Gyurkity Péter

Megvan az első marsi kőzetminta

A Perseverance begyűjtötte az első mintát, amelyet a későbbiekben a Földre hoznának.

A NASA legújabb Mars-küldetése kapcsán még februárban számoltunk be arról, hogy a Perseverance névre keresztelt marsjáró leszállt a bolygón, ezt követően pedig megindult a tájékozódás, valamint a helyszíni közlekedés, amely a speciális helikopter kipróbálását is tartalmazta. Most az első mintát is begyűjtötték, amelyet számos további követ majd a sorban.

A NASA JPL közölte még szeptember 6-án, hogy a hónap első napján indult meg a mintagyűjtési folyamat, amely 5 nappal később sikerrel zárult, így az egyik, erre kijelölt tartály már a begyűjtött darabot tartalmazza. A marsjáró műszereivel (többek között a speciális karra szerelt kamerával) egy eredetileg bőröndméretű példányt azonosítottak be és jelöltek ki, ezt a későbbiekben megfúrták, majd pedig a mintát a 266-os számú tartályban helyezték el, hogy a küldetést követően itt, a Földön vizsgálják meg annak pontos összetételét. A hermetikus lezárás előtt megmérték a mintát, ez megfelelőnek bizonyult, most pedig folytatódik a tudományos küldetés, amely egy 900 méter hosszú hegygerincen zajlik, ez ugyanis a Jezero-kráter legmélyebb és legősibb, jelenleg részben a felszínen lévő rétegeit is magába foglalja.

Az első minta begyűjtését rendkívül fontos mérföldkőnek nevezik a NASA illetékesei, ezt azonban számos további lépés követi majd, miközben a marsjáró nagyjából 2 és 5 km közötti távolság megtétele után visszatér a landolási helyszínre. Ez több száz nap alatt történik majd meg, a remények szerint akár 8 különböző mintával is megtölthetik a tartályokat, ezután azonban indul majd a második tudományos küldetés, amelynek során az egység északi, majd pedig nyugati irányban távozik, hogy egy egykori folyó és egy tó találkozási pontján kutakodjon az ősi mikroszkopikus élet, annak lenyomatai után.

Az amerikai űrügynökség további küldetéseket tervez, hogy a felvételhez és a Földre való visszatéréshez szükséges eszközöket a helyszínre juttassa, a hangsúly azonban egyelőre az első, egy másik bolygóról származó minta begyűjtésén van. Szeptember 10-én kerítenek sort a részletes tájékoztatóra, amelyen beszámolnak az eddigi eredményekről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!