogy valszeg az oroszok is olvasták, a háború jól keresztbeverte. Egy éve is kiadtak egy pontosítást, de abban is azt írták, hogy a háborút minnél előbb be kéne fejezni, mert csak messzebb kerülünk a céloktól.
  Most a választások előtt a háború még mindíg tart, Putyin népszerűsége, választási esélyei 80%-osak. Nem úgy néz ki, mintha az Ukrán helyzetet az USA itt most előnyére tudná fordítani. Ráadásul ma Oroszország közelebb van Kínához, mint a történelem során bármikor is, a Nyugattól meg fényévekre. Azt, hogy szankcionáljuk őket pontosan addig lehet hatékonyan kezelni, amíg ez egy rugalmas, befolyásolásra alkalmas, visszaállítható kapcsolat a döntéshozók marhára nem látják.mert az EU idiokrácia viszont ezt is rosszul használja, pl. nem mondja meg hogy konkrétan milyen feltételek teljesülése esetén hajlandó azokat feloldani. Amivel gyak önmaga mozgásterét zárja nullára, teszi gyak a véglegesítéssel értelmetlenné magukat a szankciókat.

  "Nem igazan latszik, hogy menne nekik. Az ukran konflitkus annyira kimeriti az orosz ipart, hogy nem tudnak meg erre koncentralni. Persze ha elfogy az ukran katona, akkor gond lesz. Erossen ugy nez ki, hogy mara mar nem nagyon maradt harckepes ferfi az orszagban."
  Hááát, nyugati gazdasági elemzők, akik képesek voltak a GDP szent tehenén túllépni és kicsit gyakorlatiasabb mutatókban (pl vásárló erő paritás) mérni a gazdaságot, ráébredtek hogy RU gazdasága úgy az 5. legerősebb gazdaság, No. meg nem biztos, hogy benn van az első 10 ben. De ez nyilvván putyini propaganda.
  Ukrajnát, gyak az erőforrásait meg megpróbálták ezzel az akcióval 2022. februárjában megszerezni. Márciusban elindultak a tárgyalások, amivel visszacstolták volna őket a birodalomhoz. Hát nem jött össze. Most jön a B terv, amit már 1X-2X eljátszottak Ukrajna ellen, gyak megsemmisítik, senki földjévé teszik.

  Gáza-Drezda párhuzam
  Drezda is egy olyan tabula rázává vált, amely kijelölte azt is, hogy a náci vezérek milyen szintű és fajtájú háborús büntettért ítélhetők el. Tekintve, hogy a Nürnbergi-bíróság elé az amcsi/angol tábornokokat is oda kellett volna citálni, ha a terror-bombázást is a tárgyalt kategóriák közé veszik, így sem Guernica, sem Coventry, sem London, vagy Antverpen nem került be a viszgált esetek közé. Ahogy Tokió, vagy Hirosíma és Nagaszaki sem. És természetesen ez az eszköz továbbra is benn maradt a Nyugat legális eszköztárában,
  Másrészt ha nem is Drezdát csinál Gázából az izraeli fegyveres erő, de a kvázi népirtással nagy eséllyel fogják kivezetni a zsidók/izrael mögül azt az eddig minden általuk eddig elkövetett túlkapás esetén is érvényesülő erkölcsi fennsőbbrendűséget, amit a holokauszt jelentette, áldozati szerep számukra évtizedekig biztosított.

  Drón-rajok
  Az ukránok és az oroszok is képesek egy kis hatósugarú EM "kupolát" vonni a védelmi vonalak fölé. Ez több videofelvételen is jól látszott, ahogy a kép egyre zavarosabbá vált és az irányító elveszítette a kapcsolatot a drónnal. Ugyan ebbe a mezőbe egy rajt beküldeni erős pénzpocsékolás lenne.

  Igen az oroszok kismilliószor belebegtették, hogy na most akkor tényleg vörös vonalhoz ért a Nyugat. Jobb lett volna az első komolyabb ilyen atrocitásra, mondjuk 1999-ben (K-európai országok NATO csatlakozása, Szerbia NATO általi megtámadása) gyak nukleáris fegyverekkel válaszolniuk?
  Több évtizede megy ez a hazardírozás, és ennek eredménye ez az Ukrajnai háború. Én itt megállnék, nekem ez elég figyelmeztetés a russzkik részéről, azt atomból nem kérek.
 • kvp
  #7
  "Úgy érted a NATO hiperszonikus/ballisztikus rakéta elleni eszköze, gondolom? Merthogy az az alaprendeltetése."

  Igen. Soha nem lehet tudni, hogy az a raketa ami repul legvedelmi, muhold ellenes, hagyomanyos vagy nuklearis csapasmero. Aztan a celbaereskor kiderul, hogy most akkor egy eltevedt legvedelmi raketa repult-e be Moszkva fole vagy egy atombombaval szerelt. Ettol lett nagyon ideges az orosz vezetes es azota csak nott a szama a telepitett egyesegeknek az orosz es feherorosz hatarok menten.

  "Na most Gázában meglehet tekinteni, hogy egy milliós várost gyak számottevő katonai ellenállás nélkül (kb területvédelmisek szintjét jelenti a HAMASZ) milyen könnyú elfoglalni."

  Mert a tuszok es az ENSZ miatt elfelejtettek elotte felegetni. Lasd Drezda (szonyegbombazas represzbombakkal majd feherforszforos gyujtobombakkal). Ha a gazai ovezetet elotte egy par oraig egetik a teljes teruleten, akkor ott 3 millio halott maradt volna csak. Izrael meg mindig nem teljes erovel vonult be es amig csak egy tusz is marad, addig nem is fog. Ez a pusztitas amit latunk a nem teljes ero a reszukrol.

  "Az un. védelmi rendszerek (lásd általad említett RIM-161) azok, amelyek a MAD meghekkelését jelentik, tekintve, hogy ugyan egy teljes, elsődleges támadás elhárítására nem alkalmasak, azonban a saját elsődleges támadásunkra válaszként érkező csökkentett nagyságú válaszcsapás jelentős részének elhárításával gyak felvetik akár a teljes spektrumű nukleáris konfliktus megnyerhetőségének ideáját."

  Raadasul alkalmasak elodleges nuklearis csapasra is, gyakorlatilag egy perc alatti figyelmeztetesi idovel. Akkor veszik eszre az oroszok (vagy barki mas), hogy megtamadtak oket, amikor az elso toltetek felrobbannak a hatar menti celteruletek folott. Oroszorszag eseten finn es torok iranybol lefedheto a lakossag 90-95%-a az elso 60 masodpercben. Raadasul a hagyomanyos nagy raketakkal szemben az SM3-asokat lehet tomegesen is hasznalni, tehat mondjuk tobb szazat vagy tobb ezret inditva egyszerre. Ez ugyanaz lenne amit a hamasz csinalt Izraellel szemben, csak kisebb meretu atomtoltetekkel. Ha minden keszenletben lenne, akkor sincs annyi legvedelme az oroszoknak, hogy ezt kivedjek. Erre mondom, hogy meg szerencse, hogy az USA nem akar atomhaborut, mert akkor mar menne...

  "És ha így nézzük a tárgyalásos rendezés és korlátozás ellehetetlenülésével pont ők azok, akik a MAD egyensűlyát a fejlett támadó eszközeikkel visszaállítják és ezáltal lehetetlenné teszik a MAD meghekkelését és a nukleáris konfliktus megkockáztatását."

  Nem igazan latszik, hogy menne nekik. Az ukran konflitkus annyira kimeriti az orosz ipart, hogy nem tudnak meg erre koncentralni. Persze ha elfogy az ukran katona, akkor gond lesz. Erossen ugy nez ki, hogy mara mar nem nagyon maradt harckepes ferfi az orszagban.

  A jelenlegi amerikai elnok meg alalnoksege idejen szervezte meg az ukran forradalom finanszirozasat. A szenatusi meghallgatasok jegyzokonyvei szerint Obama duhos volt, hogy neki mint elnoknek nem szoltak rola. A strategia az, hogy eloszor egy amerikabarat babkormany jojjon letre Ukrajnaban (ez megtortent), majd Putyin halala utan amerikabarat babkormanyt kapjon Oroszorszag is es akkor az atomfegyverektol megfosztott (azokrol onkent lemondo) oroszok konnyen integralhatoak a kozben foderalissa valo Europai Unioba. Ebbol az utobbi kettobol nem tudom mi teljesul, de szerintem masok se...

  Az ukran helyzetre visszaterve raj alapu, onvezeto, kamikaze dronokbol allo dron felhokkel lehetne attorest elerni a fronton, de valamiert ilyet nem szallit az ukranoknak senki. Tehat egyszerre tobb ezer olcso onvezeto dront kiloni egy celterulet fole, hogy minden adott meretnel nagyobb mozgo celt pusztitsanak el. Mogottuk hasonloan de foldi egysegekkel a telepuleseken es a loveszarkokban. Megallas nelkul par napon at folyamatosan. Aztan ugyanezt ujra es ujra, mindig eggyel hatrebb tolva a celteruletet, egeszen addig amig az oroszok szevesztopoli tamaszpontjat be nem veszik. Ha erre sem nyulnak atomhoz az oroszok, akkor a hatarokig vissza lehet szoritani oket. A megoldas hatalmas elonye, hogy a helyben elo oroszbarat civil lakossag eliminalasat is megoldja, mivel a technika jelenleg meg nem tud kulonbseget tenni katonai es civil celpont kozott.

  ps: Az amerikaiak persze teszt keppen megprobalhatnanak egy kooridnalt ukran tamadast Szevesztopol es az ott allomasozo flotta ellen tiszan hagyomanyos toltetu SM3-asokkal, azt tesztelve, hogy bevalna-e a strategia az orosz nagyvarosok ellen. Viszont valoszinuleg felnek az esetleges nuklearis valasztol, meg akkor is ha ukran szinekben mennenek a raketak.
 • NEXUS6
  #6
  A nem 70-es, 80-as évekbeli, új eszközök, azok, amelyek az első hetekben el fognak pusztulni még ha sikereket is érünk el velük. Aztán bizony, ahogy most is elő kell szedni a raktárból a régieket. Mert bizony az új bonyolult drága eeszközök legyártásának felpörgetésére esély nincs.
  Helyesebben csak kellene előszedni a régieket, mert azok most pusztulnak el Ukrajnában, részben az oroszok csapásai alatt, de méginkább a logisztikai ellátatlanság miatt. Ettől kezdve pedig az oroszoknak még az alacsonyabb harci értékü technika mellett is, most már, hogy az ukrán háború így alakult, lett/lehet esélyük. Miközben ez 2 évvel ezelőtt nem így volt.

  "A NATO hiperszonikus raketaja"
  Úgy érted a NATO hiperszonikus/ballisztikus rakéta elleni eszköze, gondolom? Merthogy az az alaprendeltetése.
  Másrészt pont emiatt, amit írsz voltak az oroszok évek óta bexarva a NATO keleti nyomulása miatt, emiatt tört ki az ukrán háború, hogy ezek a légvédelmi rakétk, ahogy az SZ-300-asokat is nagyszámban használják földi csapásmérésre.

  "Az oroszok a NATO ellen hagyomanyos haboruban nagyjabol par perc es par ora kozti ido alatt buknanak el, kb. mire a finn alakulatok elernek Szentpetervar romjait. Oroszorszag ugyan nagy, de a lakossaganak 90%-a a Szentpetervar - Moszkva - Volgograd vonal kozeleben el."
  Aha. Na most Gázában meglehet tekinteni, hogy egy milliós várost gyak számottevő katonai ellenállás nélkül (kb területvédelmisek szintjét jelenti a HAMASZ) milyen könnyú elfoglalni. Az időskálád szerintem nem teljesen fedi a valóságot.

  Nukleáris háború
  A viszonylagos egyensúlyt az teszi lehetővé, hogy miközben az egyik oldal folyamatosan megpróbálja meghekkelni a MAD-et, elsősorban un. védelmi fegyverekkel addig a másik oldal próbál olyan csapásmérő eszközöket beújítani, amelyek a MAD egyensúlyát helyrebillentik.
  Az un. védelmi rendszerek (lásd általad említett RIM-161) azok, amelyek a MAD meghekkelését jelentik, tekintve, hogy ugyan egy teljes, elsődleges támadás elhárítására nem alkalmasak, azonban a saját elsődleges támadásunkra válaszként érkező csökkentett nagyságú válaszcsapás jelentős részének elhárításával gyak felvetik akár a teljes spektrumű nukleáris konfliktus megnyerhetőségének ideáját. Ami roppant veszélyes út, mégis az USA már 40 éve, az SDI meghírdetése óta ezt járja!
  Erre adott váslasznak tekinthetők, az 1972-es ABM treaty 2002-ben az USA által történő végleges felrúgásának az, amit az oroszok nukleáris fegyverkezés címen művelnek. És ha így nézzük a tárgyalásos rendezés és korlátozás ellehetetlenülésével pont ők azok, akik a MAD egyensűlyát a fejlett támadó eszközeikkel visszaállítják és ezáltal lehetetlenné teszik a MAD meghekkelését és a nukleáris konfliktus megkockáztatását.
 • kvp
  #5
  "Ha összegezni akarjuk a dolgokat, 2 évvel ezelőtt az oroszoknak esélyük sem volt a teljes NATO elleni hagyományos hadviselésre, ők is csak az atomrakéták elrettentő erejében bízhattak. 2 év után eljutottunk oda, hogy akár lehetséges olyan forgatőkönyv, ahol ha nem is győzhetnek, de a jelenlegi konfliktushoz hasonlóan egy erős döntetlenre ki tudnának, vagy a további fejlesztéseknek köszönhetően 1-2 év múlva ki tudnak hozni egy ilyen összecsapást."

  Azt tegyuk hozza, hogy a NATO 1960-as, 70-es es 80-as evekbeli, mara joreszt leszerelt hagyomanyos fegyverei ellen. Ugyanis most az oroszok teljes hadereje a NATO selejtraktarainak tartalmaval all szemben. A lopakodo repulok, a robotrepulogepek es a hiperszonikus raketak ellen az oroszok kb. 3-5 perces ellenallast tudnanak felmutatni mielott mar csak az atom maradna nekik mint talan meg mukodo valaszlepes.

  A NATO hiperszonikus raketaja ( https://en.wikipedia.org/wiki/RIM-161_Standard_Missile_3 ), egesz pontosan a Mitsubishi fele block-2A valtozat gyorsabb mint a legujabb orosz raketa es veletlenul pont azonos meretu es formaju hagyomanyos robbanofeje van mint a Tomahawk robotrepulogepek nuklearis robbanofejei. Ezekbol telepitett a NATO Romaniaba es Lengyelorszagba is es mennek most az uj finnorszagi tamaszpontra is, termeszetesen tisztan "legvedelmi" celbol. Ezekre mondta az ukrajanai tamadas elott Putyin egy orosz TV musorban, hogy a robbanasig nem lehet tudni, hogy hagyomanyos vagy nuklearis fej volt-e rajta. A hatotavolsagrol csak annyit, hogy akar egy olasz NATO tamaszpontrol is indithatoak, de az uj finnorszagi NATO bazisrol 96 masodperc alatt erik el Szentpetervart es ebbol csak 20-25 masodperc az amit orosz legterben, a talaj folott par meterrel toltenek el. Ez ellen megis mivel tudna vedekezni Oroszorszag? De ugyanez a raketa alkalmas a felfele szallo ballisztikus (nuklearis) raketak elharitasara is, lehetoleg meg Oroszorszag terulete felett. De ha nagyon kell, leszedi az alacsonyabban keringo muholdakat is. Van telepitve beloluk Del-Koreaba is es Japan (ahol gyartjak) meg a tokioi iskolaudvarokra (meg mindenfele kormanyzati teruletekre) is pakolt ezekbol egy halommal, mert a patriot tul lassunak bizonyult. Ok gyartjak oket, igy minden japan rombolon van atlag 90-96 darab es ezek kivetel nelkul (persze csak opcionalisan) nuklearis csapas kepesek.

  Az oroszok a NATO ellen hagyomanyos haboruban nagyjabol par perc es par ora kozti ido alatt buknanak el, kb. mire a finn alakulatok elernek Szentpetervar romjait. Oroszorszag ugyan nagy, de a lakossaganak 90%-a a Szentpetervar - Moszkva - Volgograd vonal kozeleben el.

  "Nukleáris háború. Hát nem vennék mérget erre a scenárióra. Az oroszok folyamatosan korszerűsítik nukleáris csapásnérő képességüket, szemben a nyugattal."

  Tobb nuklearis toltete van mindket felnek, mint amennyi a Fold teljes lakhatatlanna tetelehez kell. Egy atomhaboru eseten ha mindenki csak a harmadat ellovi annak amije van, mar nem marad elo emlos a bolygon, de szerintem meg csotany sem. Se az oroszok, se a NATO nem kezdhet nuklearis haborut a masik fel ellen, mert gyakorlatilag az o lakossaga is kihal a tobbi emberrel egyutt. Nem veletlen, hogy Kina is szeretne elkerulni ezt az esetet, mivel ok a globalis dominanciaert folyo kuzdelemben nyerni akarnak, marpedig egy atomhaborut nem lehet megnyerni.

  "Ami nem nagy probléma, áthidalható.
  Ha mondjuk több vezérlőt is adnak a drónokhoz és egyszerűen kábellel pár száz méterről irányítják a vezérlőket. Ha meg kilövik az egyik vezérlőt (aminek közelében ember sincs) akkor egyszerűen belép egy tartalék. Mára megoldható, hogy Kievben a rokkantkórház ápoltjai 7/24-ben drónokat irányítgassanak valahol a fronton."

  Egyreszt ott van a starlink, ami szoftveresen iranyitott antennakat es radiojeleket hasznal, tehat csak ugy blokkolhato ha fiziailag a muhold es a foldi egyseg kozze all valami, de egy vevo egyszerre tobb muholdat is lat.

  Masreszt a harcteren lehetoseg van szort frekvencias ativtelre, ami ellen az osszes frekvenciat el kell nyomni feher zajjal ahhoz, hogy ne lehessen kommunikalni, de ez persze a sajat alakulatok kommunikaciojat is megbenitja.

  Harmadreszt ott van az infravoros lezer alapu line of sight kommunikacio, tehat amig az operator vagy az operator egyik atjatszo allomasa latja a dront, addig tudnak kommunikalni.

  A fenti megoldasok egyetlen kozos baja, hogy a gyari kinai wifi-s dronok meg a beepitett wifi erositojukkel is csak par kilometerol vezethetoek es nagyon specifikus, konnyen blokkolhato frekvenciakat hasznalnak. Ez ellen lesz jo a starlink uj 5G-s GSM rendszere, ami lehetove teszi (ha engedelyezik), hogy a kisebb es olcsobb dronok is felszerelhetoek legyenek egy starlink-es modemmel.

  ps: Az amerikai dronokat is egy Las Vegas melletti bazisrol, kontenerekbol vezetik, de a starlink cellularis technologiaja lehetove teszi, hogy ezt a vilagon barhonnan megtegye barki. Es btw. az uj muholdakon (starshield) levo nagyfelbontasu foldfigyelo kamerak meg felulnezeti elokepet is adnak, ha elkeszul a teljes rendszer, akkor teljes, folyamatos foldfelszini lefedettseg mellett.
 • NEXUS6
  #4
  Szerinted. ;)

  Akár lehet, hogy igazad van. Csak ugye mi van, ha nem. Xopás.
  Hagyományos háború. Ha az oroszokat nem tudjuk napokon belül (amire ugye az németeknek is elegendő lőszer mennyisége van) totál kétvállra fektetni, márpedig valszeg nem fogjuk tudni, az ország határtalan mérete és az emiatti logisztikai/utánpótlás szállítási rémálom miatt (lásd Napoleon/Hitler) akkor jön egy ugyan olyan véget nem érő szkanderezés, mint az ukránokkal, meg előtte volt az összes háborújuk. És hiába tudnak akár harcászati, de stratégiai szinten is oltári balfaxkodásokat elkövetni, meg ezáltal akár emberek millióinak felelsleges halálát okozni, olyanok mint a pitbullkutyák, amit megfogott nem ereszti.

  Nukleáris háború. Hát nem vennék mérget erre a scenárióra. Az oroszok folyamatosan korszerűsítik nukleáris csapásnérő képességüket, szemben a nyugattal. Biztos hallottál az egyik legújabb kis játékszerükről a cunamit generáló nukleáris meghajtású robottengeralattjárójukról. Márpedig az angolszász országok lakosságának nagyrésze a tengerparton él.
  Szerinted?
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.12.05. 09:52:29
 • felemelő
  #3
  Szerinted :)

  Az oroszok hagyományos háborúban a NATO (benne USA) ellen napokon belül buknak.
  Atomháborúban is jó ha 10%-át hasznosíthatják fegyvereiknek (elé sem indul, lelövik útközben, meghibásodik a cél előtt stb).
  De ez a 10% is sok. Senki nem akarja megkockáztatni.
  Ezzel szemben csak távoli szibériai kis falvakban marad valamennyi orosz.
 • felemelő
  #2
  "a vezérlőd és az antennád jelet ad"

  Ami nem nagy probléma, áthidalható.
  Ha mondjuk több vezérlőt is adnak a drónokhoz és egyszerűen kábellel pár száz méterről irányítják a vezérlőket.
  Ha meg kilövik az egyik vezérlőt (aminek közelében ember sincs) akkor egyszerűen belép egy tartalék.

  Mára megoldható, hogy Kievben a rokkantkórház ápoltjai 7/24-ben drónokat irányítgassanak valahol a fronton.
 • NEXUS6
  #1
  Az ukrán háborúval kapcsolatban nem az a probléma, amire Stoltenberg NATO főtitkár is célzott, hogy az ukrán offenzíva gyak sikertelen volt és további "rosszhírekre" is számíthatunk. Azt mondják a nyugati politikausok, hogy akár közeledhet a legrosszabb, ami történhet, és ez az, hogy az oroszok, kifejezetten szeretik Putyint emlegetni, szal hogy konkrétan Putyin győz.

  Az aki ilyeneket mond valszeg nincs tisztában a helyzettel. A legrosszabb ugyanis az, hogy Putyin veszít, és emiatt esetleg kitör egy polgárháború, vagy az Orosz Föderáció több tagköztársasága is elszakadással próbálkozhat. Megvalósul az a doktrinális feltétel, amely alapján az oroszok nukleáris fegyvert alkalmaznak, az az a Födereció léte kerül veszélybe. Na ez a legrosszabb, és ezért is volt eleve kockázatos, de marhára, ebbe a háborúba a nyugat részéről beszállni.

  Másrészt, szerencsére ezt elkerültük (eddig), de amellett, hogy sikerült a saját gazdaságainkat is jelentősen meggyengíteni, a legtöbb nyugati ország hadereje legalább annyi "veszteséget" szenvedett, mintha tényleg háborúztunk volna.
  Ha összegezni akarjuk a dolgokat, 2 évvel ezelőtt az oroszoknak esélyük sem volt a teljes NATO elleni hagyományos hadviselésre, ők is csak az atomrakéták elrettentő erejében bízhattak. 2 év után eljutottunk oda, hogy akár lehetséges olyan forgatőkönyv, ahol ha nem is győzhetnek, de a jelenlegi konfliktushoz hasonlóan egy erős döntetlenre ki tudnának, vagy a további fejlesztéseknek köszönhetően 1-2 év múlva ki tudnak hozni egy ilyen összecsapást.

  Szerintem.