Gyurkity Péter

Űrturistákat lőtt fel a SpaceX

A vállalat hosszabb úttal próbálkozik, a már kipróbált technológiával.

A témával kapcsolatban legutóbb arról írtunk, hogy már Jeff Bezos is eljutott a világűrbe, ő a Virgin Galactic hasonló küldetését követte a sorban, így most valóban elindult az űrturizmus korszaka. Elon Musk cége saját rakétáját vetette be újabb fellövésében, az út nagyobb és jóval hosszabb lesz.

A hivatalos oldalon vehetjük szemügyre az Inspiration4 névre keresztelt küldetés főbb részleteit, a cég saját Twitter-lapján azonban folyamatosan beszámoltak a fejleményekről, nem beszélve az élő közvetítésről, amelyet alább beágyazva mi is megtekinthetünk. Ezekben azt láthatjuk, hogy ezúttal 4, a szakmával korábban semmilyen kapcsolatban nem álló személyt juttattak el az űrbe, mégpedig orbitális pályára, a 3 napig tartó utazás során pedig ők messzebb jutnak a Földtől, mint 2009 óta bárki. A magyar idő szerint csütörtök hajnalban végrehajtott fellövés gond nélkül zajlott le, a Falcon 9 rakéta első fokozata a drónhajóra tért vissza, a Crew Dragon kapszula pedig folytatta útját, ahogy azt előzetesen előírták számára.


Kormányzati tényező ezúttal sem játszott szerepet a fellövésben, már amennyiben eltekintünk attól, hogy a startra a Kennedy-űrközpontban került sor. A milliárdosból, kutatóból, az orvosi asszisztensből, valamint mérnökből álló személyzet előzetesen 5 hónapon keresztül gyakorolta a fontosabb lépéseket és tudnivalókat, a számlát természetesen a milliárdos állta, hiszen ő foglalta le a kapszula üléseit. Az űrben különféle vizsgálatokat végeznek majd el, gyönyörködnek a látványban (az 570 km-es magasságban naponta 15 napfelkeltét és -nyugtát nézhetnek majd végig), de eközben adományokat is gyűjtenek, mégpedig ugyanazon gyerekkórház részére, amely annak idején segített egyiküknek a rákos megbetegedés legyőzésében.

A résztvevők arra kíváncsiak, hogy mekkora sugárdózist kapnak az út során, ez miként befolyásolja majd saját szervezetüket, az eredményeket azonban majd a vérminták és a kognitív tesztek kiértékelése után kapják csak meg. Eközben zenét játszanak és képeket festenek majd, hogy vasárnap visszatérjenek a Földre, remélhetőleg egy darabban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #10
    Közben Elon is hozzádobott 50 milliót.
  • llax #9
    A nyitó adomány az övé volt, 100 millió USD. Tájékozódni kell, nem minden bulvár cikknek felülni...
  • RJoco #8
    Nekem csak az nem tetszik, hogy ugyanabban a cikkben egy milliárdos és társai gyűjtenek adományokat egy kórháznak.
    Ha milliárdos, akkor miért nem tud ő adományozni a kórháznak pár milliót?
    Jah, mert kellett a lóvé a SpaceX-nek, hogy az űrbe menjen...
  • Macropus Rufus #7
    Koszonom a valaszt. Azt hittem valami scifi high-tech cucc.
  • Macropus Rufus #6
    https://index.hu/techtud/2021/09/16/inspiration4-spacex-civil-legenyseg-profilok/amp

    Ebben a cikkben van, hogy novekedest koveto protezise van a lababan.
  • llax #5
    A finanszírozónak is van repülős múltja. Kisgépektől a harci gépekig. Még MIG-29-re is kapott képzést (ha már van neki 1 olyan...is). Szóval ő sem (csak) a bőrfotelből ült át a Dragon parancsnoki ülésébe.
  • kvp #4
    "Növekedést követő protézist kapott. Na ez mi a fene? "

    Egy ilyesmit kapott:
    https://www.researchgate.net/figure/Solid-model-of-the-non-invasive-expandable-prosthesis_fig17_266494096
    Egyszeruen rendszeres idonkent kijebb kell tekerni a csavart es igy a csontpotlas egyutt tud noni a pacienssel.

    "Erdekes, mintha osszeterveztek volna ezeket az urturistas utakat."

    Eloszor a spacex jelentette be a 3 darab urturistas utjat (kettot idenre, egyet jovore). Aztan a tobbiek kapkodni kezdtek. Eloszor a blue origin kapcsolt. A virgin meg ekkor direkt ele szervezett a blue origin-nek par nappal. Szoval megint a spacex kezdte.

    Egyekent amator urhajosok, de a pilota kikepzett urhajos es pilota, de csak foldi szimulacios kiserletekben vett idaig reszt es korabban mar egyszer bevalogattak a NASA urhajos jeloltjei kozze, de vegul nem kerult be a legjobb 9-be. Az apja egyebkent az Apollo programon dolgozott a NASA-nak. A mernok pedig tenyleg veletlenul kerult be, de mellekesen a legiero veteranja, a nasa gyerek urhajostaboraiban onkentes oktato es a lockheed martin tesztmernoke. Ki volt meg olyan civil tesztmernok aki vegul az urbe ment? Neil Armstrong... Szoval az utat finanszirozo millardos kivetelevel ezek a civil urhajosok sokkal alkalmasabbak a feladatra mint azt elsore gondolnank.
  • Gabbbbbbbbbbbb #3
    Elvileg egyszerű fémrudak vannak a lábában. Nem tudom mitől lenne növekedéskövető.
  • Sequoyah #2
    Erdekes, mintha osszeterveztek volna ezeket az urturistas utakat.
    A legalacsonyabb (viszont legolcsobb) utazassal kezdtek, majd ugy mentek egyre magasabbra (Virgin Galactic, Blue Origin es vegul Space X).
    Igy mindenki megkapta a maga hirnevet, es a rekordjat mint "elso". Barmilyen mas sorrendben a magasabb ugrast kovetoen egy alacsonyabb mar senkit nem erdekelt volna.

    Nem kritizalom, szerintem igy van ez jol. Mind3 cegnek van letjogosultsaga, mert mast nyujtanak mas arkategoriaban. Olcson alacsonra repulsz, dragan pedig a fold korulre mehetsz.
  • Macropus Rufus #1
    a képen a jobboldali kislánynak gyerekkorában rákja volt ezért az egyik combcsontját ki kellett venni. Növekedést követő protézist kapott. Na ez mi a fene? Tudom, hogy nincs köze a cikkhez a kérdésemnek de érdekelne: valaki tudja, hogy ez, hogyan működik?