Skoal

Orosz rakétát lőttek fel az Űrállomásra

Hétfőn a kazasztáni Bajkonúr Űrközpontból a Nemzetközi Űrállomást (ISS) utánpótlással ellátó rakétát lőttek fel. Az űrhajó levegőt, élelmet, üzemanyagot és a Zvezda modul szereléséhez alkalmas eszközöket szállít.


A csomagban fokhagymát és citrus-féléket küldenek a csapatnak - mondta az egyik orosz illetékes. A rakéta magyar idő szerint hétfőn reggel 9.18-kor indult útjára és várhatóan szerdán dokkol az űrállomással.

Az ISS-en lévő orosz-amerikai csapatnak előzőleg helyet kellett csinálni az érkező új hajónak. Juri Gidzenko űrhajós kidokkolt egy Soyuz TM-31 típusu hajóval a Zvezdáról, majd megkerülte azt és csatlakozott a Zyrya irányítóegységéhez, ezáltal szabadon hagyva a helyet a transzporternek. A manőver kifogástalan volt. A Soyuz TM-31-es 10.06-kor vált le a Zvezda modulról, majd fél óra múlva csatlakozott a Zaryához - mondta az orosz irányító központ szóvivője.

Az űrállomáson dolgozó csapatot márciusban cserélik majd le. Az amerikai Discovery űrrepülőgép március 8-án száll fel és 9-én dokkol az ISS-en.

Fedélzetén szállítja majd Jurij Usachev parancsnokot és amerikai kollégáit, Susan Helms-et és James Voss-t. A jelenlegi legénység, Bill Shepherd parancsnok, és az Orosz Űrügynökség asztronautái Juri Gidzenko és Szergej Krikalev, már mintegy négy és fél hónapot töltöttek a világűrben. A Nemzetközi Űrállomás a legnagyobb ember alkotta objektum az űrben. Földkörüli pályájának magassága 400 km. Súlya 112 tonna. Méretei : 51 m hosszú, 72 m széles és 27 m magas.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zocsi #5
    Az az igazság, hogy kell ez a böszme ürkikötő, mert ez nyit utat majd pl a Marsra...
    Csak így tovább!
  • JHetfield #4
    telleg...MIR-rol vmi hir? mert most nagyon elkussoltak, pedig szerintem igen fontos tema...