10
 • llax
  #10
  Egy olyan karikához ez a New Shepard rakéta még egyszer használatos 2. fokozatnak is kevés lenne és a kapszula (űrhajónak nem nevezném) is teljesen alkalmatlan a feladatra.
  Az orbitális pálya elérése 4 emberrel az rakétában 1+ nagyságrend (tolóerő és üzemanyag). Az űrhajó esetén teljes értékű és redundáns létfenntartó rendszer, jelentős tartalékokkal + teljes értékű hővédelem + üzemanyag a visszatéréshez. Az űrhajósnak személyre szabott szkafander, amit a sokkal hosszadalmasabb és nagyobb terhelésű fel- és leszállás közben visel. Mindezen nagyobb és bonyolultabb rendszerek miatt többszörös létszámú kiszolgáló személyzet és infrastruktúra. Az alkalmas indítóállás számára is sokkal kevesebb hely jöhet számításba (nyugati világban főleg óceánpart), a fel és leszállás idejére sokkal nagyobb területeket kell lezárni (földön, vízen, levegőben - mindenütt).

  Az űrugrás és az űrrepülés teljesen más világ.
  Utoljára szerkesztette: llax, 2021.10.19. 02:53:33
 • Sequoyah
  #9
  Mennyi penzert? Egy jegy valahol 250-400.000 $ korul van. Igazabol marha olcso mar igy is.
  Egy fold koruli ut viszont 10-milliokban merheto..., mert sokkal tobb technologia kell hozza. Egy sokkal nagyobb raketa, valamint egy hopajzzsal is rendelkezo, sokkal erosebb visszatero modul.
  Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2021.10.18. 16:50:34
 • mitrop
  #8
  Két észrevétel.
  Ennyi pénzért azért egy karika beleférhetne a golyóbis körül...
  Adhattak volna Kirk-re NCC-1701 uniformist.

 • Sequoyah
  #7
  Szerencsere azt a kezdetleges idoszakot mar magunk mogott hagytuk.

  Ahogy repulni sem csak a "best of the best" mehet, hanem akar en is vehetek repulojegyet es atrepulhetem az oceant.
 • asgh
  #6
  Az a durva, hogy Shatner 90 éves-en csinálta végig a műsort. Ez már önmagában is teljesítmény és annak ékes bizonyítéka, hogy az űrutazáshoz tényleg nem kell az átlagnál egészségesebb fizikummal rendelkezni.
 • Agyturbinikusz
  #5
  De hát Kirk kapitány alig hagyta el a világűrt!
  Ott töltötte élete nagy részét!
  Mi ebben a hír?
 • NEXUS6
  #4
  Valahogy az ad ennek a hírnek egy kicsit erősebb űrversenyes töltést, hogy közben az oroszok az ISS-en leforgatták az első űrben készült játékfilmet. Ők egy színésznőt, meg egy rendező/operatört küldtek fel 12 napra! ;)
  Csak ez utóbbi ugye a nyugati médiában marginális hír! XD
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2021.10.17. 14:12:26
 • wraithLord
  #3
  Az a jó, többek között azt hívják fejlődésnek, ha már bárkit fel lehet lőni, nem csak vadászpilóta fizikumú, egészségű és képzettségű embereket.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #2
  Egy haszonszerzési célú űrrepülésnél miért is kellene ehhez az elvhez ragaszkodni?

  Szerintem jó ötlet volt Shatnert meghívni egy ilyen repülésre, mindenki másnál nagyobb reklám és a leszállás utáni beszéde is nagy port kavart. (jó értelemben)
 • Ender Wiggin #1
  hol vagyunk már attól, hogy csak a best of the best menjen...