Gyurkity Péter

Kirk kapitány is megjárta a világűrt

William Shatner rövid utazása két szempontból is kiemelkedően érdekes volt.

A Blue Origin a Virgin Galactic példáját követve a nyár folyamán szintén elindította az űrturisták kiszolgálását, az első úton maga a cégvezető, Jeff Bezos, is eljutott az űrbe. Azóta a SpaceX is sort kerített első ilyen útjára, Bezos csapata viszont most egy igazi világsztár meghívásával vágott vissza, ezzel egy fontos rekordot is megdöntve.

Az NS-18 névre keresztelt küldetés a kisebb rakéta sorrendben 18. útja volt, erre szerdán kerítettek sort. A három egyéb utazó mellett az Űrszekerek első főhőse, a Kirk kapitányt alakító William Shatner is helyet kapott a kapszulában, őt maga Bezos hívta meg a szuborbitális utazásra, ezzel mutatva fityiszt a rivális Virgin Galactic illetékeseinek, hiszen ők annak idején szintén erre a lépésre szánták el magukat, akkor azonban az ajánlatra elutasító válasz érkezett. A rövid, vertikális út során ezúttal sem történt semmilyen komolyabb probléma, az utazók gond nélkül emelkedtek a magasba, néhány percen keresztül élvezve a súlytalanság biztosította érdekes körülményeket, nagyjából 10 perc után visszatérve a felszínre, ahol már várta őket a sajtó (és a családtagok, rokonok kisebb csapata).


Shatner érzelmektől sem mentes reagálása meglehetősen nagy visszhangot váltott ki, a színész ugyanis könnyeivel küszködve jelentette ki, hogy az élmény szavakkal nem leírható, ezt még a felkészítés során hallottak sem közelítették meg. Szerinte ezt mindenkinek meg kellene tapasztalnia, ami nyilván az anyagiak miatt nem lehetséges (a cég állítólag csaknem 100 millió forintot kér el egy ilyen rövid útért), viszont ennél sokkal fontosabb, hogy 90 évével egy csapásra ő lett a legidősebb, immár az űrt is megjárt utazó – a rekordot egyébként a Blue Origin első útján résztvevő Wally Funk tartotta, aki 82 évesen vállalkozott a fellövésre. Shatner egykori kollégája, James Doohan, már csak halála után érdemelte ezt ki (az ő hamvait juttatták el az űrbe csaknem egy évtizeddel ezelőtt, ami nyilván kissé csökkenti az élmény értékét), viszont más szereplők annak idején szintén eljutottak az űrbe, Mae Jemison például 1992-ben repült az Endeavour-űrsiklón, egyben az első fekete nőként jutva el a magasba.

A cég egyelőre nem árulta el, hogy mikor kezdik majd a jegyek árusítását a rendszeres utakra, a sokat spórolók addig is az alábbi oldalon jelezhetik érdeklődésüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • llax #10
  Egy olyan karikához ez a New Shepard rakéta még egyszer használatos 2. fokozatnak is kevés lenne és a kapszula (űrhajónak nem nevezném) is teljesen alkalmatlan a feladatra.
  Az orbitális pálya elérése 4 emberrel az rakétában 1+ nagyságrend (tolóerő és üzemanyag). Az űrhajó esetén teljes értékű és redundáns létfenntartó rendszer, jelentős tartalékokkal + teljes értékű hővédelem + üzemanyag a visszatéréshez. Az űrhajósnak személyre szabott szkafander, amit a sokkal hosszadalmasabb és nagyobb terhelésű fel- és leszállás közben visel. Mindezen nagyobb és bonyolultabb rendszerek miatt többszörös létszámú kiszolgáló személyzet és infrastruktúra. Az alkalmas indítóállás számára is sokkal kevesebb hely jöhet számításba (nyugati világban főleg óceánpart), a fel és leszállás idejére sokkal nagyobb területeket kell lezárni (földön, vízen, levegőben - mindenütt).

  Az űrugrás és az űrrepülés teljesen más világ.
  Utoljára szerkesztette: llax, 2021.10.19. 02:53:33
 • Sequoyah #9
  Mennyi penzert? Egy jegy valahol 250-400.000 $ korul van. Igazabol marha olcso mar igy is.
  Egy fold koruli ut viszont 10-milliokban merheto..., mert sokkal tobb technologia kell hozza. Egy sokkal nagyobb raketa, valamint egy hopajzzsal is rendelkezo, sokkal erosebb visszatero modul.
  Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2021.10.18. 16:50:34
 • mitrop #8
  Két észrevétel.
  Ennyi pénzért azért egy karika beleférhetne a golyóbis körül...
  Adhattak volna Kirk-re NCC-1701 uniformist.

 • Sequoyah #7
  Szerencsere azt a kezdetleges idoszakot mar magunk mogott hagytuk.

  Ahogy repulni sem csak a "best of the best" mehet, hanem akar en is vehetek repulojegyet es atrepulhetem az oceant.
 • asgh #6
  Az a durva, hogy Shatner 90 éves-en csinálta végig a műsort. Ez már önmagában is teljesítmény és annak ékes bizonyítéka, hogy az űrutazáshoz tényleg nem kell az átlagnál egészségesebb fizikummal rendelkezni.
 • Agyturbinikusz #5
  De hát Kirk kapitány alig hagyta el a világűrt!
  Ott töltötte élete nagy részét!
  Mi ebben a hír?
 • NEXUS6 #4
  Valahogy az ad ennek a hírnek egy kicsit erősebb űrversenyes töltést, hogy közben az oroszok az ISS-en leforgatták az első űrben készült játékfilmet. Ők egy színésznőt, meg egy rendező/operatört küldtek fel 12 napra! ;)
  Csak ez utóbbi ugye a nyugati médiában marginális hír! XD
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2021.10.17. 14:12:26
 • wraithLord #3
  Az a jó, többek között azt hívják fejlődésnek, ha már bárkit fel lehet lőni, nem csak vadászpilóta fizikumú, egészségű és képzettségű embereket.
 • Gabbbbbbbbbbbb #2
  Egy haszonszerzési célú űrrepülésnél miért is kellene ehhez az elvhez ragaszkodni?

  Szerintem jó ötlet volt Shatnert meghívni egy ilyen repülésre, mindenki másnál nagyobb reklám és a leszállás utáni beszéde is nagy port kavart. (jó értelemben)
 • Ender Wiggin #1
  hol vagyunk már attól, hogy csak a best of the best menjen...