Elkészült az örökké újrahasznosítható műanyag

Az adalékanyagok könnyű eltávolítása révén szabadulhatunk meg a komoly problémától.

A műanyag hulladékok veszélyeiről korábban már mi is beszámoltunk, legutóbb pedig arról írtunk, hogy a mikroműanyagokat már állatok ürülékében is megtalálták, ami szintén jól jelzi számunkra a probléma komolyságát. Kutatók egy csoportja most egy új anyaggal állt elő, ami reményeik szerint elhozhatja a gyakorlatilag végtelenített újrahasznosítást.

Az amerikai energiaügyi minisztérium alá tartozó Lawrence Berkeley National Laboratory munkatársai tették közzé az eddigi kísérletek eredményeit, amelyek kifejezetten biztatóak. Eszerint sikerült összeállítani egy olyan új műanyagot, amelynél a különböző adalékanyagok (így például a színezékek és a terméket megerősítő kemikáliák) eltávolítása nem ütközik komoly akadályokba, vagyis a több alkalommal való újrafelhasználás egy erős, nagyjából 12 órán át tartó savfürdővel megoldható lenne. Ez azért jelent komoly áttörést, mert jelen pillanatban éppen ez jelenti az egyik legnagyobb problémát, hiszen a molekulalánchoz kapcsolódó egyéb anyagok eltávolítása számos esetben bizonyul nehéznek, illetve teljesen lehetetlen feladatnak. A polydiketoenamin (PDK) esetében viszont ezek a kapcsolatok visszafejthetők, így az adalékokat viszonylag könnyen leválaszthatjuk, magát a műanyagot pedig újrahasznosíthatjuk.


A bolygón felhalmozódó műanyag hulladék egyre nagyobb fejfájást okoz, az ellenlépések azonban még messze vannak az ideális szinttől. Egyes országok ugyan számos lépést megtettek már, ezt azonban ellensúlyozza, hogy a legzöldebb államok egyszerűen kiszervezik a piszkos folyamatokat az ázsiai régióba, így szabadulva meg annak terheitől (és a kellemetlen statisztikai adatoktól), miközben mások szinte semmilyen intézkedést nem hoztak meg a hulladékhegyek megfelelő kezelése érdekében. Az újrahasznosítás aránya globálisan néhány százalékra becsülhető, ez a legjobb helyeken sem haladja meg a 25 százalékot, a fenti új anyag elterjedésével azonban radikális módon csökkenthető lenne a probléma mérete. Ehhez persze a kereskedelmi forgalomban való megjelenés kell, ami viszont további teszteket igényel, ehhez ugyanis nem elég azt igazolni, hogy a savfürdőben a különböző adalékanyagok hozzáadása nem jelent akadályt (eddig ezt sikerült kimutatni, többek között színezékekkel és tűzálló anyagok kipróbálásával).

Belátható időn belül kiderül, hogy a PDK mennyiben jelent megváltást, a további fejleményekről mi is hírt adunk majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #9
  Élelmiszer tárolása során az ételbe/italba jut a kiáramló adalékanyag, ami gyakran hormonszerű és bizonyítottan káros. Hő, UV stb. felerősíti a kiáramlást.
 • dyra #8
  hogy lenne már mind1? Pl betiltják a palackos vizet. Mekkora adókiesést is okozna a dolog? Ráadásnak az abban a szektorban dolgozók mehetnének munkanélkülire.

  Az hogy neked mi kényelmes másodlagos a klímavédelem szempontjából normális esetben. Gyerekkoromba teljesen jól eltúráztunk katonai kulacsokkal eszünkbe se jutott a műanyag mert akkor még nem is volt mi meg nem voltunk annyira kreatívak, hogy érezzük a hiányát.

  Az egész klímavédelem a gazdasági dolgokon fog elbukni. Meg hogy valakinek valami kényelmes és ő arról nem tud lemondani. Akkor mégis, hogy védjük meg a klímát?

  Nem is hiszek benne, még feljárok olvasgatni ezeket a cikkeket de évek óta hasonló dolgokat mantráznak a politikusok aztán nem történik semmi.
 • ostoros #7
  "(ok, nem egy hasznalat utan mint jelenleg, de par nap utan) "
  Ki kell őket mosni, és újra használhatók. :)
 • kvp #6
  A kormanyoknak nagyjabol mindegy, hogy a csapvizert vagy a palackos vizert fizet valaki adot. A gond inkabb az, hogy nagyon sok helyen nem tudunk koltseghatekony alternativat mondani a jelenlegi szennyezo csomagolasokra. En pl. turazasnal hasznalok vekony pet palackokat, mert sokkal konnyebbek mint a fem, uveg vagy hagyomanyos muanyag palackok, de uditot sem nagyon lehet masban vasarolni nagyobb kiszereles eseten. Eleg jelentos a sulymegtakaritas, ami hatizsakkal mozogva fontos es raadasul nagyon nehezen tornek. Viszont ezek a palackok nem hasznalhatoak akarmeddig, eleg hamar cserelni kell oket. (ok, nem egy hasznalat utan mint jelenleg, de par nap utan) Viszont ujra lehetne hasznositani oket eleg konnyen, csak gazdasagilag nem eri meg. A politikai meg nem mer elegge szembemenni a cegekkel, pedig itt meg tobbet markolhatna az adokbol.

  A cikkben leirt muanyagok savas kozegben (pl. citromos tea, narancle, kola) azonnal szetbomlanak, szoval nem igazan hasznalhatoak. Mint irtam, ez a talalmany egy lehetseges megoldas, de nem a jelenlegi problemainkra.
 • dyra #5
  A labda a kormányoknál pattog. Csak ők tudnak törvényileg olyan kényszerítőket bevezetni hogy működjön a dolog. De gondolom kizárt mert akkor egy liter palackozott ásványvíz mondjuk 4x annyiba kerülne és úgy már sokkal többen innának csapvizet ami amúgy sok helyen szintén ásványvíz minőség. De a lényegre rávilágít feleslegesen gyártunk olyan termékeket aminek van egyértelmű környezetbarát alternatívája csak épp senkinek nem hozna pénzt.
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.05.15. 16:17:26
 • molnibalage83 #4
  Az üveg szállítása sokkal drágább, mert azonos mennyiségű folyadék tárolásakor az üveg tömege messze a műanyag felett van. Előállítása sokkal energiaigényesebb.
 • Macropus Rufus #3
  okés. Ez egy megoldás arra, hogy csökkentsünk valamit. És mi a helyzet az egéssügyi kockázattal? Mert eléggé nehéz elhinni, hogy ennek nincs...
  Az mondjuk meg sem fordult a fejükbe, hogy hanyagoljuk már ezt a sok szar műanyagot és ahol lehet, legyen megint üveg.
 • barret #2
  Már elkéstek evvel,annyi szemetet szórtak szét a bolygón.Azokat kellene összeszedni,ha akarnak előrelépést.De nem akarnak,első a piac,második az egészség.
 • kvp #1
  Valoszinuleg nem azt a problemat oldottak meg amit kellene, hanem azt amire talaltak megoldast. Ott van a polisztirol. Ez egy viszonylag jol felhasznalhato anyag, ami tomoren, habositva, extrudalva, stb. nagyon valtozatos celokra alkalmazhato. Raadasul nincs benne semmi csak szen es hidrogen, tehat teljesen adalekmentes. Megse megoldott az ujrafelhasznalasa es nem azert mert nem lehet ujraonteni, hiszen hore lagyulo muanyag, amit elvileg akarhanyszor ujra lehetne hasznalni. Egyszeruen nem eri meg gazdasagilag es ezert nem megoldott a szelektalt begyujtese. A muanyagok eseten nyugaton is a leggyakoribb 'ujrahasznositas' az egetes.

  De ha mar muanyagok, akkor ott van a szilikon, ami gyakorlatilag ugyanaz kemiai szerkezet mint az szen alapu muanyagok, csak a szenet szilicumra csereljuk. Ebbol viszonylag sok van a Foldon es csak viz kell hozza hogy szilicium-hidrogen kotesekbol muanyagot gyartsunk, tehat teljesen koolajmentes folyamat raadasul a mellektermeke oxigen. Megse terjed annyira amennyire terjedhetne. (elegetes utan egyebkent viz es szendioxid helyett vizet es szilicium dioxidot kapunk, ami a szendioxiddal ellentetben nem gaz hanem szilard anyag)