Spencer

Az Atlantis elhagyta a Nemzetközi Űrállomást

Az Atlantis űrsikló mindössze egy lágy lökés segítségével hagyta el pénteken a Nemzetközi Űrállomást, hátrahagyva az 1.4 milliárd dolláros új modult.

A Destiny modul a Föld körül keringő állomás legdrágább alkotóeleme, mely a csatlakozáskor több mint 40 százalékkal növelte meg az állomás életterét, melyen jelenleg orosz és amerikai asztronauták osztoznak. Az Atlantis űrsikló pilótája Mark Polansky egy ügyes manőverrel az állomás alá került, majd megkerülte azt a járművel, így a hajó legénységének lehetőség volt fotókat készíteni az immár kibővített űrállomásról.

A Földre visszaküldött fotókon az űrállomás eléggé ormótlan képet mutat, jól látható rajta, hogy az 1998 óta épülő állomás még egyáltalán nincs készen. Az állomás tervezésénél célirányosan jártak el a tervezők, s mivel űrbéli tárgyként nincs szüksége légterelőkre, lágy formákra, igen erőteljes vonalvezetéssel dolgoztak a mérnökök. Valamennyi eleganciát mindössze azok az aranyszárnyak kölcsönöznek az állomásnak, melyek 73 méterre nyúlnak ki belőle, és a Nap fényét hivatottak elektromos energiává konvertálni.

A NASA szerint a Destiny modul csatlakoztatása volt legnagyobb feladat az állomás kiépítése során, mely a tervek szerint 2006-ra lesz készen. A Destiny modulnak köszönhetően az állomás számítógépeinek teljesítménye megduplázódott, illetve újabb kutatórészlegek kerültek beüzemelésre. Miközben a sikló lassan távolodott, az űrhajósok rádión keresztül búcsúztak el egymástól. Az állomás parancsnoka, Bill Shepherd amerikai asztronauta a következőket mondta az Atlantis 5 fős legénységének:

"Hasznát fogjuk venni a modulnak. Biztonságos haza utat! Köszönjük a jókívánságokat és a szíves vendéglátást, Shep." - válaszolta az Atlantis parancsnoka, Ken Cockrell.

Az Atlantis 7 napot töltött a világűrben az állomáshoz kapcsolódva. Robert Curbeam és Tom Jones asztronauták háromszor tettek sétát az űrben, hogy beüzemeljék az új modult. Az űrsikló robotkarját, mely lényegében kiemelte és a helyére illesztette a Destiny-t, Marsha Ivins vezérelte. Az űrsikló vasárnap érkezik vissza a Földre, a Kennedy Űrközpont leszállópályáján landol majd. Az állomáson tartózkodó Bill Shepherd, Yuri Gidzenko és Sergei Krikalyov asztronauták márciusban térnek majd vissza, 4 hónapos fenntartózkodás után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dikkma #5
    Ha hozol, jöhetsz, de akkor sokat, mert én is azzal puncsoltam be magam a NASA-nál !

    }:-]]
  • Dikkma #3
    Ahamm.

    Másvalaki?
  • Dikkma #1
    Holnap megyek fel, nem jön valaki? Nem akarom, hogy csak angolul beszélő ( na meg orosz ) emberekkel legyen körbevéve, kéna valaki, aki emberi nyelven beszél.
    Na?