daweed

Az első civil űrutazó?

Tito, egy Santa Monica-i befektetési menedzser azt reméli, hogy talán feljuthat az öregedő orosz űrállomásra. A volt NASA mérnök már ki is fizette a 20 millió dolláros ár egy részét, többek között az 1 millió dolláros költséget a kiképzésre.

De múlthét szerdától úgy tűnik, hogy a terv "vízbe esik", mert az orosz űrkutatási hivatal úgy döntött, hogy a 15 éves szerkezetet 2001. február 27-én hagyják becsapódni a Csendes Óceánba.


Dennis Tito kiképzés közben

Tito valójában örül a döntésnek. "A döntés végre tisztázza a helyzetet. Most már sokkal biztosabb vagyok a jövőben, mint Bush vagy Gore. Igazából nem bánom, hogy így határoztak." - nyilatkozta Tito egyenesen Oroszországból.

Tito most úgy gondolja, hogy ő lesz a harmadik utas azon a Szojuz űrhajón, ami április 30-án kapcsolódik majd össze a Nemzetközi Űrállomással (ISS). A NASA szóvivője szerint nincs terv ilyen küldetésről.

Habár azt Tito is elismeri, hogy még nem garantálták a helyét a Szojuzon, de mégis reménykedik. Hisz benne, hogy az amerikai kormány nem próbálja meggyőzni majd az oroszokat, hogy hagyják őt a Földön.

"Ez csak egy hatnapos küldetés lesz. Nincs igazi tudományos jelentősége." - mondta Tito. "Ha a tipikus hollywood-i akcióhős lennék, akkor talán igazuk lenne, ha nem vinnének föl, de az igazság az, hogy megfelelő vagyok az expedícióra. Már azóta érdekel az űrkutatás, mióta megszülettem."

Tito 1964-ben csatlakozott a NASA-hoz, mint mérnök. A Mariner 4 Mars űrszonda és a Mariner 5 hajtóművén dolgozott, ami a Vénuszt vette célba. Később a Wall Street-en keresett munkát, mint befektetési tanácsadó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!