Gyurkity Péter

Jön a Rocket Labs második fellövése

Ezzel pedig egyszerre három kisebb műholdat állítanának pályára annak ellenére, hogy a korábbi fellövés sem volt tökéletes.

Még májusban adtunk hírt arról, hogy az új-zélandi illetőségű Rocket Labs fellőtte első rakétáját, amely azonban a harmadik fokozatnál komolyabb akadályba ütközött, mivel ezt már nem sikerült a kívánt magasságba eljuttatni. Most jön a második start, amellyel már műholdakat is fellőnének.

A november második felében közzétett bejelentés szerint a 17 méter hosszú Electron rakéta ugyan még mindig a tesztelési fázisban jár, azonban már műholdakkal együtt rajtolna el, dacára annak, hogy az eredetileg nyárra tervezett második startot el kellett halasztani. Ezzel kapcsolatban kihangsúlyozták, hogy a felszíni felszereléssel akadtak gondok, amelyet egy külső beszállító biztosított számukra, vagyis nem magával a rakétával merültek fel problémák. Komolyabb módosításokra nem volt szükség, így most jöhet az újabb próbatétel a tervek szerint maximum 150 kg hasznos teherrel elrajtoló eszköz számára.

Két kliens igényeit elégítenék ki az újabb rajttal, ezek közül az egyik egy képalkotásért felelős Dove műholdat szeretne pályára állítani, amely nagyjából egy vekni kenyér méretének felel meg, míg a másik cég egy időjárás-figyelő, valamint egy hajózási forgalmat monitorozó egységet juttatna el a kívánt pályára. A Rocket Labs szerint azzal, hogy kifejezetten a kisebb eszközök számára biztosítanak helyet saját rakétájukon, kényelmesebb megoldást nyújtanak azoknak, akik nem kívánnak egy-egy nagyobb jármű startjára várni (amelyre gyakorlatilag utólag akaszkodnak rá ezek a kisebb rakományok, miután a nagyobb megrendelők igényeinek már megfeleltek).

Érdemes megjegyezni, hogy mások is szeretnének kihasítani egy-egy szeletet maguknak ezen a területen. A Vector Space Systems például alacsony magasságban már szintén tesztelte saját megoldását, míg a Virgin Orbit 2018-ban bonyolítaná le első kísérletét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!