Gyurkity Péter

Leszállt a Marson a Perseverance

Újabb marsjáróval bővült a család, folytatódik a kutatás az élet nyomai után.

A NASA az eredeti terveknek megfelelően, magyar idő szerint csütörtök este végrehajtotta legújabb marsjárójának landolását, ezzel sorrendben ötödik ilyen eszközüket juttatták el a szomszédos bolygó felszínére. A nehéz manőver után most jöhet a tulajdonképpen küldetés, mégpedig egy egykori tó részletes vizsgálatával.

A JPL élőben közvetítette a leszállást, amelyet az alább beágyazott videóban mi is megtekinthetünk. A fontosabb adatokat két szonda, a Mars körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter és MAVEN közvetítette, ezek nagyjából 11 perc alatt jutottak el az irányítóközpontba, vagyis a hangsúly az önálló végrehajtáson volt, ami a jelek szerint probléma nélkül zajlott le. A július 30-án útnak indult marsjáró nagyjából 500 millió kilométert tett meg, ezután jött a kifejezetten kockázatosnak minősülő ejtőernyős leszállás, amelynek utolsó fázisában az úgynevezett skycrane ("égi daru") eresztette le a felszínre az 1 tonnás eszközt. A tervek szerint ez utóbbi egy teljes marsi évet (687 földi napot) tölt majd el a helyszínen kutatással, ennek során a Jezero-kráterben vizsgálódnak majd, az élet nyomait keresve.


Az előttünk álló időszakban a mintegy 3,9 milliárd évvel ezelőtt létezett tó fenekén vizsgálják majd meg a kőzeteket és az annak idején lerakódott rétegeket, elsősorban az esetleges mikrofosszíliák után kutatva. Ez már kifejezetten az egykori élet nyomainak megtalálásával kecsegtet, a begyűjtött minták viszont (az eredménytől függetlenül) nem vésznek majd kárba, hiszen ezeket az elképzelés szerint a következő évtizedben szállítják majd a Földre. A marsjáróhoz csatlakozik a kísérleti jellegű helikopter, amely az Ingenuity nevet kapta meg, ennek segítségével egy jóval nagyobb területet vehetünk majd közelebbről szemügyre.


Ha a napenergiával hajtott, 1,8 kilogramm súlyú drón túléli a hideg marsi éjszakákat, az azt jelenti, hogy a jövőbeli missziókat ki lehet bővíteni légi megfigyelésekkel. Ha minden jól megy, az Ingenuity lehet az első eszköz, amely idegen bolygón repül - onnan száll föl és oda is száll le. A marsjáróval a felszínre juttattak egy olyan kísérleti eszközt is, mely tiszta oxigént von ki a Mars légkörének szén-dioxidjából. Ez a jövőben felbecsülhetetlen értékű lehet a Marson az emberi élet támogatása szempontjából, emellett hajtóanyagot szolgáltathat a rakétáknak a hazarepüléshez is.

Az elmúlt napokban egyszerre három küldetés érte el a Marsot, elsőként az Egyesült Arab Emírségek légkört vizsgáló szondája, majd pedig a kínai Tianwen-1, amely szintén marsjárót juttatna a felszínre, valamikor májusban. Az amerikai fejlesztés ezeket követte a sorban, a legnagyobb visszhangot nyilván ez kapta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #7
  "A Mars is lapos."

  https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-a75eaa1bfc272250758a910ebf31f90a
  https://www.instagram.com/p/CJlqLuvJXQt/?utm_source=ig_embed
  :-D
 • morguldae #6
  Kamu az egész! Hiszi a piszi!
 • gothmog #5
  #kinemszarjale
 • quatlander #4
  A Mars is lapos.
 • kvp #3
  Semmit, de a leszallasi kepek jok lettek...
  https://www.jpl.nasa.gov/news/nasas-perseverance-rover-sends-sneak-peek-of-mars-landing

  (a fuggesztettet a leszalloegyseg csinalta leoldas elott, a tavolit meg az egyik muhold a tavcsoves kamerajaval)

  Egyebkent meg tudjuk, hogy valojaban ez van:
  https://www.youtube.com/watch?v=PFAbTLWiK20

  Ez meg a "bizonyitek" arra hogy filmezik a Marsot a NASA-nal: :-D
  https://mars.nasa.gov/resources/22509/dustys-panorama/
 • tom_pika #2
  Nézd meg a közvetítést, embereket mutatnak a Földön meg animációkat. Mit bizonyít ez? :-)