Hunter

Nőiessé tesznek a műanyagok vegyületei?

Amerikai kutatók szerint a műanyagokban található vegyületek változásokat idéznek elő a születendő magzatok agyában, a fiúkat például "nőies vonásokkal ruházva fel".

Azok a fiúk, akik az anyaméhben nagy dózisoknak voltak kitéve kevésbé részesítik előnyben a fiús játékokat, például az autókat, illetve a kemény, test-test elleni küzdelmeket, állítják a Rochester Egyetem kutatói, akik legutóbbi munkájukban aggodalmuknak adtak hangot a többek között műanyag padlóburkolókban és a PVC zuhanyzófüggönyökben található ftalátok biztonságosságával szemben. Egyes ftalátok hormonromboló képességgel rendelkeznek, ezért az EU évekkel ezelőtt betiltotta a gyermekjátékokban való alkalmazásukat. Ennek ellenére számos háztartási eszközben, műanyagbútorban és nem utolsó sorban csomagolóanyagban fellelhető. Viszonylag sokféle létezik belőlük, és akadnak olyanok is, amik a női hormont, az ösztrogént utánozzák.

Ugyanez a kutatócsoport korábban már bebizonyította, hogy a vegyületek nemi rendellenességekkel születő fiúkat eredményezhetnek, most pedig azt állítják, hogy bizonyos ftalátok a fejlődő agyra is hatással vannak, kiütve a férfi hormon, a tesztoszteron tevékenységét. A kutatást vezető dr. Shanna Swan munkatársaival a terhesség felénél járó anyák vizeletmintáit tesztelte ftalátokra. A nőket - akik 74 fiúnak és 71 lánynak adtak életet - továbbra is figyelemmel kísérték gyermekeikkel együtt, hogy megvizsgálhassák a kicsik játszási szokásait 4-7 éves koruk között.

Az eredmények szerint két ftalát, a DEHP és a DBP befolyásolja a játékokhoz való hozzáállást. Azok a fiúk, akik a méhben magas szinteknek voltak kitéve a fenti típusokból, jóval kevésbé játszottak autókkal, vonatokkal, játékfegyverekkel, vagy bocsátkoztak "keményebb" játékokba.

Elizabeth Salter-Green a vegyi anyagok ellen küzdő CHEM Trust vezetője szerint az eredmények aggasztóak. "Most már tudjuk hogy a ftalátok, melyeknek folyamatosan ki vagyunk téve, rendkívül aggályosak az egészségre nézve, tönkreteszik a férfi nemzőképességet és úgy tűnik a viselkedést is." Salter-Green persze elismeri, hogy a tanulmányozott fiúk még túl fiatalok, azonban szerinte a fiús játékok háttérbe szorulása ebben a korban más nőies vonások kialakulásához is vezethet későbbi életükben.

Ezzel szemben Tim Edgar az EU illetékes bizottsága részéről tudományos szakértőkkel ellenőriztetné a tanulmányt a következtetések levonása előtt. Véleménye szerint számos ftalát van használatban, miközben a tanulmány a két legkevésbé használt típusra összpontosított, amik már az EU potenciálisan veszélyes vegyületek listáján is szerepelnek. A DBP kozmetikai cikkekben történő alkalmazását például már 2005-ben betiltották az Európai Unióban.

"A kemikáliák biztonságossága kiemelkedő fontossággal bír a műanyagiparban, ami komoly pénzeket öl a felhasználandó alapanyagok tanulmányozásába" - olvasható a Brit Műanyag Szövetség állásfoglalásában. "Mitöbb, az új Európai Vegyi Szabályzás, a REACH biztosítja a kémiai alapanyagok és azok felhasználásának további szigorú ellenőrzését és tesztelését."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • djhambi #126
  Szerintem az intelligens, nyitott ember beépíti mások okos gondolatait, és egy témával kapcsolatban sok doog összejöhet. A humán tudományokban nicns abszolút igazság. Ami az egyiknek szeénység,az a másiknak gazdagság, ami az egyiknek kés, a másiknak villa. Vannak ilyen elméletek, olyan gondolatok, amolyan ötletek. Mindegy, hogy most szocialista, liberális, vagy konzervatív eszméket vallasz, lehetsz jó konzervatív(Széchenyi), lehetsz jó balos (Kossuth) vagy jó szélsőjobbos is (Petőfi).
 • babajaga #125
  Mi van akkor ha az az igazság? Az millen ember aki egyik nap ezt állít a másik nap azt?
 • Epikurosz #124
  Mentsen meg téged a rosseb.
 • djhambi #123
  Világmegváltás...
 • Epikurosz #122
  Műanyag, fogamzásgátlószer, növényirtószer, arzén, nitrát, drog maradványok, urán... Mi lehet még?
 • Epikurosz #121
  Nem erről van szó. Itt csak te hajtogatod a hamis, sőt, káros és társadalomromboló nézeteket.
 • Epikurosz #120
  Nem.
 • djhambi #119
  Aki mindig ugyazt hajtogatja, hangosan, az nem szűklátókörű, begyöpösödött?
 • Epikurosz #118
  Kurvára számít. Majd meglátod te is.
 • djhambi #117
  A világ nem óvoda, hogy az ovónéni igazat mondjon. Kedvencem az, mikor szavakkal manipulálnak. Elővsznek egy szót, azt rámondják, és amit ők értenek alatta, azt fogod te is beleérteni, függetlenül a jelentésétől, az ember úgyse néz utána, mit jelent. Valójában a gyerekek így tanulnak új szavakat. Ez olyan mély manipuláció, amikhez a Vanish reklámok, amik ki se szedik a kakót, kispályások. (Ott csak belédsulykolják, meg intelligens mosópor...) Az emberek túl beképzeltek, hogy globálisan lássanak! Minden szar emiatt van a világon! Bocsánat, a sok csúnya szóért..