Gyurkity Péter

Nem szuperbacikat tenyésztünk az ISS-en

A jelek szerint az űrállomáson lévő mikrobák mindössze túlélni igyekeznek.

Érdekes tanulmány jelent meg a napokban a Nemzetközi Űrállomáson lévő különböző baktériumok mutációját, azok túlélési képességeit illetően, amely kisebb megkönnyebbülést váltott ki a szakemberek körében. A következtetéseknek komoly kihatása lesz a hosszabb űrutazások, valamint a Mars elérése területén.

A Northwestern University által közzétett anyagban arról olvashatunk, hogy a hosszabb ideje megfigyelt baktériumok (amelyek az ISS többi részétől izolálva, elkülönítve élik mindennapjaikat) valóban mutációval, komoly átalakulással igyekeznek alkalmazkodni az igencsak eltérő körülményekhez, ez viszont nem jelenti azt, hogy egyben veszélyesebbé válnak az emberi szervezetre. A megvizsgált Staphylococcus aureus és Bacillus cereus (előbbi a bőrön, utóbbi a talajban él) a Földön maradt társaikhoz képest valóban eltéréseket mutat, legalábbis ami a génállományukat illeti, ez azonban elsősorban a túlélést célozza meg, nem pedig a még erősebbé, veszélyesebbé válást, hiszen (legalábbis egyelőre) nincs szó a szuperbaktériumok kialakulásáról, amelyek ellenállóvá válnának az általunk alkalmazott antibiotikumokkal szemben.

Ahogy említettük, előbbi példány az emberi bőrön éldegél, az ISS-en is meglehetősen vidáman, hiszen ez egyben meleg környezetet, olajokat és szerves vegyületeket kínál számára – a hűvös, fémes felületeken viszont egészen más körülmények uralkodnak, nem beszélve a kozmikus sugárzásról, ezért itt mutációra, vagy a megfelelő géneket tartalmazó példányok kiválasztására van szükség ahhoz, hogy megmaradjanak a megváltozott helyzetben. Nem betegségek terjesztése tehát az elsődleges cél ezen átalakulás során, hanem pusztán a túlélés, ami jó hír a jövő űrhajósai számára, bár az amúgy betegségeket hordozó személyek nyilván továbbra is könnyen megfertőzhetik társaikat, hiszen erre a szűkös, zárt helységek ideális körülményeket biztosítanak.

A Marsra utazóknak a jelek szerint nem kell szuperbaktériumok kialakulásától tartaniuk, itt azonban nyilván további vizsgálódásra lesz szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!