Gyurkity Péter

Rekordot döntött a Blue Origin kapszulája

A világ leggazdagabb embere szeretne biztosra menni az első utazás előtt.

Jeff Bezos másik cége, a Blue Origin, szerdán hajtotta végre a New Shepard újabb tesztjét, amelynek során rekordott döntöttek, hiszen a rakéta, illetve a kapszula, minden eddiginél magasabbra emelkedett, immár több percet eltöltve a világűrben. Gondok nem akadtak, de még további kísérleteket akarnak végrehajtani.

Az illetékesek a sorrendben kilencedik fellövés során kisebb trükköt vetettek be a rekorddöntés érdekében, hiszen a kapszula előbb levált a rakétáról, majd pedig (mindössze 3 perccel a startot követően) ennek saját kisebb hajtóművét is aktiválták, hogy jobb képet kapjanak az úgynevezett Reaction Control System (RCS) üzemeléséről és hatékonyságáról. Ennek fő feladata a kapszula stabilizálása lesz a világűrben, a jelek szerint nem is akadtak gondok ezzel, az eszköz pedig 119 kilométeres magasságot ért el, eközben néhány percet töltve el a légkörön kívül, ami új rekordnak számít. Az extrém szituációk tesztelésével igyekeznek igazolni a biztonságot, mielőtt embereket lőnek fel a saját platformmal.


A mentőkapszula tesztje a 14. percnél, az indítás a 35. percnél történik

Bezos azzal indokolta a további tesztek szükségességét, hogy itt komoly gyakorlatra kell szert tenniük, mielőtt beindulna a valódi űrturizmus. Ahogy a különböző műtétek esetében ajánlatos olyan orvost választani, aki hetente legalább 4-5 alkalommal végzi el ugyanazon beavatkozást (de még jobb, ha ez a szám heti 10 és 20 között mozog), az űrutazásoknál is kell a gyakorlat, valamint annak megtartása, ezért ők évente legalább 100 repüléssel, ennek mielőbbi elérésével számolnak. A New Shepard eddig nagyon jól szerepelt, korábban ki nem nyíló ernyőt és elromló rakétát is szimuláltak a tesztek során, de még további kísérleteket akarnak végrehajtani, mielőtt emberek indulnának az első útra.

Erre még az év vége előtt sor kerülhet, így maga a cégvezető – aki nem mellesleg immár a világ leggazdagabb embere – is eltölthet néhány percet a világűrben, saját fejlesztésű eszközei révén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jovokutato #5
    Nem biztos,hogy ez a megoldás.
    https://index.hu/tudomany/2018/07/27/tobb_tizezer_eve_megfagyott_orsogilisztak_keltek_eletre/
    A cikk végén megemlítik az asztrobiológiát is..

    Ha már a Marson vannak,akkor ott már ki lehet alakítani megfelelő feltételeket a kolónia számára.
    Musk szerintem tudatosan alapította meg a Space X-et,a Tesla-t és a Boring Co.-t.Nézzük csak meg a cégeket a Mars szempontjából:a Space eljuttatja oda az első telepeseket,a Tesla az energiáért felel,a Boring pedig a lakhatási feltételeket teremti meg..
    https://index.hu/tudomany/2018/05/24/alagutfurassal_kezdodhez_az_elet_a_marson/
    Más cikkhez beírt ezzel kapcsolatos hozzászólásomra azzal reagáltak,hogy hülyeség,amit írtam azzal kapcsoaltban,hogy hogyan lehetne kolóniákat telepíteni a Marsra- a metróalagutakhoz hasonló alagutakat és az alagutak végén energiaforrásként az atommeghajtású tengeralattjárókban használt reaktorokra gondoltam-.
    Nos,ebből az alagutak ötlete úgy tűnik megerősítést nyer..
    Szerintem a reaktor sem lenne rossz ötlet,mert a felszínen a napenergia a porviharok miatt nem biztonságos,az Opportunity éppen most jár pórul egy globális porvihar miatt és a szél sem biztos energiaforrás,míg a nukleáris reaktor megbízható energiaforrás.Miért a tengeralattjárók reaktorára gondoltam?Kis hely és a függetlenség miatt..
    http://users.atw.hu/zmnenlaca/oktatas/12ora/paks/kulonleges.pdf

  • fonak #4
    Azért a Földön kívül huzamosabb élésnek vannak bizonyos biológiai, egészségügyi korlátai. Sugárzás, a kisebb gravitáció miatti egészségügyi problémák... Eddig 24 ember távolodott el a Földtől az alacsony Föld körüli pályán túl, és csak néhány napra. Nem feltétlenül leküzdhetetlenek ezek, de ha kolóniákat akarnánk létrehozni, akkor valószínűleg genetikailag módosított embereket kell majd "kitenyészteni", akik alkalmasabbak az ezeken való életre.
  • kvp #3
    Ez meg mindig csak egy urugras, azaz nem all palyara a jarmu. A Spacex raketai komolyabbak. Viszont elobb utobb lesz gazdasagi haszna az egesznek. Es onnantol hogy megeri embereknek elni barhol mashol mint a Foldon fognak is. Ez lenne az elso lepes ahhoz, hogy az emberiseg elterjedjen a vilagban.

    ps: Anno Kolombuszt is hulyenek neztek. Azutan pedig csak azok mentek az ujvilagba, akiknek nem nagyon volt vesztenivalojuk Europaban. A vegen meg az USA tudott eljutni a Holdra. Ha sikerul a Marson koloniakat letrehozni, akkor par (szaz) ev mulva mar akar a Mars is lehet ami tovabb tud lepni a csillagkozi terbe. Persze ezeket jo esellyel mi nem latjuk meg. (sot akar a Marsra eljutast sem) Viszont legalabb van valamekkora torekves arra, hogy fejlodjunk.
  • Nagybela28 #2
    Ezaz! Űrmeghódíccsa! most aztán meghódítjuk az üröt! :)