Gyurkity Péter

Robbanások eredményezték a Titán kisebb tavait

A felszínen látható tavak pedig a hold eltérő korszakait jelölik.

A meglehetősen hűvös, ám a szokásosnál mégis melegebb Titán jó ideje komoly fejtöréseket okoz a kutatók egy része számára, hiszen itt nemcsak a Földön számos helyen látható, azokkal azonos külalakú tavak találhatók meg, hanem ezektől eltérő példányok is, amelyek a folyékony metánt igencsak magas peremmel veszik körbe. Ez utóbbiak eredetére nyújt most magyarázatot egy friss tanulmány.

A két évvel ezelőtt elbúcsúzott Cassini akkor elvégzett megfigyeléseire épül a munka, amelyben a kisebb tavak eredetét vesézik ki. A hagyományos elmélet szerint a Titán felszínén lévő tavak nagyjából úgy alakultak ki, ahogy számos társuk a Földön – itt azonban a folyékony metán mart magának kisebb-nagyobb medencéket, hogy azután ezen helyeken összegyűljön, és az így kialakult éles partvonal révén jól kivehető formában maradjon meg. Az északi-sarki régióban azonban több kisebb példányt (lásd Winnipeg Lacus és társai) is megfigyeltek, amelyeknél egy több száz méter magas perem veszi körbe a folyékony metánt, a perem jelenléte pedig nem összeegyeztethető a fenti elmélettel, így a kialakulás itt eltérő módon ment végbe.

A JPL oldalán közzétett bejelentésben arról olvashatunk, hogy ez utóbbi tavak esetében a felszín alatt összegyűlt, majd pedig felforrósodott folyékony nitrogén gázzá alakulva gyakorlatilag felrobbant, utat törve magának a felszínre, a kilökődő anyag pedig egy magas peremet alakított ki, amely megfelelő körülményeket teremtett a folyékony metán helyszínen, a medencében való felgyülemléséhez. Ez egyben azt is jelzi számunkra, hogy a hold valóban hűvösebb és melegebb periódusokon ment keresztül, ahogy a metán ritkább lesz, majd pedig ismét erősebb jelenléttel tér vissza, a Nap által generált és befolyásolt kémiai folyamatban – a hűvösebb időszakokban a nitrogén dominál a légkörben, csapadék formájában jutva le a felszínre, az alatt összegyűlve, kisebb-nagyobb méretekben.

A Cassini megfigyeléseire épülve tovább folyik a munka, itt a Titán esetében további kérdésekre kaphatunk hamarosan választ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!