Gyurkity Péter

Két fellövést bonyolítottak le magáncégek

Az Orbital ATK és a SpaceX is sikeresen vette az újabb akadályt.

A napokban két küldetés is elindult a fenti magáncégek és a NASA együttműködése révén. Előbbi partner a Nemzetközi Űrállomásra szállít utánpótlást és további kellékeket, míg utóbbi egyszerre több műholdat indított útnak, kommunikációs és tudományos célból.

Az Orbital ATK kilencedik alkalommal küldött saját teherhajót az ISS-re, hetedszer használva fel szintén saját rakétáját, az Antares típust. Ez gond nélkül startolt el, alig 9 perc alatt érve el a kijelölt pályát. A Cygnus ezt követően elindult saját útjára, az ISS felé, ahová 3,35 tonna rakományt szállított, beleértve az utánpótlást és további kísérleti eszközöket, így például a Cold Atom Laboratory névre keresztelt komponenst, amely lézerek segítségével hozná létre az Univerzum leghidegebb pontját. Visszafelé csaknem 3 tonna felesleges terhet hoz magával a Cygnus, amely a légkörbe belépve ég majd el, ahogy azt megszokhattuk. A virginiai cég további 2 alkalommal szállít majd hasznos terhet az ISS-re a 2,9 milliárd dollár szerződés értelmében.


Ami a SpaceX startját illeti, itt a januárban egyszer már felhasznált, a titkos Zuma-küldetés kudarca után pedig újból felkészített régebbi Falcon 9 rakéta indult ismét útnak, hogy a NASA a GRACE-FO párosa révén folytassa a tengerszint emelkedésének és a gleccserek olvadásának megfigyelését (az eredeti, 2002 és 2017 között lezajlott GRACE-küldetés után), illetve hogy az Iridium tovább bővítse saját kommunikációs hálózatát, ezúttal 5 további műholddal. A rakétával nem volt gond, ezt azonban most nem hozták vissza, míg a terhet rejtő orrkúp 2 részét ismét a speciális drónhajóval próbálták elkapni, ami ezúttal sem jött össze. Állításuk szerint közel voltak a sikerhez, ezért újból próbálkozni fognak.

A NASA nem sokkal később fel is vette a kapcsolatot új eszközeivel, így a 430 milliót kóstáló küldetés első része jól alakul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!