Gyurkity Péter

11 millió éves leletek mutatják Ausztrália múltját

Egyetlen lelőhelyen bukkantak számos, jól megőrzött maradványra.

A korábbi földtörténeti korok kutatása visszatérő témának számít lapunk hasábjain, nemrég például arról olvashattunk, hogy nagyobb emlősök is éltek a dinoszauruszok korában. Most Ausztráliából futottak be újabb hírek, amelyekben egy nem túl jól ismert időszak maradványaira, azok kitűnő állapotára hívják fel a figyelmet.

Az Australian Museum Research Institute munkatársai állították össze a fenti leletekre vonatkozó tanulmányt, amely a napokban jelent meg a Science Advances hivatalos oldalán. Ebben arról olvashatunk, hogy a Gulgong városa melletti helyszínen eredetileg egy környékbeli farmer bukkant érdekes leletekre, ezt követően pedig az intézmény csapata hét alkalommal is meglátogatta a területet, ahol az ásatások során további példányokat azonosítottak be. Ezek a miocén korból ránk maradt leleteket jelentik, amelyek megmutatják a maitól igencsak eltérő körülményeket és környezeti viszonyokat, ezek alapján ugyanis kijelenthetjük, hogy 11-16 millió évvel ezelőtt ugyanazon régióra vonatkozóan egy igencsak nedves, leginkább esőerdők által uralt területről beszélhetünk.


A maradványok között tollak, pókok, darazsak, növények és halak is felbukkannak, ezek jól illusztrálják a környékre akkoriban jellemző diverzitást, a kutatók ráadásul az egyes sejteket is szemügyre vehetik, a részletes vizsgálatok révén pedig az egyes leletek eredeti színe is megállapítható. A vasban gazdag kőzetre épült helyszín kiemelkedően gazdagnak bizonyult ezen fosszíliákban, ez a csapat vezetője szerint kiérdemelte a „Lagerstätte” nevet, amely német szakemberek használnak a számos eltérő, kitűnő állapotban megmaradt leletet felvonultató helyszínekre.

A miocén időszaka alatt fokozatosan csökkent a csapadék mennyisége, emiatt világszerte visszaszorultak a hatalmas esőerdők, Ausztráliában pedig ennek során alakultak ki a ma látható viszonyok, a jóval szárazabb, olykor igencsak barátságtalan klíma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!