Balázs Richárd

75 millió éves dinoszaurusz vérsejteket nyerhettek ki

75 millió éves megkövült csontból sikerült látszólag valódi dinoszaurusz vért kinyerni egy kutatócsoportnak. Jöhet a Jurassic Park?

"Teljesen véletlenül botlottunk bele" - nyilatkozott a felfedezésről Susannah Maidment, az Imperial College London munkatársa, aki csapatával a csontok fosszilizálódását tanulmányozta, parányi töredékeket metszve le a kövületekből. A 75 millió éves mintában vérszerű sejtekre és kollagénre bukkantak.

Bár a sejtek aligha tartalmaznak DNS-t, ugyanezen technika jobb állapotban konzerválódott kövületeken való alkalmazása meghozhatja a várva várt felfedezést. A lágy szövetsejtek és molekulák azonban DNS nélkül is új ismereteket adhatnak a dinoszauruszok élettanáról és viselkedéséről, vélik a kutatók. Például a vérsejtek fizikai mérete betekintést nyújthat metabolizmusukba, valamint a hideg- és melegvérű létük közötti lehetséges átmenetbe.

Eddig csak kivételesen jól konzerválódott kövületekben találtak ilyen lágy szöveteket, például jégbe zárva, vagy mikrobáktól mentes száraz környezetben, ezek ugyanis lebontják a húst. "Az általunk vizsgált kövület azonban egyáltalán nem ritka" - mondta Maidment, hozzátéve, hogy hagyományos, a felszínről begyűjtött csontokkal dolgoztak, amit egy jól ismert kanadai lelőhelyről hoztak.

A megkövült csontok tanulmányozásához a csapat egy gyógyászatban is alkalmazott kutatási technikát vett alapul, melyben ionsugarat fókuszálnak, hogy megállapítsák hogyan meszesednek a vérerek, melyek ezáltal szívinfarktushoz vezetnek. Eredetileg a természetes csont-ásványok megkövülésének folyamatát, valamint a kollagén bomlásakor bekövetkező folyamatokat szerették volna megismerni a dinoszauruszok esetében. "A sugár olyan, mint egy kés, amivel darabokat metszhetünk le" - magyarázta Sergio Bertazzo, a kutatócsapat tagja.


A madarakéra emlékeztető kollagén rostok

A vérszerű sejtek elektronmikroszkópos, háromdimenziós vizsgálata kimutatta, hogy a sejtek rendelkeznek sejtmaggal, vagyis nem emberi vörös vérsejtek szennyezték be a mintát, mivel azoknak nincs magjuk. Ezt követően tömeg spektrometriával elemezték a sejtek kémiai összetételét, a kapott spektrum pedig meglepő hasonlóságot mutatott egy ma is élő madáréval, az emuéval, ami újabb bizonyíték volt arra, hogy a sejtek dinoszaurusztól származnak.

Maidment reméli, újabb mintákat is megvizsgálhatnak. "Meg akarjuk érteni, hogyan alakulhat ki ez a konzerválódás, mennyi idő alatt, és milyen kőzettípusokban megy végbe" - tette hozzá.

"Az ilyen tanulmányok viszik előre ezt a területet, bebizonyítva, hogy a kövületek nem pusztán 'kövek', megnyitva az utat annak lehetősége előtt, hogy az ősi fossziliákban olyan anyagok léteznek, amiket akárcsak néhány évvel ezelőtt sem tartottunk lehetségesnek" - kommentálta a britek eredményét Mary Schweitzer, az Észak-Karolina Állami Egyetem tudósa, aki 2009-ben nyert ki vért egy T. rex maradványaiból. "Mindez azt is jelzi, hogy akárcsak saját felfedezéseink, ez nem szükségszerűen egy rendkívül ritka eset"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Whysper #5
  Persze pont akkor mikor a Jurassic World megjelent.
 • NEXUS6 #4
  A cikk első bekezdése gázos még kérdésként is, amúgy szerintem nem olyan vészes.

  Amúgy meg nagyjából eldőlt a dinók és madarak nagyfokú hasonlósàga, amihez a vizsgálat eredménye csak további adalék.
 • W B #3
  A DNS legideálisabb konzerválódási körülmények közt maximálisan 6,8 millió évig bírja ki. Viszont 1,5 millió év után már olvashatatlan méretű darabokra bomlik. És DNS kell a klónozáshoz, nem kollagén.
  A másik, hogy már baromira szánalmas ez a hideg/melegvérű vita. Könyörgöm sarkvidéken havas környezetben is vígan éldegéltek!

  Ez az eredeti cikk felé a kritikám röviden. Node az SG színvonal! Na az!

  Hogy a cikkben NULLA információ van. Találtak 75 millió éves leletben kollagént. És? Meghatározták, hogy egy ma élő Theropoda Dinosauruséra hasonlít legjobban, vagyis Dinosaurus. Gratulálok! Ez a hír már döfi.
  Ja igen. milyen fajtól (vagy legalábbis valami lövés, hogy mitől) és melyik lelőhelyről került elő a lelet? Mert ez nincs a cikkben! Ezek nélkül a cikk tényleg nulla. Ezekkel egy sima hírközlő cikknek elmenne. De így... igen. Kb. amitől lenne létjogosultsága a cikknek azt kedves "fordító" pont kihagyta.
 • kvp #2
  A hosszunyaku Dino a Fredi Benibol egy sauropod volt, de jellemzoen kutyakent viselkedett. A valodiak nagyobbak voltak, de minden mas passzol. Szoval lehet nem a paleontologusok sugtak, hanem regi rajzfilmeket nezett...
 • jovokutato #1
  A Spielberg-nek súgó paleontológusok vajon mire gondolnak?
  Mekkora lenne házikedvencként genetikailag módosított pórázon sétáltatott t-rex vagy vmelyik hosszúnyakú dinó...