Skoal

Március 6-án temetik a orosz űrállomást

Úgy tűnik, március 6-án kedden fog a MIR a Földre zuhanni. A végső dátum attól függ, képes lesz e még e hónapban egy extra üzemanyagot szállító teherhajó csatlakozni az űrállomáshoz - mondta Konstantin Kreidenko az Orosz Űrügynökség szóvivője.

A Progress pilóta nélküli hajó kilövését ezen a héten csütörtökön akarják végrehajtani a kazasztáni Baikonur űrközpontból, és azt szeretnénk ha január 22-én megkezdené a dokkolást az űrállomással - tette hozzá Kreidenko.

Progress típusú járművek rutinszerűen dokkoltak a MIR-rel az elmúlt 15 évben, de néhány alkalommal szükség volt manuális vezérlésre, melyet űrhajósok hajtottak végre az űrállomás belsejéből. Oroszország készenlétbe helyezett egy mentőcsapatot arra az esetre, ha az automatizált összekapcsolódás mégsem menne zökkenőmentesen.


A MIR lassan örök nyugalomba vonul

Miután az üzemanyagot átpumpálták a MIR-be, az orosz irányító központból bekapcsolják a hajtóműveket, hogy ezáltal lassítsák a Föld körüli keringést és alacsonyabb magasságba kényszerítsék a szerkezetet. Amint visszatér a Föld atmoszférájába a MIR, több ezer darabra törik majd. Nagy része elég a hatalmas közegellenállásban, míg egyes darabjai a Csendes Óceánba fognak csapódni Ausztrália keleti partjaitól mintegy 1500 kilométerre.

Kutatók szerint semmi garancia nincs arra, hogy minden a tökéletesen fog lezajlani. Mint emlékezetes az elmúlt években is történt néhány komolyabb meghibásodás az űrállomáson. Ilyen volt egy nagyobb tűzeset illetve egy majdnem végzetes ütközés egy teherhajóval 1997-ben.

Tavaly december 25-én a parancsnoki központnak megszakadt a rádió összeköttetése a MIR-rel, kétségeket okozva, hogy a hatalmas szerkezet esetleg kikerülve az irányítás alól véletlenszerűen a Földre zuhan. Az orosz hatóságok vizsgálatainak eredménye alapján kiderült, hogy a mintegy 24 órán keresztül tartó kommunikációs szünetnek egy meghibásodott akkumulátor lehetett az oka.

Miután befejeződtek a találgatások, az űrállomás szolgálati idejének esetleges meghosszabbításáról, Moszkva múlt hónapban úgy döntött, hogy az űrkutatásban úttörő szerepet betöltő MIR hasznos élete befejeződött. Az orosz miniszterelnök, Mikhail Kasyanov december 30-án írta alá azt a határozatot, ami kimondja az objektum lehető leghamarabbi megsemmisítését. Az oroszok mostantól minden energiájukkal a leendő Nemzetközi Űrállomásra koncentrálnak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ixyon #11
    nem elemi fizika
  • ixyon #10
    azé, mert lebeg, az még nem ŰR!!!ott még igen rendes gravitáció van, amit azé érzékelnek lebegésnek, mert a mir gravitációs központ(baggio kedvéért a föld) körüil forgásából származó centrifugálif erő(ami FELFELÉ hat) pont kiegyenlíti a gravitációt. onnan számít az űr, ahol a gravitációs mezőt pont kiegyenlíti a föld sebessésgébel törénő forgás(360°/24óra), és ez kb. 35000 km.nél van.

    amúgy te hogyan akars lehozni 1 ilyet?ha gravitáció alá kerülne 'alapból' széttörni, mert a modulok közötti csatlakozás nem bírja megtartani azzt a többtonnás súlyt. nomeg nehéz a sebességet az egész zuhanás alatt 500km/h alatt tartani, mert lehetetlen! mindennek ,ami eddig földet ért hőálló páncélja volt, és ki légellenállása, nomeg kevés törzsből kilógó része(az összes apolló egységnek leégtek az antennái)
  • ixyon #8
    az igaz, hogy nme lenne okos dolog újrafelhasználni, mert alapból eleg selejetes dolgok...

    mentor: ők nem lefelé mozdítják, hanem lassítják, és ezért egy lefelé... elemi fizika
  • nyunyu #6
    Mentor a perduletmegmaradasra gondolt...
    Az viszont a SZOGSEBESSEGre ad kepletet. Nem az erintoiranyura.

    Troppauer: miert?
    Eleg roncs allapotban van a Mir, mit akarsz ujrahasznositani rajta? A lestrapalt, helyenkent lyukacsos napelemet??? Minek?