Gyurkity Péter

Veszélyes műanyagok vesznek körül minket

Az újrahasznosított műanyagok jó része mérgező anyagokkal szennyezett.

A műanyagáradat kapcsán már számos alkalommal írtunk arról, hogy az óceánok felszínén és mélyén is óriási méreteket öltött a környezetszennyezés, amely az állatvilágban is komoly problémákhoz vezet. Egy új tanulmány most arra mutat rá, hogy az újrahasznosított példányok közvetlenül az emberekre veszélyesek, mivel ezek egy része nem megy át az előírt procedúrán.

A napokban megjelent anyagban arról írnak, hogy a fekete műanyagokkal akadnak gondok, amelyek többnyire e-hulladékként kerülnek a szeméttelepre, valamint az erre kijelölt újrahasznosító telepekre. A fekete színt leginkább a kőolaj feldolgozása során keletkező melléktermékek elégetésével érik el, ezt követően pedig ezen műanyag termékek többnyire az elektromos kütyükben kapnak helyet, mivel ezen a területen a fekete szín különösen divatossá vált – szemben a kilencvenes évek PC-korszakára jellemző fehér és bézs színnel. Ezen kütyük rengeteg veszélyes és mérgező anyagot tartalmaznak, a kidobásukat követően pedig a nyugati országokban a szeméttelepeken végzik, ugyanis a fekete műanyagokat a megszokott úton-módon nem hasznosítják újra, mivel ezek az alacsony intenzitású sugárzás hatására nem bomlanak ugyanúgy le.

Kínában és a Közel-Keleten számos telephelyen végzik el ezen példányok újrahasznosítását, az eredmények azonban arra utalnak, hogy ezeket nem válogatják szét kellő figyelemmel és óvatossággal. Rengeteg, nehézfémekkel és mérgező anyagokkal szennyezett termék kerül forgalomba az újrahasznosítás révén, amelyek azután a nyugati piacokra kerülnek, legyen szó poharakról, ételtálcákról, játékautókról, vagy akár ruhafogasról. A tanulmányban több mint 600 különböző terméket bombáztak röntgensugarakkal, ezek révén sikerült kimutatni a szennyeződés jelenlétét, és bár kifejezetten a brit piacon meglévő példányokat vizsgáltak meg, a globális forgalmazási hálózatok miatt ezek jó eséllyel minden egyéb nyugati országban is megtalálhatók.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a korábban elektromos kütyükben használt műanyagok pontosan hol és mikor kerülnek a fenti, nem e-termékekbe, ehhez további kutatásra lesz szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #6
  Az emberek nagy többsége most is azt eszik.
 • Tetsuo #5
  Már az elején hasonlóan rossz volt a műanyagok újrahasznosítása.
 • Tetsuo #4
  Nincs valódi megoldás.
 • kvp #3
  A legtobb muanyagot csak ugy lehet teljesen kitisztitani, ha atomjaira bontjuk, ami kb. az elegetesnek felel meg. Jelen esetben ugy keszitenek etkezesre hasznalt targyakat, hogy gyakorlatilag ujraontik a hasznalt szamitogephazakat, de bennuk hagyva az aramkorok es a tobbi femalkatresz egy reszet. Igy a veszelyes hulladeknak szamito elektronikai szemetbol lesz kozvetlenul es szetvalogatas nelkul a tanyer meg a pohar vagy sok esetben pl. a ruhakhoz a muszal.

  A muanyagok ujrahasznositasa ugyanugy problemas mint a hasznalt wc papir ujrahasznositasa. Lehet hogy tudnank belole pusztan csak szaritassal es preselessel ujra papirt kesziteni, de nem lenne az igazi.

  ps: A muanyag feldolgozasara jelenleg a plazma technologia tunik jonak, tehat elegetjuk, majd az igy keletkezo szendioxidbol es vizbol metant allitunk elo, amibol mar gyarhato ujra muanyag. A nehezfemek es egyeb szennyezodesek a plazma allapotban viszonylag konnyen eltavolithatoak. A megoldas egyetlen hatranya, hogy iszonyat energiaigenyes.
 • barret #2
  Majd eszünk műanyagot,mert más nem lesz...
 • petrov144 #1
  Már az újrahasznosításból is baj van... nem lesz könnyű élete az emberiségnek a következő időszakban