Gyurkity Péter

5 ezer éves fogadóra bukkantak

Az iraki lelőhelyen előkerült egykori épület a jól ismert jelenetet tárja elénk.

A régészet területén belül időről-időre mi is beszámolunk az érdekesebb leletekről, az azokból levont következtetésekről. Évekkel ezelőtt írtunk például arról, hogy a legősibb falfirkát azonosították be, most pedig egy izgalmas iraki helyszínről érkezett friss beszámoló, amely az alsóbb társadalmi osztályok mindennapjaiba nyújt némi betekintést.

Az ősi Mezopotámia egyik városállama, a Bagdadtól mintegy 300 km-re délkeletre lévő Lagas az i. e. 3. évezred második felében érte el hatalmának csúcspontját, akkor mintegy 100 ezer lakosa volt. Nem véletlen, hogy régészek egy csoportja ezt a helyszínt jelölte ki kutatási területként, a Lagash Archaeological Project keretein belül most pedig további érdekes eredményekről számoltak be. A hivatalos bejelentés alapján egy nagyjából 4700 éves (vagyis i. e. 2700 körül látogatott) fogadóra bukkantak, amelynek maradványai elénk tárják, hogy miként is nézhetett ki egy ilyen, nem kifejezetten az elitet kiszolgáló létesítmény, a maga sürgés-forgásával és különböző eszközeivel.

A szakemberek egy méretes kemencét, az azt körülvevő falakat, padokat, valamint polcok négy különböző szintjét azonosították be, ebből arra következtettek, hogy annak idején ez utóbbiak szinte roskadoztak a helyben felszolgált sör, kenyér, csirkehús és halak súlyától. Az állati csontokat szintén beazonosították, ennél is izgalmasabb volt azonban a földbe ásott, kör alakú tároló („zeer”), amely annak idején hűtőként szolgált, hidegen tartva az abban elhelyezett ételeket és italokat. A tavalyi őszi ásatási szezonban a környék utcáit és egyéb házait is feltárták, ezen a helyszínen durván 37 ezer edénydarabot találtak, amelyeket agyagpecsétek, kőeszközök, gyöngyök, valamint egyéb apróságok egészítettek ki.

Mivel maga a helyszín nagyjából 6 km átmérőjű, a munka tovább folytatódik, remélhetőleg további eredményekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)