daweed

Sikeres Atlantis dokkolás

Terrencs Wilcut az Atlantis űrrepülőgép pilótája, vasárnap sikeresen összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással. A NASA szerint a randevú tökéletesen sikerült.

Ez volt a harmadik amerikai összekapcsolódás az űrállomással, és az Atlantis legénysége előreláthatólag öt napot fog ott eltölteni. Feladatuk, hogy felkészítsék az állomást, az első hosszabb ideig maradó legénység fogadására,akik Novemberben fognak érkezni.

Ahogy elérkezik a 2006-os befejezési idő, az állomás legkevésbé sem fog hasonlítani emberi építményre, hiszen minden irányba terjeszkedni fognak az utólagosan hozzákapcsolt modulok, kiegészítve egy félhektáros napelemtáblával.

Az űrállomást a NASA és partnerei, Oroszország, Japán és az EU 15 évig kívánják szolgálatban tartani.

A sikló mostani pilótája, Wilcut, egy tengerészgyalogos most repült negyedszer, és az egyik navigációs berendezés hibájától függetlenül sikeresen vezette le az összekapcsolódást.

"300 méterről az állomás még csak egy kis pontnak látszott a monitorokon, de ahogy az űrsikló egyre közelebb araszolt, ablakán keresztül előtűnt az állomás speciális szerkezete, és hatalmas 13 emelet magas mérete."

A most felszállt űrhajósok fő feladata az orosz Zvezda modul beépítése lesz az űrállomás szerkezetébe. A húsz tonnás egységet több lépésben szállítják fel az űrbe. A mostani adag olyan elemeket tartalmazott, mint a WC, irodai helyiségek, testedző gépek és angol-orosz szótárak.

Mielőtt a modult teljesen elkészültnek nyilvánítanák, a személyzetre vár még egy hat és fél órás űrséta, amikor is össze kell kötniük a Zvezdát és a fő egységet energia- és adatvezetékekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!