19
 • sgfelh
  #19
  Egyetértek. Ugyan mivel fenyegette a nyugat az oroszokat? Szabadság, demokrácia? Talán ez amitöl félnek. Mondja, hogy meg akarja tartani az orosz értékeket, meg akarja védeni a nyugattol.. Vagyis fél az emberek szabadságátol amit a nyugat hozhat, neki és a kis kartelljének egyértelmüen a végét jelentené.
 • ostoros
  #18
  Miért, nem azt csinálja mindenki? Nem vagyok se orosz , se ukrán, demokratikusnak egyik fél se nevezhető túlzottan, se liberálisnak egymáshoz képest. Aki személyesen érintve érzi magát Magyarországon és a témában trollkodik, az 98%-ban nem érintett személyesen, csak a sajtó neki tetsző része megmondta neki kinek szurkoljon, vagy már eleve utálta egyik vagy másik felet. Csapathűség. És persze vannak, akik szépelegnek, hogy de az agresszor ez vagy amaz, de a provokátor ez vagy amaz, de a hasznot meg az egészből a tengerentúli húzza, de az áldozatok így meg úgy, de a gazdasági hatások így meg úgy, mind süket duma. Mindenki már eleve eldöntötte, kinek fog szurkolni, és a világ kifordulhatna a sarkaiból, akkor sem állna át a másik oldalra, mert nem logikai, hanem érzelmi alapon ítélkezik mindenki.
  Úgyhogy bátran mondhatjuk, jó estét jó szurkolást...
 • Sir Cryalot
  #17
  Gondolkodtam ezen a poston, szerintem ehhez sportszurkolói agy kell így nem is nagyon vitakoznék vele.
  "Ukrajnának igazából nagyon úgy néz ki, hogy a nemzetközi sajtó fogja megnyerni ezt a háborút."

  meg ezzel igazából nem is lehet vagy kell :D
 • ostoros
  #16
  Az USA jól előkészített csapdába csalta a ruszkikat, ez az igazság. Ukrajna nem magától volt olyan bátor a provokációival. Ettől még persze nyerhettek volna a ruszkik, ha elég keményen bánnak a civilekkel is, és szarrá lőnek mindent, (ahogy az USA is tette Irakban. "shock and awe tactics) és nem tökölnek, ahelyett, hogy finomkodnak és időt hagynak az ellenállás megszervezésére.
  Ukrajnának igazából nagyon úgy néz ki, hogy a nemzetközi sajtó fogja megnyerni ezt a háborút. Mondjuk ezek után ki csodálkozik, ha a sajtót a ruszki vezetés mint olyant egy ellenőrizendő dolognak tartja, és a sajtó szabadság mint olyan csak ellenséges retorika nekik. Mert mindenki tudja, hogy ha az USA vonult volna be ugyanoda valamilyen indokkal, a jenki fiúk ugyanúgy hősök lennének, mint most az ukránok, az ukránok meg ugyanúgy gazemberek lennének, mint most az oroszok. A sajtóban legalábbis.

  Igazából, Putyinnak támogatnia kellett volna Ukrajna EU csatlakozását. Tíz éven belül tíz millió ukrán költözött volna nyugatra, a kiürült terület pedig jelentőségét vesztette volna, vagy akár az otthonmaradó csalódott ukránok ismét az oroszok felé fordultak volna.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2022.04.12. 09:12:31
 • scagnetti
  #15
  Egyetértek minden szavaddal. Valahogy én is így látom az egészet. Egyébként nekem az a meglátásom, hogy 60 felett inkább ne lehessen senki egy ország vezetője. Főleg nem ilyen sokáig, mert nem kis torzulást okoz ekkora hatalom az ember személyiségében. Erre még rájön amit írtál hogy ő "a hidegháború terméke".
  Nem tud másképpen gondolkodni, mint hogy tiszta szívből gyűlölje a nyugatot minden porcikájával.
  Remélhetőleg a belső viszályok áldozata lesz mihamarabb, mert magától nem fog leállni.
 • Sequoyah
  #14
  Semmit. Ezt a haborut elveszitettek. Pont. Nincs elottuk egyetlen ut sem, aminek a vegen Oroszorszag erosebb lenne mint a haboru elott.

  Racionalisan gondolkozva ennek soha nem is volt ertelme, mert ha siman csak bevonulnak es annektaljak mint Krimet, es a Nyugat ezt csak elfogadja, akkor sem nyernek semmi objektivan pozitiv dolgot. Az elejetol fogva sokkal tobb veszitenivalojuk volt, mint amit nyerhetnek, es hat nem a jobbik forgatokonyv valosult meg nekik...

  Ez az egesz csak ugy ertelmezheto, ha eleve irracionalitast feltetelezunk:
  - Putyin a hideghaboru termeke. Kemkent lett nevelve, ami az egesz gondolkozasat es szemelyiseget meghatarozza. O egyszeruen nem tud elszakadni a hideghaborutol, szamara a vilag csak a kelet es nyugat harcakent ertelmezheto. Mig a nyugat ezen tovabblepett, es a sajat bajaival foglalkozik, Putyin szamara minden ami tortenik az meg mindig csak az Oroszorszag elleni terv resze lehet, es az elso napjatol kezdve csak azt lesi, hogy hogyan okozhat kart a Nyugatnak. Ha fizikailag nem volt fegyvere ra, akkor online trollkodas, es politika felkavarasa volt a teriteken.
  - Regi orosz szokas szerint a politikai elorejutas kulcsa az nem a hozzaertes, hanem a loyalitas. Ha valakinek onallo ertelmes gondolata van, az Putyinra nezve veszelyes, es rovid uton el lett tavolitva. Ennek az eredmenyet sokszor lattuk mar, bologato-janosokkal lett korbeveve szoval Putyinnak nincsen realis kepe sem az orszag allapotarol, sem a vilagrol.
  - Putyin oregszik. Es ahogy oregedo elmeknel gyakori, a korabbi paranoiak es mentalis problemak (es senki sem mentalisan tokeletes) felerosodnek, neha extrem mertekben.

  Ezen felul nekem gyanus, hogy a belpolitikajahoz is koze lehet. A fentiekkel ellentetben ez csak az en feltetelezesem, de ha a sajat poziciojat veszelyben erzi, gondolhatta ugy hogy egy haboru majd megerositi az uralmat...
 • Agyturbinikusz
  #13
  Az emberi hülyeség ami valójában pusztít, nem kicsit.
 • kvp
  #12
  "Azt ugye tudod, ha ballisztikus vagy hiperszonikus rakéták repülnének orosz nagyvárosok felé, az a világ végét jelentené"

  Igen, ezzel szinte mindenki tisztaban van. Ezert zavarta Putyint az, hogy Lengyelorszagba es Romaniaba telepitettek beloluk joparat. A romanokat persze meg anno hivatalosan az Iran elleni vedekezesre.

  Plusz az eredeti vedelmi funkciojukban is az orosz fejlesztesu szarazfoldi telepitesu tamado raketak nagyreszet semlegesiteni tudjak (elvileg), mar az inditas utan nemsokkal. Ezzel gyakorlatilag meggyengitve az orosz nuklearis elrettentest. Innen indulhatott, amiert Ukrajnaval is csobe tudtak huzni az oroszokat, az ukran NATO/EU csatlakozast probaltak valahogy megelozni. Mar a Krim megszallasa is a NATO bazis letrehozasanak megakadalyozasa miatt tortent.
 • Tetsuo
  #11
  Azt ugye tudod, ha ballisztikus vagy hiperszonikus rakéták repülnének orosz nagyvárosok felé, az a világ végét jelentené ugyanúgy, ha ezek New York, Tel Aviv stb. felé repülnének.
  Nagy magasságú nukleáris robbantásokkal lehetne mérsékelni a válaszcsapást, hiszen az kinyírna minden elektronikát, kivéve a mélyben cirkáló tenegeralattjárókét, de gondolom arra is van automata jelző- és válaszcsapás-rendszer.
 • Tetsuo
  #10
  Érthetetlen is marad, ugyanis az sg-n ilyet nem lehet kitárgyalni.
 • Kryon
  #9
  Erre még én se jöttem rá. Akármerről nézem, teljesen értelmetlen az egész. Putyin vagy meghibbant, vagy átverték, esetleg mindkettő...
 • cateran
  #8
  Hat, nem vagy egyedul....
 • kvp
  #7
  Mar most is van megfelelo elfogo raketa az orosz hiperszonikus raketak ellen:

  https://en.wikipedia.org/wiki/RIM-161_Standard_Missile_3

  Manufacturer: Mitsubishi Heavy Industries (Block IIA)
  Unit cost: US$11.83m (FY2021)
  Operational range: Block IIA: 2500 km range and flight ceiling 1500km (depending on the type of target)
  Maximum speed: 4.5-5 km/s (Mach 16-18) Block IIA

  Az orosz raketa maximum mach 12-vel tud menni, a japan 18-al. Ez a legvedelmi raketa mind szembol, mind athaladas utan inditva kepes elfogni az orosz rendszert, raadasul hatulrol nem arnyekolhato semmilyen modon az orosz raketa hokepe sem. Raadasul a 2500 kilometeres hatotavval (lapos, nem ballisztikus roppalyan) akar Olaszorszagbol is belohetnek vele Moszkvaig. Raadasul a kinetikus toltete meretre es tomegre is azonos a tomahawk-okban hasznalt kis atomtoltetekkel.

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/Navy_Theater_Ballistic_Missile_Defense.JPG
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/W80_nuclear_warhead.jpg

  Ebbol csak Japannak legalabb 73 darab van szolgalatban jelenleg is. Tovabba Romaniaban is van beloluk es Lengyelorszaban is van legalabb 24 darab, legalabbis az ukran haboru elott ennyi volt, azota nem tudni mennyit kaptak meg. Ezek normal esetben csak hiperszonikus vagy ballisztikus raketak elfogasara vannak beallitva, de barmikor lehet rajuk nuklearis toltetet is tenni es Oroszorszag europai reszet egesz jol le lehet veluk fedni. A hiperszonikus raketak ellen az oroszoknak se sok vedelmuk van, meg annyi sem mint a NATO-nak. A jelenlegi NATO-s keleti vedopajzson csak Finnorszag, Romania erdelyi resze es Magyarorszag folott van res. Az utobbi kettot le lehetne fedni egy Szatmarnemetibe vagy Nyiregyhazara telepitett uteggel.
 • militavia
  #6
  Ezzel az érzéssel nem vagy egyedül.
  Jelen állás szerint a történelem egyik legnagyobb öntökönszúrásának tűnik eddig.
 • militavia
  #5
  A PATRIOT PAC-3 különösebb erőlködés nélkül lelőni az Iszkandert, egyedül a csalijával kétséges. Kinematikailag nem.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #4
  Nincs bizonyíték arra, hogy az elkövetkezendő években erre képesek lehetnek. Igazából arra sincs, hogy náci V2 rakéták ellen 90%+ lenne a jelenlegi legjobb amerikai légvédelmi rakéták hatékonysága.
 • tom_pika
  #3
  Számomra érthetetlen, hogy összességében mit nyernek az oroszok ezzel a háborúval.
 • Kryon
  #2
  Az oroszok ezzel a háborúval annyit érnek el, hogy az USA és a NATO is elkezdi majd megépíteni a saját "csodafegyvereit" és egy olyan rakétapajzsot, ami a hiperszonikus fegyverek ellen is hatásos (mert azok ellen sem lehetetlen védekezni, csak költségesebb a fejlesztés). Aztán majd megnézhetik magukat, amikor gazdaságilag nem bírják tartani a lépést a nyugati fejlesztésekkel. Úgy látszik nem tanultak a Szovjetunió bukásából, ezért megismétlik.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #1
  Sok elfogott tankot újrahasznosítottak, de nem ennyit.