Gyurkity Péter

A tengerben végzi a Nemzetközi Űrállomás

Csaknem egy évtized múlva pottyan majd a tengerbe az ISS, amely 2030-ig üzemelne.

Még 2020-ban számoltunk be arról, hogy 20 éve volt lakott a Nemzetközi Űrállomás, amelyet eredetileg 1998-ban helyeztek üzembe, két évvel később pedig az első űrhajósok is megérkeztek oda. Most a pályafutás tervezett végét is bejelentették, eszerint 2031-ben számíthatunk majd a lezárásra.

A NASA január legvégén tette közzé az alacsony orbitális keringő ISS további pályafutásával kapcsolatos fejleményeket, amelyek a Biden-adminisztráció által korábban meghozott döntéseken alapulnak. Az illetékesek ugyanis még decemberben határozták el, hogy kitolják a korábbi határidőt, ennek eredményeként pedig egészen 2030-ig folytatják majd az állomáson zajló küldetések finanszírozását, vagyis az ISS egészen addig velünk marad, és csak ezt követően kerülhet sor az objektum kivezetésére, amely minden valószínűség szerint a szokásos módon történik majd, vagyis a méretes állomás belép a légkörbe, részben elég, majd pedig a maradványok az óceánba zuhannak, az űrügynökség által gyakran használt temető helyszínén.


A NASA az évtized második felében egyre nagyobb hangsúlyt helyez majd a magáncégek közreműködésére, ezek ugyanis már az űrállomások összeállítása és azok fellövése kapcsán is komoly szereplőként jönnek számításba. Szintén az elmúlt hetekben jelentették be, hogy 2025-öt követően alapvetően három külső partner bevonását tervezik, ezek sorrendben a Blue Origin, a Nanoracks LLC, valamint a Northrop Grumman Systems Corporation, amelyek kereskedelmi célú állomásokat juttathatnak el hasonló pályára, részben kiváltva, illetve kiegészítve az ISS meglévő funkcióit. Utóbbin eközben folytatódna a tudományos munka, amely elsősorban a mikrogravitációs környezetben elvégzett kísérletek terén hozhat további komoly előrelépéseket, ezt egyesek ráadásul az eddigi legtermékenyebb évtizedként írják le, legalábbis a mából előre tekintve.

A Nemzetközi Űrállomás kivezetése nem lesz egyszerű feladat, ez minden bizonnyal nem ég majd el teljesen a légkörbe való belépéskor, a nappanelek pedig befolyásolhatják a zuhanás pályáját – mindenképpen el kellene kerülni a meglepetéseket, amely korábban, így például a Skylab 1979-es nyugdíjazásakor már megtörténtek, bár akkor nem járt emberi sérüléssel a kisebb-nagyobb darabok lezuhanása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • asgh #4
  Ha jól tudom az a stratégia, hogy az ISS a következő 10 évben a kereskedelmi űrállomások alapbázisa lesz.
  Egyenként hozzácsatlakoztatják a kereskedelmi modulokat és amikor azok önellátó szekciót alkotnak, akkor leválasztják őket és lehet az ISS-t kukázni.
  A következő állomás pedig már az újra épülne hasonló módon.
 • kvp #3
  Nem epitenek masikat, majd mindenki aki akar epit sajatot. A kinaiaknak mar van, az oroszok tervezik a sajatot (egy kisebb, saljut klont). Az amerikaiak pedig a kereskedelmi urallomasokban latjak a jovot.

  A bontasi terv egyebkent azert fontos, mert a hatso orosz modulnak faradasos toresek vannak a gepeszeti szekciojan, tehat elvileg barmikor szeteshet. Ha az a modul kiesik, akkor az amerikai resz mentheto par evre ha levalasztjak az oroszt es potoljak az eredeti nasa-s tartalek meghajto modullal. Ez utobbi viszont egyszer hasznalatos es nem utantoltheto, igy onnantol szamolhatnak a napokat. Az USA egyebkent hajlik ra, hogy ha tonkremegy az orosz modul, akkor mindent selejtezzenek vagy eladjak az amerikai reszt egy maganvallalkozonak. (az europai es japan modulok tovabb mukodtetesevel egyutt) Szoval kb. 3 evet kell kihuzni valahogy es mindenki arra jatszik, hogy annyit talan meg kibir anelkul, hogy az orosz letfenntarto rendszer darabjaira esne a hatso dokkolo/uzemanyag utantolto/palyaemelo porttal egyutt. (a lyukakat es a repedeseket addig is kisziloztak, de meg igy is ereszt valahol)

  Ha pedig valaha elkeszul a Spacex fele starship, akkor gyakorlatilag naponta tudnak az egesz allomasnal nagyobb kapacitasu uj modulokat palyara allitani, tehat onnantol nem erne meg megtartani a regi kis allomast.
 • Sequoyah #2
  Az azert aggaszt hogy a lebontasra vonatkozo tervek sokkal elorehaladottabb allapotban vannak, mint barmifele uj allomas epitesere vonatkozo tervek...