Gyurkity Péter

Űrállomásokat adna el a Bigelow

Új leánycég és új gyártóüzem kezdheti meg a munkát, több állomást adnának el.

Csaknem két évvel ezelőtt került sor a Bigelow első nagyobb tesztjére, amelynek során a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakoztatták a cég fejlesztését, ennek felfújása pedig némi küszködés után össze is jött. Azóta ritkábban hallhattunk a kezdeményezésről, de most újabb bejelentés futott be, amely jelzi az ambiciózus terveket.

A közlemény szerint már megalakult az új leányvállalat, amely a Bigelow Space Operations névre hallgat. Ennek elsődleges feladata az anyacég által kifejlesztett és legyártott kisebb-nagyobb űrállomások reklámozása és értékesítése lesz, itt ugyanis szeretnének valódi konkurensként megjelenni a piacon, olcsóbb alternatívát kínálni az állomások szegmensében, némiképp hasonlóan ahhoz, mint amit a SpaceX nyújt a rakéták területén. Az ISS-hez csatlakoztatott Bigelow Expandable Activity Module (BEAM) után 2021-ben jöhet a B330-1 és B330-2, ezek már a fenti állomás méretének egyharmadát tennék ki, és önálló objektumként működnének, amennyiben erre lesz igény.


A Bigelow Aerospace (amelyet egyébként Robert Bigelow, a Budget Suites of America hotellánc tulajdonosa alapított meg) egy új gyártóüzemet is felépítene, vagy Floridában, vagy Alabamában. Ez újabb 400-500 munkahelyet jelent majd a helyieknek, a terv szerint pedig további felfújható állomásokat állítanának itt össze. A 2021 utáni időszakra tervezik egy még nagyobb, önálló űrállomás kiépítését, amely egy példányban készülne el, egyetlen rakétán jutna el helyére, az ISS nyomás alatt lévő területének 2,4-szeresét tenné ki. Itt nyilván nemcsak nemzetállamok és ezek ügynökségei, de üzleti szereplők számára is kínálnák majd megoldásaikat.

Kíváncsian várjuk, hogyan alakul majd a menetrend, milyen új fejlesztések készülnek itt el, és ezekre mennyiben lesz vásárlói igény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Fefy #5
  A SpaceX által kijelölt irány viszont ilyen téren eléggé ígéretes. Mindenestre azért a mostanitól jóval több pénzt (és érdeket) kellene belepumpálni, hogy beáltható időn belül az átlag ember számára is megfizethető legyen az űrturizmus. Jelenleg még a bolygón belüli turizmus is elérhetetlen sokaknak anyagi szempontból, pedig ez lényegesen olcsóbb, mint az űrbe repülni. Azért ha a karib térségbe akarsz menni egy négytagú családdal 2 hétre, akkor az 1 millió forinttal nem sokra mész és van aki ennyi pénzt csak akkor lát, ha hitelt vesz fel.
 • gaszton421 #4
  Sohase mond hogy soha, szerintem sem mostanában lesz de volt az autó és a mobiltelefon is a gazdagok játékszere most meg azért eléggé általános a haszálatuk. Persze nem azt mondom hogy az átlag ilyesmihez jutna a következő évtizedben de azért a kategorikus elutasítás talán túlzás. Maradjunk anyiban hogy a teljesn újrahasznosítható űreszközök elterhedéséig nem számíthatunk rá, a Spacex mostani részleges újrahasznosítása még nem az.
 • NEXUS6 #3
  A 80-as évekig azért volt olyan fíling, hogy egyszer majd az átlag emberek űrbe akarnak menni, akkor megtehetik.

  Szerintem ilyen sose lesz. Oda nagyon gazdagnak kell lenni, esetleg oda születni kell. :D
 • gaszton421 #2
  Ami azt illeti, megtehetnék, valószínűleg nem történne semmi, az állomás fala több mint ey tucatnyi rétegből áll és felfújás közben egy purhab szerű anyag tölti ki a rétegek közötti teret, ez megszilárdulás után kb 40 centiméter vastag stabil vázat képez, persze a tömege a kis anyagsűrűség miatt nagyon alacsony. a mikrometeoritok ellen még jobban isvéd mint a klasszikus aluminium ötvözetből készült hagyományos modulok, a sugárzás elleni védelme is jobb.
 • t_robert #1
  csak aztán valamelyik űrhajós nehogy szöget akarjon verni a falba, amire ki tudja akasztani a család képét... :)