Gyurkity Péter

Gyerekkoponya-sisakot kaptak eltemetett csecsemők

A szakemberek nem biztosak abban, hogy milyen célt szolgáltak az érdekes sisakok.

Az Ecuador központi területén évek óta zajló ásatások részeként még 2014 és 2016 között bukkantak a kutatók két olyan csecsemő maradványaira, amelyek nagyjából 2 ezer évre nyúlnak vissza, eltemetésük körülményei pedig igencsak érdekesek, hiszen a mellékelt „tárgyak” eddig nem látott formában maradtak ránk.

A csoport által a napokban közzétett közlemény szerint a nagyjából 2100 évvel ezelőtt eltemetett csecsemőpáros különös procedúra végén nyerte el végső nyugalmát, fejük körül ugyanis egy szintén gyerekkoponyákból álló, azokból kialakított speciális sisak helyezkedik el, amely mintha védelmet nyújtana bizonyos külső behatásokkal szemben. A Latin American Antiquity nevű lapban megjelent munkában arról írnak, hogy most először találkoztak ilyen temetési kellékekkel, és nem teljesen biztosak abban, hogy a kissé bizarr sisakok pontosan milyen célt voltak hivatottak szolgálni. Az teljesen világos, hogy ezek szorosan illeszkednek a csecsemők fejéhez, a procedúra során pedig még húst (bőrt) hordoztak magukon, enélkül ugyanis valószínűleg nem maradtak volna egy darabban.

Az egyik példány esetében olyan hatást kapunk, mintha a csecsemő arca a koponyasisakból, tulajdonképpen az eredeti koponya tetejéből emelkedne ki. További érdekesség, hogy ujjcsontok helyezkednek el a koponya, valamint a csecsemők feje között, az viszont nem világos, hogy ez utóbbi csontok kitől származnak, így további (így például DNS-) vizsgálatokra lesz szükség. A temetkezés közvetett okaként egy közeli vulkán kitörését említik meg, amely ezen a környéken éhínséghez vezetett, ez eredményezte volna a csecsemők halálát – erre a maradványok is utalnak, ezek ugyanis a hiányos, illetve nem megfelelő élelmezés jeleit mutatják.

A maradványok mellett apró figurák is előkerültek, amelyek nagy valószínűséggel elődöket, ősöket ábrázolnak. Ezen figurák (a sisakokkal együtt) minden bizonnyal a nagyon fiatal, a társadalomba még be nem illeszkedett, „vad” lelkeket védték volna az örök nyugalomban, bár itt még sok a kérdőjel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!