Gyurkity Péter

Jövőre jönnek az amerikai űrkapszulák

A NASA közzétette a jövő évben esedékes főbb tesztek pontos dátumait.

Akik figyelemmel követik az űrkutatás területét, az itt megjelenő kisebb-nagyobb bejelentéseket, azok jól tudják, hogy 2018 több szempontból is fordulópont lehet. Az amerikai fél számára nagy előrelépést jelentene, ha sikeresen mutatkoznának be a saját fejlesztésű, immár embert is szállító kapszulák, amelyekkel kiválthatnák az orosz segítséget.

Az amerikai asztronauták immár 6 éve orosz rakéták révén jutnak el a Nemzetközi Űrállomásra, az űrsiklók nyugdíjazása óta ugyanis nem készültek el az azokat kiváltani hivatott eszközök. A NASA azonban most közleményben jelezte, hogy közeledünk a fontos dátumokhoz, bár ezúttal két magáncég közreműködésével valósulhat meg a visszavonultatott platform kiváltása – nem mintha ez a korábbi évtizedekben nem így lett volna, hiszen a beszállítók között mindig is magáncégek voltak versenyben, bár azért a főszerep akkor még egyértelműen a kormányzati ügynökségnek jutott.


A most megjelent menetrend szerint a SpaceX jövő év áprilisában lőné fel első alkalommal a Crew Dragon névre keresztelt kapszulát, amely az első repülés során még nem legénységgel repülne – eredetileg erre még idén sort kerítettek volna. Ezt követné augusztusban a sorrendben második start, amelyen már űrhajósok is részt vennének (már amennyiben nem merülnek fel komolyabb akadályok), eddig azonban már a rivális Boeing is készen állna saját megoldásával, amely szintén augusztusban startolna el, az Orbital Flight Test keretében, az első alkalommal ugyanúgy legénység nélkül. Ezt novemberben követné a CST-100 Starliner és az ULA által biztosított Atlas-V rakéta második közös repülése, immár űrhajósokkal, vagyis nagyjából egy éven belül megvalósulhat az orosz „űrtaxik” kiváltása.

A SpaceX a maga részéről egyszerre több Crew Dragon kapszulát épít, ők szeretnének egy harmadik fellövésre is sort keríteni, a fent említett kettő között, hogy teszteljék a vészhelyzetekre tartogatott rendszert, amely a legénységet hivatott biztonságba juttatni egy esetleges baleset során. A dátumok persze változhatnak, itt egyesek szerint 2019-re csúszhatnak át az űrhajósokkal lebonyolítandó küldetések, a NASA nyilván ezt is szem előtt tartva bérelt további 5 helyet a Szojuz rakétákon a jövő évre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba161 #7
    Ez nem is olyan egyszerű, mert amikor bevezették Mogyorós Carter alatt az SI-t (ez lehetett a bukásának a fő oka) - amelyet az utóda, Ragen az egyik első törvényében el is törölt, legalábbis az USA polgári életében -, de hadseregnél továbbra is megmaradt az SI mind a mai napig, így kezdetben volt olyan, hogy a különböző beszállítók, akik a tervrajz különböző részeit gyártották le, az ott szereplő számokat hol cm-ben, hol hüvelykben értelmezték és a kész mű sehogy sem akart összepasszolni...
  • overseer-7 #6
    akkor az már orosz is.. csak más néven fut.

    egy rakéta nagyvonalakban a motor és a hozzávaló tartály, segédfúvókák és vektor vezérlő mechanika.
    Ebből a tartály nem nagy értéket képvisel egy rakétamotorhoz képest.
  • NEXUS6 #5
    "Ezt novemberben követné a CST-100 Starliner és az ULA által biztosított Atlas-V rakéta második közös repülése, immár űrhajósokkal, vagyis nagyjából egy éven belül megvalósulhat az orosz „űrtaxik” kiváltása."

    Mondjuk érdekesség a dologban, hogy az Atlas-V is orosz rakétahajtóművet használ. ;)
  • overseer-7 #4
    A spaceX nek oda kellene adni a NASA teljes költségvetését.

    Az eredmény kb az lenne, hogy Musk azonnal személyesen indulna a marsra.
    Holnap meg azon tanakodnának a kutatók az X nél, hogy minden arra alkalmas bolygón és holdon le kell szállni a naprendszerben. Mert az jó.
  • Kara kán #3
    Én beveszem. :-)
  • kvp #2
    A spacex az egyetlen aminek jo eselye van, mert a penzuk elfogyasa elott eredmenyt kell felmutatniuk. Eddig ez mindig osszejott, szoval drukkoljunk nekik.
  • overseer-7 #1
    ugyan már. Ki veszi ezt be ma már.

    Jövőre megint csak egy újabb cikket kapunk, hogy még kell egy év..de akkor már tuti.

    Aztán megint jön egy újabb cikk. Mint megszoktuk már.