Mortimer

Sikeres volt az űrséta

Egy amerikai és egy orosz kozmonauta életbevágó fontosságú űrsétát hajtott végre a Nemzetközi Űrállomáson, ezáltal lehetővé vált, hogy a jövőbeli legénység hónapokat tölthessen el ott.


Az asztronauták számtalan akadályt győztek le

Az Atlantis vasárnap délelőtt dokkolt be a Nemzetközi Űrállmásra (International Space Station, ISS), héttagú legénysége ellátmányt és karbantartási munkákat végez. Az űrrepülő pénteken indult 11 napra tervezett útjára.


Ez volt Malenchenko
második űrrepülése.
Edward Lu és Yuri Malenchenko fárasztó mászást hajtott végre a 42 méteres állomás külsején. A misszió irányióinak nyilatkozata szerint az 13 szakaszra tervezett építés 11. részét végezték el a Föld felett 368 km magasságban.

A biztonság érdekében végig az ürrepülőhöz voltak kötve, és messzebb távolodtak el attól, mint bármely más űrsétát tevő űrhajós. Bármely baleset esetére felszerelésükhöz egy kis hátirakéta is hozzátartozott, amivel elszakadás esetén navigálni tudtak volna. Korábban csak Malenchenko hajtott végre űrsétát.

A Nasa most először alkalmazta az orosz módszert, mely két pányvát alkalmaz, és egyszerre csak az egyik van rögzítve. A két űrajós feladata egy magnetométer felszerelése, amivel pontosan meg lehet határozni az állomás helyzetét.

A legtöbb munkaidőt az amerikai napenergiapanelt a Zvezda szervízmodullal összekötő kábelek felszerelése tette ki, ami biztosítja a kövekező missziók megfelelő áramellátását. Az Atlantis legénysége egy hetet fog eltölteni a szervízmodul szállítmánnyal való feltöltésével. A felszerelés létfenntartó berendezésekből, számítógépes eszközökből és az ISS első wc-jéből áll. A legénység még nem kóstolhat bele az állomás levegőjébe, de a NASA közlése szerint ez nem akadályozza meg őket, hogy kedden bemenjenek, és elhelyezzék a novemberben megjelenő első lakók ellátmányát.


Balról jobbra: Zvezda, Zarya és Unity

Meglepetés volt az orosz Zvezda beszorult napelempanelje. A NASA elmondása szerint jelenleg közel 250 négyzetméter lakótér használható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!