Gyurkity Péter

Összeállt a Cassini búcsúképe

A műhold 13 éven át volt a Szaturnusz kisérője, a páratlan felvételen a bolygó jelenik meg a maga teljességében.

A NASA Cassini űrszondája ugyan szeptember közepén befejezte pályafutását, ezután is folyamatosan érkeztek azonban a különböző fontos adatok és az utolsó megfigyelések eredményei. A szakemberek eközben egy méretes mozaikképet is összeállítottak, hogy így, egy utolsó nagy fotóval vegyenek búcsút a szondától, egyben mindenkit emlékeztetve annak jelentőségére.

Az űrügynökség hivatalos oldalán közzétett bejelentésből kiderül, hogy a Cassini, közvetlenül a 13 éven keresztül tartó küldetés végleges lezárása előtt, saját kamerájával összesen 42 képet készített a gázóriásról, annak minden részéről, az őt körülvevő gyűrűkkel együtt. Ezeket ollózták most össze egyetlen méretes fotóvá, amelyen, mintegy ráadásként, féltucat hold is megjelenik a maga pompájában. Leszögezik, hogy a 3,2 milliárd dollárt felemésztő expedíció páratlan kutatómunkát végzett el, ebbe pedig nemcsak a szondával történő mérések, hanem a Huygens-landolóegységnek a Titán felszínén 2005-ben elvégzett munkája is beleértendő.

A felvételekkel csaknem egy időben jelent meg egy újabb tanulmány, amely ezúttal a Titánnal foglalkozik, amely tehát szintén kiemelt célpontnak számított. Ebben arra igyekeznek választ találni, hogy a korábbi mérések szerint egy sarkvidéki, ám egészen 2009-ig folyamatosan melegedő régió miért vált hirtelen sokkal hidegebbé. A valószínű okot a hold légkörében kavargó anyagokban vélik megtalálni, az egzotikus fotokémiai reakciók révén ugyanis az itt jelenlévő szénhidrogének között az etán és az acetilén mellett számos további társuk is felbukkan, ezek pedig jelentős hatást fejtenek ki, ami a hidegebb hőmérsékletekben mutatkozik meg.

A régióban meglévő egyedi mixtúra tehet arról, hogy a melegedő táj hőmérséklete nagyot zuhant az utóbbi években, itt azonban nyilván folytatódik a munka, hogy minél részletesebb magyarázattal álljanak később elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)