Majdnem kész az új amerikai támadó helikopter

A meglévő, legendás típust leváltó új fejlesztés már 90 százalékban kész.

Az amerikai fegyveres erők kapcsán legutóbb a gyalogság új fegyvereiről írtunk, eközben azonban számos másik projekt zajlik, ezek révén pedig több haderőnem is belátható időn belül megkaphatja friss eszközeit. Ez utóbbiak közé tartozik a FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft), amely szintén egy meglévő típus leváltását célozza meg, a jelek szerint sikerrel.

Az illetékesek eredetileg még 2018-ban hirdették meg a fenti projektet, amely a hosszú évtizedek óta szolgálatban álló, meglehetősen olcsó (és jól bevált) OH-58 Kiowa könnyű helikopter lecserélését célozta meg, egy annál jóval modernebb, ám még mindig elviselhető áron érkező utóddal. Több ismert gyártó jelezte érdeklődését, az eredeti megoldást gyártó Bell Trextron azonban némileg később csatlakozott csak ehhez a körhöz, 2019-ben azonban ők is jelezték, hogy a Bell 360 Invictus név alatt már házon belül dolgoznak egy megfelelő megoldás kialakítását. A hivatalos oldalon azóta számos információt tettek közzé, július közepén pedig azt árulták el, hogy az új típus már 90 százalékban elkészült, vagyis a támadó-felderítő helikopter hamarosan élesben is bemutatkozhat.


A fejlesztésről eddig is tudtuk, hogy egyetlen főrotorra, valamint egy farokrotorra épül, ez utóbbi pedig nagyjából 20 fokos szögben helyezkedik el, ami a fejlesztők szerint javít a manőverező-képességen. A meghajtásról az ITEP (Improved Turbine Engine Program) részeként kifejlesztett hajtómű gondoskodik, ehhez egy másodlagos egység társul, amelyet a kétfős személyzet igény szerint üzemelhet be, legalább ilyen fontos azonban, hogy mind a futómű, mind pedig a különböző fegyverrendszerek behúzható jelleget kaptak, amivel komoly mértékben csökkenthető a légellenállás. Arról persze nem nyilatkoznak, hogy a gépen pontosan milyen érzékelők kaptak helyet, azt viszont tudjuk, hogy a maximális sebesség 330 km/h, a hatótáv pedig 250 km lesz. A fly-by-wire rendszer révén minden fő funkciót egyetlen képernyőn keresztül irányíthatnak majd, emellett a 20 mm-es gépágyú, valamint a rakétarendszer érdemel még említést.

A fejlesztésen minden bizonnyal a lopakodó jelleg is kiemelt szempontként jelenik meg, azt viszont még nem tudjuk, hogy az Invictus pontosan mikor állhat majd szolgálatba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #26
  Nem mintha olvasnék hírportálokat, szóval passz... Elvből ellenzem a híradót. Nekem senki ne döntsön helyettem, hogy a napi tízezernyi hírből melyik 25 a "fontos".
 • Irasidus #25
  "hogy biztos nem igaz, mert az Orgón (is) cikkeztek róla."
  Nem írtam, hogy biztos nem igaz, az állításom kiforgatása, és direkt nem értése. Azt írtam, hogy ez nem eldöntött. #19

  Miért hazudsz?
  " Azt azért elég kevés érvnek érzem ennek az elméletnek a kritikájának,"
  Nem is annak szántam, a te cherry picking-edre hívtam fel figyelmedet, nem a cikket kritizáltam.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2022.08.11. 11:57:03
 • NEXUS6 #24
  Szerintem sem az a lényeg, hogy hol jelent meg egy tudományos dolgozatról egy a köznép számára elfogadható ismeretterjesztő jellegű cikk.
  Az ismertetett elmélet, ismétlem, a jelenségnek egy tágabb összefüggést biztosít. Azt azért elég kevés érvnek érzem ennek az elméletnek a kritikájának, hogy biztos nem igaz, mert az Orgón (is) cikkeztek róla.
  Nyilván más kutató máshogy látja ezen egymás mellett élő emberi fajok kapcsolatát.
  Szívesen venném, ha ezen kutatóktól tudnál olyan gondolatot idézni, amely az általam linkelt elmélettel szemben egyfajta ellenpontot képez és megvilágítja azt az álláspontot, amt ebben a kérdésben te képviselsz.
 • NEXUS6 #23
  Igen a lényeg az utolsó mondatod. Rengeteg példa van arra ugye, amit írsz, de lássuk, hogy ajelenlegi, hadviseléssel kapcsolatos alapkérdést valójában nem befolyásolja lényegét tekintve. Adott egy terjeszkedő hatalom, ország, haderő, amely általában a terjeszkedést egy fejlettebb hadviselési módszerrel próbálja megvalósítani. A fejlettség azt jelenti, hogy az erőforrásokat a hadviseléshez egy nagyobb területről elvontabb, magasabb szervezési szinten tudja biztosítani, amely így több alárendelt térség emberi és fizikai erőforrásait is képes felhasználni. Azonban adott területen élő natívok az erőforrásokat valójában mindíg hatékonyabban használják. A gerilla hadviselésnél minden adott kultúrához tartozó lakos, minden kő, fűszál, fa potenciális erőforrás, amíg a "fejlett", magasan szervezett haderőnél csak az, amit ebből képes a saját szabványosított haderejébe beilleszteni. Talán kimondható hogy egy fejlett, szabványosított, birodalmi/reguláris haderő valójában csak egy hasonlóval szemben tud kellő hatékonysággal fellépni, a gerilla hadviseléssel szemben bizonyos szempontből mindíg is hátrányban van, kompromisszumokat kell tennie.
  Több olyan példa van arra is, amikor a birodalmi haderő végül egy az egyben átemeli az adott, korábban ellenséges natív, gerilla jellegű haderőt a saját szervezetébe, lásd pl a Brit Birodalom elit alakulatát képező Gurkhákat. A pacifikálás és asszimilálás ugyan sokszor adott térségben a birodalmi kultúra, rendszer, hadszervezet elterjesztését jelenti, de ez sokszor kétirányú folyamat lehet. Lásd még normanok, akik eleve Franciaország északi részén letelepedet elfranciásodott vikingek voltak és ez után hódították meg Angliát. Ott is a kultúra nagyrészét érintetlenül hagyták, de közben a saját feudális rendszerüket eröltették rá a társadalomra.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2022.08.11. 10:21:31
 • kvp #22
  "Azonban a végső megoldást, ahogy te is utalsz rá, csakis a neandervölgyiek adott területről történő kiirtása, kiszorítása jelentette."

  A neandervolgyieket valoszinuleg nem kiirtottuk hanem tulszaprorodtuk, valamekkora letszamaranyos keveredes mellett. Ezert van az, hogy pl. a legutolso teljes mertekben neandervolgyi leletek a gibraltari barlangokbol kerultek elo es napjainkban a legnagyobb mertekben a relativ kozeli es sokaig izolalt baszk terulet nepe hordozza a genjeiket.

  Kozelebbi pelda Nagybritannia esete. Eloszor ott voltak a keltak, akiket reszben kiszoritott, reszben kiirtott, reszben integralt a romai birodalom. Reszben megmaradtak Irorszagban es a fal tul oldalan Skociaban. A romaiak jelentos mennyisegu germant telepitettek be, reszben katonakent, kesobb telepeskent. Aztan jottek a szaszok (ugyancsak nemetek), ok adjak mai angliai es wales-i "oslakossag" nagyreszet, angolszaszok neven. Jottek meg a vikingek, de inkabb csak shoppingolni. Aztan jottek a normannok a mai Franciaorszag teruleterol, foleg del es kozep Angliaba. Aztan a brit birodalom osszeomlasa utan jottek foleg delre, London kornyekere a pakisztaniak/indiaiak es a kulonbozo afrikai es szigetorszagbeli nepek. Mostanra a nagy angliai iparvarosokban is kezdenek tobbsegbe kerulni. A romai hoditas kezdeti par evet leszamitva nem volt soha tomeges celzott nepirtas, akkor is csak foleg modern angol kifejezessel counter insurgency csapasokat mertek a romaiak a kelta felkelokre. Egyszeruen jottek az ujabb nepek es tobb gyerekuk szuletett, igy az uj nepek lakhelyei korul feloldodtak a korabbi nepek. Ezt hivjak angol kifejezessel population replacement-nek vagy egy reges regi magyar saman szavaival "Aze az orszag aki teleszuli."
 • Irasidus #21
  Igen. Az Index is, de akármilyen hírportált behelyettesíthetsz. Az origót azért emeltem ki, mert az különösen szar. De ebből nem következik, hogy a többi tudja mit csinál.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2022.08.10. 21:16:59
 • ostoros #20
  Azért ezeket ne vedd készpénznek, egyenlőre nem eldöntött, hogy milyen általános viszonyban is voltak az őseink a neadervölgyiekkel, írnak ilyen meg olyan tanulmányokat is, az index (jaj...) meg lehozza mint tényt.
 • Irasidus #19
  Azért ezeket ne vedd készpénznek, egyenlőre nem eldöntött, hogy milyen általános viszonyban is voltak az őseink a neadervölgyiekkel, írnak ilyen meg olyan tanulmányokat is, az origó (jaj...) meg lehozza mint tényt.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2022.08.10. 17:19:53
 • NEXUS6 #18
  Érdekes ez a gerilla vs. reguláris hadviselés kérdése.
  Pár évtizedenként felfedezzük a spanyolviaszt, amikor egy nagyhatalom olyan ellenféllel találkozik, amit a reguláris erőkkel, a hadviselés klasszikus elveivel, fejlettebb haderővel nem képes legyőzni.

  Olvastam egy cikket, ami ennek a dilemmának gyakorlatilag antropológiai léptékű dimenziót ad, amikor azt mondja, hogy a leghosszabb háború, amely 100 ezer évig tartott és a neandervölgyikekkel vívtunk, kb ugyan ezen kérdéskör mentén folyt.

  A neandervölgyiek feltehetőleg hatékonyak voltak a kisebb létszámú gerilla szintű, közelharcra épülő hadviselésben, a modern ember viszont gyengébb testi adottságai ellenére magasabb szervezettséggel felül tudott kerekedni bizonyos összecsapásokban.

  Azonban a végső megoldást, ahogy te is utalsz rá, csakis a neandervölgyiek adott területről történő kiirtása, kiszorítása jelentette.

  https://www.origo.hu/tudomany/20201103-haboru-a-homo-sapiens-es-a-neandervolgyiek-kozott.html
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2022.08.10. 16:18:07
 • kvp #17
  "Egy ilyen modern lopakodó helikopter nagyon jó a modern technikával, légvédelemmel és rengeteg páncélozott erővel rendelkező hadsereg ellen. De egy hagyományos, vagy gerilla/partizán jellegű hadviselést folytató ellenfél ellen kb pont annyira hatékony, mint a Kamov."

  A gerilla/partizan hadviseles ellen ket megoldas hatekony, nagy magassagbol szonyegbombazni (ha kell napalmmal) vagy a gyalogsag elott halado tuzerseggel felperzselni a foldet. (ez az I. vilaghaborus alap strategia) A geriallak ugyanis a helyi lakossag, tehat csak a teljes lakossag kiirtasaval vagy eluzesevel lehet oket legyozni.

  Az afgan problema is ez volt. Ha siman kiirtjak a teljes orszag osszes civil lakosat, akkor koztuk lettek volna az ellenallok is. De ezt egyik allam (se a szovjet, se az amerikai) nem merte megtenni, igazabol foleg nemzetkozi PR okokbol. Most az ukran helyzet is hasonlo, annyi kulonbseggel, hogy itt a lakossag egy resze elmenekulhetne, egy resze pedig elvileg barati. A problema az, hogy ranezesre nem lehet a ket csoportot szetvalasztani es minel nagyobb teruletet foglalnak el az oroszok, annal tobb fegyveres ellenallo lesz a frontvonal mogott. Ezert is alltak at a kevesbe megbizhato lakosasg kitelepitesere, mert igy kisebb a partizantevekenyseg eselye. Gond majd akkor lesz, amikor ezekkel az elszallitott emberekkel hosszutavon kezedeni is kell valamit es tovabbra sem latszik rajtuk, hogy ki az ukran es a ki az orosz. Kiirtani meg nem lehet oket valogatas nelkul, mert ugyebar sokan kozzuluk tenyleg oroszok (meg a magukat ukrannak vallok kozzul is). Ezert ha vegul meg is nyerik a konfliktust az oroszok (elerik a lengyel/roman hatarokat), akkor sem oldodik meg szamukra a teljes mertekben kevert ukrajnai lakossag problemaja. Ez nem katonai kerdes, hanem politikai, de meg a katonai konflitkus elott erdemes lett volna alaposabban megvizsgalni. (ez az egyetlen amit nagyon benezett az orosz vezetes, az ukran lakossag tobbsege politikai rendszertol fuggetlenul nem veluk van)

  ps: Olyan harci helikoptereknek, amik kibirnak vagy kepesek elharitani tobb legvedelmi raketat lenne ertelmuk. Ehhez vagy sokkal erosebb pancelzat vagy aktiv legvedelmi rendszer kellene rajuk. Mondjuk egy 4 rotoros csapatszallito / gunship, ami rendelkezik tobb automatikus legvedelmi agyuval (C-RAM-okkal). Ezek aztan akar a foldi celpontok ellen is hasznalhatoak lennenek ha eppen nem repul a gep fele semmi. A problemat csak az ar jelentheti, mert par olcso, eldobhato dron ugyanolyan hatasos tud lenni es sokkal olcsobbak, konnyebben potolhatoak es meg a katonak eletet sem kockaztatjak veluk.