Spencer

Elindult a Discovery

Csütörtökön hajnalban útjára indult a Discovery űrsikló, hogy eljuttassa legénységét a Nemzetközi Űrállomásra (International Space Station, ISS).

A Kennedy Űrközpontból startoló járművet 8.5 perc alatt juttatták ki a rakéták a világűrbe, mely az 1998 óta épülő űrállomásra szállít alkatrészeket. Az alkatrészek leszállítása mellett a Discovery feladata, hogy az űrállomás új legénységét eljuttassa az ISS-re, hiszen nemzetközi erőfeszítések történetek annak érdekében, hogy állandóan, megszakítások nélkül tartózkodjon ember az űrben.

Az állomás új parancsnoka Yury Usachev lesz, akit két amerikai asztronautával egyetemben lőttek fel a világűrbe. Susan Helms és James Voss az ötödik űrutazásán vesz részt, miközben Yury Usachev a MIR program aktív résztvevőjeként veterán pilótának számít. A férfi összességében több mint egy évet tartózkodott a MIR űrállomáson. Az állomás jelenlegi legénysége a Discovery segítségével tér vissza a Földre.



"Szép nap ez a repülésre." - mondta Mike Leinbach, a kilövés irányítója, röviddel a kilövés előtt. "Négyötökkel 12 nap múlva találkozunk, az Expedition Two legénysége pedig körülbelül 4 hónap múlva tér vissza." - tette hozzá. "Az Expedition Two felkészült, hogy leváltsa az első legénységet." - válaszolta James Wetherbee, az űrsikló parancsnoka.
A felszállást a világűrben tartózkodó Expedition One csapata, William Shepherd, Yuri Gidzenko és Sergei Krikalyov is végignézték az állomás egyik ablakán kipillantva. Sajnos magáról a kilövésről lemaradtak, mert mire az állomás Florida fölé ért, a sikló felszállt.

"Problémamentes kilövés volt, talán eddig a legproblémamentesebb. Most ellenőrizzük az adatokat, hogy erről bizonyosságot szerezzünk." - mondta Mike Leinbach az újságíróknak a kilövés után. Az űrsikló a legénység mellet egy új olasz modult is magával visz az űrbe. A Leonardo modult a többi rakomány átszállításával egyszerre szerelik az állomáshoz.

A világűrben keringő állomás már most a legnagyobb ember által épített űrjárműnek számít, ha pedig befejezik az építését az éjszakai égbolt legfényesebb objektumaként világít majd le ránk.
Összességében három legénység repül majd ezen a küldtetésen. Az Expedition Two az űrállomásra tart, hogy leváltsa a majd visszatérő Expedition One legénységét. Négy ember a sikló vezetéséért, irányításáért felelős. Ők mindkét irányban megteszik az utat, azaz a siklóval felszállnak, majd visszatérnek a Földre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!