Gyurkity Péter

Majdnem kész az új amerikai támadó helikopter

A meglévő, legendás típust leváltó új fejlesztés már 90 százalékban kész.

Az amerikai fegyveres erők kapcsán legutóbb a gyalogság új fegyvereiről írtunk, eközben azonban számos másik projekt zajlik, ezek révén pedig több haderőnem is belátható időn belül megkaphatja friss eszközeit. Ez utóbbiak közé tartozik a FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft), amely szintén egy meglévő típus leváltását célozza meg, a jelek szerint sikerrel.

Az illetékesek eredetileg még 2018-ban hirdették meg a fenti projektet, amely a hosszú évtizedek óta szolgálatban álló, meglehetősen olcsó (és jól bevált) OH-58 Kiowa könnyű helikopter lecserélését célozta meg, egy annál jóval modernebb, ám még mindig elviselhető áron érkező utóddal. Több ismert gyártó jelezte érdeklődését, az eredeti megoldást gyártó Bell Trextron azonban némileg később csatlakozott csak ehhez a körhöz, 2019-ben azonban ők is jelezték, hogy a Bell 360 Invictus név alatt már házon belül dolgoznak egy megfelelő megoldás kialakítását. A hivatalos oldalon azóta számos információt tettek közzé, július közepén pedig azt árulták el, hogy az új típus már 90 százalékban elkészült, vagyis a támadó-felderítő helikopter hamarosan élesben is bemutatkozhat.


A fejlesztésről eddig is tudtuk, hogy egyetlen főrotorra, valamint egy farokrotorra épül, ez utóbbi pedig nagyjából 20 fokos szögben helyezkedik el, ami a fejlesztők szerint javít a manőverező-képességen. A meghajtásról az ITEP (Improved Turbine Engine Program) részeként kifejlesztett hajtómű gondoskodik, ehhez egy másodlagos egység társul, amelyet a kétfős személyzet igény szerint üzemelhet be, legalább ilyen fontos azonban, hogy mind a futómű, mind pedig a különböző fegyverrendszerek behúzható jelleget kaptak, amivel komoly mértékben csökkenthető a légellenállás. Arról persze nem nyilatkoznak, hogy a gépen pontosan milyen érzékelők kaptak helyet, azt viszont tudjuk, hogy a maximális sebesség 330 km/h, a hatótáv pedig 250 km lesz. A fly-by-wire rendszer révén minden fő funkciót egyetlen képernyőn keresztül irányíthatnak majd, emellett a 20 mm-es gépágyú, valamint a rakétarendszer érdemel még említést.

A fejlesztésen minden bizonnyal a lopakodó jelleg is kiemelt szempontként jelenik meg, azt viszont még nem tudjuk, hogy az Invictus pontosan mikor állhat majd szolgálatba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Jawarider #34
  Nice.
 • Kelta #33
  ehh, a Comanche akkor is menőbb :)
 • Irasidus #32
  Te csak olyat hazudtál mint a vízfolyás, és nem az orgio cikkét kritizáltam, hanem te állításodat.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2022.08.12. 15:16:45
 • Irasidus #31
  Szerintem nem érted mit vitattam, nem azt, hogy nincs forrás megjelölve, hanem azt, hogy a forrásként megjelölt cikk nem tudományos tény. Tudományos ismeretek nélkül, ez a fajta mechanisztikus cherry picking leginkább a prekoncepció erősítésre szolgál, mintsem valódi ismeretek alátámasztására. Érdemes lenne megnézni, hogy nem egy lektorált tudományos lapban lévő cikkről beszélünk, hanem egy ismeretterjesztő oldalon megjelent cikkről, és bár végtelenül szórakoztató és elgondolkodtató, de nem egy tényszerű, a tudományos világ által elfogadott tény, és még csak a formai követelményeket sem teljesíti. Érted mit akarok mondani?
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2022.08.12. 14:46:04
 • MerlinW #30
  Ha elolvasnátok a cikket, az alján ott a forrás link.

  "War in the time of Neanderthals: how our species battled for supremacy for over 100,000 years
  Nicholas R. Longrich
  Senior Lecturer in Evolutionary Biology and Paleontology, University of Bath"
 • lipovics #29
  Nagyon elmentetek off-ba.

  Ott tartottunk, hogy a KA-52 leszerepelt, mert nem bevethető, különösen nem abban a szerepben, amire tervezték.

  Erre az USA is helikoptert fejleszt, én annak sem érzem a létjogosultságát, mondhatni kidobott pénz.
 • NEXUS6 #28
  Nézd, szerintem én sem írtam, hogy eldöntött tény lenne, hanem hogy a háborúskodásnak (gerilla/reguláris) a idézett tanulmány adhat egy antropológiai összefüggést. Ennyi.

  Nem azon vitatkozol érvelsz, hogy miért helyes, vagy helytelen, az álláspontom. Hanem ennyit mondasz, hogy a neander völgyiek és a modern ember kapcsolatának jellege nem eldöntött, meg hogy az origón tényként lett lehozva a tanulmány:

  Idézem az origó cikk első mondatát: "Egyre több bizonyíték támasztja alá azt a vélekedést, hogy a Homo sapiens és a neandervölgyiek együttélését nem a béke és a kölcsönös elfogadás jellemezte. "
  Ezt azért nehéz úgy értelmezni, még ha kritikusan is álunk az Origó cikkek színvonalával szemben, mintha azt mondaná, hogy eldöntött tény lenne.

  De mindegy. Van konkrét ellenvéleményed, kapcsolódó tanulmány, ami azt bizonyítja, hogy a neandervölgyiek és az őseink szigorúan a béke és biztonság legmagasabb szinten megvaósított együttműködést folytattak, vagy nincs, vagy egyáltalán mi az álláspontod, azon kívül, hogy trollkodsz?
 • Irasidus #27
  Itt a hangsúly azon van, hogy ezeket újság (és vagy csak cikk) írók írják, és nem a kutató. Ezek nem tudományos cikkek, és ezekből annyit tudhatsz meg igazából, hogy az cikk író mit értett meg, vagy mit lát bele. No, ebből születnek az olyan panelszövegek, hogy britt-tudósok, hogy tegnap még más mondtak, hogy de benne van a cikkben hogy az úgy van, és hasonlók... és nehezen értik meg egyesek, hogy amit olvas annak köze sincs a tudományhoz.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2022.08.11. 20:28:19
 • ostoros #26
  Nem mintha olvasnék hírportálokat, szóval passz... Elvből ellenzem a híradót. Nekem senki ne döntsön helyettem, hogy a napi tízezernyi hírből melyik 25 a "fontos".
 • Irasidus #25
  "hogy biztos nem igaz, mert az Orgón (is) cikkeztek róla."
  Nem írtam, hogy biztos nem igaz, az állításom kiforgatása, és direkt nem értése. Azt írtam, hogy ez nem eldöntött. #19

  Miért hazudsz?
  " Azt azért elég kevés érvnek érzem ennek az elméletnek a kritikájának,"
  Nem is annak szántam, a te cherry picking-edre hívtam fel figyelmedet, nem a cikket kritizáltam.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2022.08.11. 11:57:03